newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dobroty z málo známých druhů ovoce

 
Dobroty z málo známých druhů ovoce

Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše…

To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména méně známých druhů ovoce, které naše prababičky běžně používaly v kuchyni a vařily z nich úžasné a zdravé dobroty – samozřejmě v BIO kvalitě. 

 

Právě období na přelomu podzimu a zimy je ideální pro sklizeň tohoto ovoce, protože jeho  plody získávají zralost až po projití mrazem.

Pro svůj vysoký obsah vitamínu C a koktejl minerálů jsou ideální potravinou v nastávajícím období rým, chřipek a dalších nemocí z nachlazení.

Všechny plody se hodí především k výrobě kompotů, šťáv, sirupů a likérů, ale jsou také výborným zpestřením pokrmů z masa, například v podobě čatní.

Aronie (černá jeřabina)

Její temné plody plné fialové šťávy jí daly také české jméno temnoplodec.

Jsou výborným lékem na vysoký krevní tlak, zpevňují kapiláry a snižují množství cholesterolu v krvi.

 

©  Farma Blatnička 2015

 

Punč z aronie

 

2 l

plodů aronie, nejlépe jednou přemrzlé mrazem

1,5 kg

cukru

750 ml

bílého vína

100 ml

rumu

1 hrst

listů čerstvé máty

1 lžíce

mleté skořice

8 ks

hřebíčků


Asi 2 litry plodů aronie propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.

Okapané plody nasypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem, zalijeme vínem a rumem, přidáme hrst listů čerstvé máty, lžíci mleté skořice a 8 roztlučených hřebíčků.

Vaříme za občasného míchání 30 minut, pak mátu vyjmeme, silně koncentrovanou šťávu i s plody plníme do vyvařených skleniček, dobře uzavřeme, nemusíme sterilovat.

Na hrnek horkého punče dáme 2 lžíce koncentrátu z aronie i s částí bobulek, zalijeme vroucí vodou a nápoj ještě ozdobíme plátkem citrónu.

Kdoule

Exotické kdoule znali již staří Řekové a byly považovány za symbol plodnosti a zdraví.

Kdoule obsahují vitamin B a C a minerální látky jako je draslík, měď, fosfor, železo, vápník a zinek.

Byly používány jako lék proti průjmu, při žaludečních obtížích a krvácení. Mají specifickou vůni a zajímavou chuť, která skvěle vynikne v kompotu nebo marmeládě.

Zkvašením kdoulí vznikne chutný likér.

 

© Thinkstock.com

 

Kdoulový sýr

Dříve hojně používaná pasta zvaná „kdoulový sýr“ je dnes méně známou delikatesou.

Recept na její výrobu je velmi jednoduchý - rozvařené zralé kdoule se smíchají s cukrem a kyselinou citronovou.

K dochucení se používá kandované ovoce nebo ořechy.

Mišpule

Ovoce pocházející z Orientu, které obsahuje celou řadu významných látek - vlákninu, cukry, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou, třísloviny.

Pro svůj vysoký podíl pektinů se využívá zejména k přípravě rosolů, džemů a marmelád.

 

© Tomáš Svoboda

 

Marmeláda z mišpulí

1 kgmišpulí

0,5 kgcukru

citronová šťáva  

Mišpule umyjeme, vyndáme semínka a dáme vařit do velkého hrnce.

Postříkáme je citronovou šťávou a přidáme polovinu cukru. Jakmile se začnou vařit, přidáme druhou půlku cukru a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne.

Moruše

Moruše jsou plody tvarem a barvou připomínající ostružiny.

Nejčastěji pěstovanými druhy jsou morušovník bílý (sloužící jako žírná rostlina pro housenky bource morušového, z jejichž zámotků se získává přírodní hedvábí) a morušovník černý.

Moruše obsahují množství cukru, organické kyseliny, pektiny, minerální látky aj. Tmavé plody obsahují velké množství léčivého resveratrolu, který zpevňuje cévy a zamezuje ukládání cholesterolu.

Moruše se používají k výrobě šťávy, sirupů, kompotů, marmelády nebo vína. Usušené a rozemleté moruše se používaly i jako mouka, která se přidávala do těsta.

Sušené plody jsou velmi trvanlivé a dokáží nahradit cukr – naši předkové je rozemílali a sladili jimi koláče a kaše.

 

©www.botanika.borec.cz

 

Morušová zmrzlina

200g moruší, 300g hustého bílého jogurtu, 33% smetanu, 70g cukru, 2 lžičky citrónové šťávy

Všechny suroviny rozmixujeme do hustého koktejlu a dáme zmrazit. Po zmražení konzumujeme.

Oskeruše (také oskoruše)

Plody tohoto jeřábu připomínají vzhledem malé žlutozelené nebo žlutohnědé hrušky, či jablíčka.

Lze je využít k výrobě kompotů, marmelád, šťáv, likérů či pálenky – oskerušovice.

Prášek ze sušených oskeruší se používá k ochucení sladkých pokrmů, chutí připomíná skořici.

V lidovém lékařství se plody oskeruše používaly k léčbě průjmu, na revma a při horečce.

 

© Vít Hrdoušek

 

Oskorušový rumový hrnec

Vypeckované zralé plody rozmačkáme do hrnce s přiměřeným množstvím rumu, přidáme badyán, celou skořici, rozinky, perníkové koření a přiměřeně cukru.

Necháme tři měsíce uležet. Jíme s přáteli.

 

 

Zdroj úvodní fotografie: Jana Kučerová 

http://www.domacidelikatesy.cz/produkty/4-marmelady

 

 

2015.11.11 | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 12134x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: málo známé ovoce aronie kdoule mišpule moruše oskeruše recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dojetím...

O tom, že emoce neskutečně ovlivňují naše životy, není pochyb. Někteří z nás je dávají najevo více, jiní méně. Zajíma...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.17 | přečteno: 9883x

Petr Koukolíček – rozhovor s mistrem molekulární kuchyně

Představte si, že přijdete do restaurace, posadíte se a nic netuše si objednáte hovězí vývar, zeleninový salát, kapuč...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.13 | přečteno: 10573x

Jarní ráno v lese

Už se Vám letos povedlo strávit brzké ráno v lese? Když slunce jen tak nesměle vykukuje, nemusí být ani příl...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.04.30 | přečteno: 10005x

Mýty a fakta: citron pro krásnější pleť?

Patříte mezi nadšené sběratelky DIY receptů pro pleťové masky? Možná by bylo lepší se dvakrát (i třikrát) zamyslet, n...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.30 | přečteno: 13019x
 

Portál pro ženy