newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Fénovat či nefénovat vlasy? Vše, co potřebujete vědět

 
Fénovat či nefénovat vlasy? Vše, co potřebujete vědět

Fénování vlasů je rituál, který mnohé z nás provází od raného dětství. Po osvěžující sprše či relaxační koupeli je fén často naším nejlepším přítelem. Ale opravdu je fénování nezbytné, nebo je to jen zlozvyk, který bychom měli opustit? Tento článek se pokusí rozlousknout tuto otázku, přičemž se podíváme na vědecké studie, rady odborníků a praktické tipy, jak udržet naše vlasy krásné a zdravé.

 

Proč fénujeme vlasy?

Hlavním důvodem, proč lidé fénují vlasy, je samozřejmě rychlost. Fénování výrazně zkracuje dobu sušení vlasů, což je zejména v chladných zimních měsících neocenitelné. Nikdo nechce jít do postele s mokrou hlavou a riskovat tak nachlazení. Navíc, fénování umožňuje snadnější styling a dodává vlasům objem, což je pro mnohé klíčové. Fén je nezbytný při vytváření složitějších účesů, které vyžadují tvarování a fixaci.

Rychlé sušení vlasů může také pomoci předejít problémům s pokožkou hlavy, jako je plíseň či lupy, které mohou vznikat při dlouhodobém vystavení pokožky vlhkosti. Zdravá pokožka hlavy je základem pro zdravé vlasy, a fénování může pomoci udržet tuto rovnováhu.

Rizika fénování

Nejčastěji zmiňovaným rizikem fénování je poškození vlasů. Vysoké teploty mohou vlasy vysušovat, lámat a způsobovat roztřepené konečky. Některé studie ukazují, že teplota nad 150 °C může výrazně poškodit vlasovou kutikulu, což vede k oslabení vlasu a zvýšení jeho lámavosti. Vysoké teploty mohou způsobit tepelný stres nejen vlasů, ale i pokožky hlavy. Tento stres může vést k zánětům, svědění a dalším problémům s pokožkou.

Jedna z důležitých studií, kterou bychom měli zmínit, se zabývá srovnáním dopadů fénování a přirozeného sušení na zdraví vlasů. Studie publikovaná v roce 2011 v Annals of Dermatology zkoumala vlasy vystavené různým teplotám a časům sušení. Výsledky ukázaly, že zatímco fénování při vysokých teplotách může způsobit větší poškození kutikuly, fénování při nižších teplotách může být méně škodlivé než přirozené sušení, které může vést k bobtnání a následnému poškození vlasového vlákna.

Proč je fénování zdravější?

Ačkoliv má fénování svá rizika, správné používání fénu může být ve skutečnosti pro zdraví vlasů i pokožky hlavy prospěšné. „Vlasy bychom měli fénovat v podstatě hned po jejich umytí. Vlhkost je ideálním prostředím pro růst bakterií a kvasinek, což může vést k podráždění, svědění, výskytu lupů a seborei,“ vysvětluje školitelka kadeřnických kurzů Hair Academy Taťána Jiříková.

Rychlé sušení fénem pomáhá předcházet zmíněnému bobtnání vlasového vlákna, které může nastat při dlouhodobém vystavení vlhkosti. Toto bobtnání a následné smrštění může vést k oslabení a lámání vlasů. Fénování na střední teplotu s použitím tepelné ochrany může tedy být šetrnější k vlasům než jejich ponechání uschnout na vzduchu.

 

Obsah obrázku osoba, oblečení, vlasy, Dlouhé vlasyPopis byl vytvořen automaticky
 

Jak správně fénovat vlasy?

Po umytí vlasy lehce vysušte, ideálně ručníkem z mikrovlákna, který dostatečně nasaje vodu, ale nepoškodí kutikulu vlasu. Vlasy bychom neměli nechávat v turbanu delší dobu, než je nezbytně nutné, aby se pod ním pokožka hlavy nezapařovala. Následně prosušené vlasy jemně pročešte hřebenem určeným na mokré vlasy. „Takový kartáč má dostatečně pružné syntetické štětiny, které křehký mokrý vlas neponičí. Díky rozčesání mokrých vlasů bude nanesení stylingových a ochranných produktů rovnoměrnější a foukání rychlejší,“ říká Renata Kubicová, majitelka české značky péče o vlasy Brazil Keratin.

 

Obsah obrázku kartáč, nářadí, hřebenPopis byl vytvořen automaticky

                                     Kartáč pro rozčesávání mokrých vlasů Dtangler, 199 Kč, brazilkeratin.cz

  

Použití termochranných sprejů či balzámů je důležitým krokem pro zachování zdraví našich vlasů. Tyto produkty vytvoří bariéru mezi vlasy a teplem, což pomáhá udržet vlasy hydratované a chráněné. Investovat bychom měli také do kvalitního fénu, který má dobrý výkon a dá se nastavit jak rychlost foukání, tak teplota. Vlasy nikdy nefoukejte proti směru jejich růstu.
Pokud chcete dosáhnout objemu, vlasy nadzvedávejte rukou, nebo kulatým kartáčem. Začátky s ním mohou být náročné, ale brzy se stane vašim nejlepším přítelem. Díky zahlazení vlasové kutikuly kulatým kartáčem se ve vlasech uzamkne hydratace, zůstanou krásně hebké a lesklé. Navíc s ním můžete rovnou dosáhnout požadovaného stylingu jako jsou rovné vlasy nebo vlny bez toho, abyste použili další horké nástroje jako je žehlička či kulma.

Pokud zvažujete si tento krok zjednodušit použitím kulmofénu, nejde o zcela šťastnou volbu, před kterou mnozí kadeřníci varují. Kulmofén, i ten renomovaných značek, fouká všemi směry, tudíž jak po, tak i proti směru růstu vlasů, ty se tak vysušují, třepí a lámou. 

Obsah obrázku ručníkPopis byl vytvořen automaticky

                                                      Ručníky z mikrovlákna Microtech, od 75 Kč, frotery.cz
 

Správná volba

Fénování vlasů může mít své nevýhody, ale pokud se provádí správně, může být prospěšné pro zdraví vlasů a pokožky hlavy. Správné používání fénu, včetně tepelné ochrany a vhodných technik, bude mít velký dopad nejen na vzhled, ale i kvalitu vašich vlasů, který poznáte téměř okamžitě.

 

2024.06.07 | Lea Kubová | přečteno: 305x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vlasy péče fénování krása ženy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sbírám, sbíráš, sbíráme...

  Chybí nám 150, 128 a 73. Na výměnu máme 2 x 93, 126, 84 a 5… Nemáte někdo orangutááána?... Mám obro...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.08 | přečteno: 30266x

Udělat z komára velblouda? Na to jsem mistr!

Po kom to dítě je? Nejspíš po nás. Taky máme svoje mouchy. A komáry s velbloudy jakbysmet. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.20 | přečteno: 30235x

Stylově a prakticky: Jak zvolit správnou velikost kabelky pro každou příležitost

Kabelky patří mezi oblíbené doplňky, které jsou navíc velmi praktické. Kromě barvy a celkového designu je při výběru důl...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.11.22 | přečteno: 759x

Inspirace pro politiky

Historie se prý opakuje. Tak když už to bude? ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.08 | přečteno: 30604x
 

Portál pro ženy