Nepřehlédněte
Vyhrajte vonné svíčky Honesty a zpříjemněte si chvíle pohody
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Dobroty z málo známých druhů ovoce
Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše…
To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména méně známých druhů ovoce, které naše prababičky běžně používaly v kuchyni a vařily z nich úžasné a zdravé dobroty – samozřejmě v BIO kvalitě.
Právě období na přelomu podzimu a zimy je ideální pro sklizeň tohoto ovoce, protože jeho plody získávají zralost až po projití mrazem.
Pro svůj vysoký obsah vitamínu C a koktejl minerálů jsou ideální potravinou v nastávajícím období rým, chřipek a dalších nemocí z nachlazení.
Všechny plody se hodí především k výrobě kompotů, šťáv, sirupů a likérů, ale jsou také výborným zpestřením pokrmů z masa, například v podobě čatní.
Aronie (černá jeřabina)
Její temné plody plné fialové šťávy jí daly také české jméno temnoplodec.
Jsou výborným lékem na vysoký krevní tlak, zpevňují kapiláry a snižují množství cholesterolu v krvi.
© Farma Blatnička 2015
Punč z aronie
2 l |
plodů aronie, nejlépe jednou přemrzlé mrazem |
1,5 kg |
cukru |
750 ml |
bílého vína |
100 ml |
rumu |
1 hrst |
listů čerstvé máty |
1 lžíce |
mleté skořice |
8 ks |
hřebíčků |
Asi 2 litry plodů aronie propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
Okapané plody nasypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem, zalijeme vínem a rumem, přidáme hrst listů čerstvé máty, lžíci mleté skořice a 8 roztlučených hřebíčků.
Vaříme za občasného míchání 30 minut, pak mátu vyjmeme, silně koncentrovanou šťávu i s plody plníme do vyvařených skleniček, dobře uzavřeme, nemusíme sterilovat.
Na hrnek horkého punče dáme 2 lžíce koncentrátu z aronie i s částí bobulek, zalijeme vroucí vodou a nápoj ještě ozdobíme plátkem citrónu.
Kdoule
Exotické kdoule znali již staří Řekové a byly považovány za symbol plodnosti a zdraví.
Kdoule obsahují vitamin B a C a minerální látky jako je draslík, měď, fosfor, železo, vápník a zinek.
Byly používány jako lék proti průjmu, při žaludečních obtížích a krvácení. Mají specifickou vůni a zajímavou chuť, která skvěle vynikne v kompotu nebo marmeládě.
Zkvašením kdoulí vznikne chutný likér.
© Thinkstock.com
Kdoulový sýr
Dříve hojně používaná pasta zvaná „kdoulový sýr“ je dnes méně známou delikatesou.
Recept na její výrobu je velmi jednoduchý - rozvařené zralé kdoule se smíchají s cukrem a kyselinou citronovou.
K dochucení se používá kandované ovoce nebo ořechy.
Mišpule
Ovoce pocházející z Orientu, které obsahuje celou řadu významných látek - vlákninu, cukry, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou, třísloviny.
Pro svůj vysoký podíl pektinů se využívá zejména k přípravě rosolů, džemů a marmelád.
© Tomáš Svoboda
Marmeláda z mišpulí
1 kgmišpulí
0,5 kgcukru
citronová šťáva
Mišpule umyjeme, vyndáme semínka a dáme vařit do velkého hrnce.
Postříkáme je citronovou šťávou a přidáme polovinu cukru. Jakmile se začnou vařit, přidáme druhou půlku cukru a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne.
Moruše
Moruše jsou plody tvarem a barvou připomínající ostružiny.
Nejčastěji pěstovanými druhy jsou morušovník bílý (sloužící jako žírná rostlina pro housenky bource morušového, z jejichž zámotků se získává přírodní hedvábí) a morušovník černý.
Moruše obsahují množství cukru, organické kyseliny, pektiny, minerální látky aj. Tmavé plody obsahují velké množství léčivého resveratrolu, který zpevňuje cévy a zamezuje ukládání cholesterolu.
Moruše se používají k výrobě šťávy, sirupů, kompotů, marmelády nebo vína. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta.
Sušené plody jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.
©www.botanika.borec.cz
Morušová zmrzlina
200g moruší, 300g hustého bílého jogurtu, 33% smetanu, 70g cukru, 2 lžičky citrónové šťávy
Všechny suroviny rozmixujeme do hustého koktejlu a dáme zmrazit. Po zmražení konzumujeme.
Oskeruše (také oskoruše)
Plody tohoto jeřábu připomínají vzhledem malé žlutozelené nebo žlutohnědé hrušky, či jablíčka.
Lze je využít k výrobě kompotů, marmelád, šťáv, likérů či pálenky – oskerušovice.
Prášek ze sušených oskeruší se používá k ochucení sladkých pokrmů, chutí připomíná skořici.
V lidovém lékařství se plody oskeruše používaly k léčbě průjmu, na revma a při horečce.
© Vít Hrdoušek
Oskorušový rumový hrnec
Vypeckované zralé plody rozmačkáme do hrnce s přiměřeným množstvím rumu, přidáme badyán, celou skořici, rozinky, perníkové koření a přiměřeně cukru.
Necháme tři měsíce uležet. Jíme s přáteli.
Zdroj úvodní fotografie: Jana Kučerová
http://www.domacidelikatesy.cz/produkty/4-marmelady
Poslat článek
Tisk
Štítky: málo známé ovoce aronie kdoule mišpule moruše oskeruše recepty