newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Psychotesty bývají záludné

 
 Psychotesty bývají záludné

Psychotesty jsou součástí našich životů, a bohužel se s nimi obvykle setkáváme v těch nejvíce zátěžových situacích. Jsou stále používanou metodou u některých zaměstnavatelů během přijímacích pohovorů, čekají studenty hlásící se na určité typy škol, musíte jimi projít, pokud jste přišly o řidičský průkaz a žádáte o nový, když chcete adoptovat dítě a v mnoha dalších situacích, které jsem nezmínila.

 

Mnoho lidí na psychotesty čeká s hrůzou, ale další velká skupina si myslí, že otázky si lze nacvičit nebo je nějak obejít. Jistě, na internetu je testů nepřeberně, tak hurá do nich. Jenže je to celé mnohem složitější, a to i když se vám vyplnění testu může zdát snadné a máte pocit, že během odpovědí ze sebe v pohodě uděláte úplně jiného člověka.

                                                                                                                               

Jenže…

Jeden z důvodů, proč se na psychologické testování moc připravit nedá, je například to, že vlastně nevíte, jaký profil osobnosti je ten žádoucí. Nevíte, jestli například zaměstnavatel chce člověka dominantního nebo spíš osobnost, která bude dobrým týmovým hráčem. Totéž platí u testů na řidičský průkaz. Tam potřebujete sice rychlé rozhodování a sebedůvěru, ale nesmí jí být příliš, abyste neohrožovaly okolní silniční provoz. A tak bychom mohly pokračovat.                                                           

Zajímavý „chyták“ může nastat také například v testování vaší emoční stránky.

                                                                

Vezměme si třeba otázku: „Koho máte nejraději?“ Usoudíte, že bude pěkně vypadat, když zvolíte rodinu, přítele, a vlastně celý svět a zlostně přeškrtne zdánlivě sobeckou odpověď „samy sebe“. Ale ouha, mít rád sám sebe nesvědčí o egoismu, ale o tom, že víte, kdo jste, jaké jsou vaše přednosti, a že víte, kde a čím můžete přispět.

Psychotesty a lež

Plánovat si, že testy „obelžete“ je zkrátka velmi ošemetné. Začnete se pekelně soustředit na to, abyste o sobě vykreslily ten nejhezčí možný obrázek. Chybka. Dobré a profesionální testy, které patří pouze do rukou psychologů, jsou sestaveny tak, aby lež odhalily. Existuje takzvané „lži skóre“, podle kterého se pak pozná, jak moc se člověk v odpovědích stylizoval.

Nevyplatí se ale ani dělat ze sebe něco příliš jedinečného a originálního. Chtít se za každou cenu lišit od ostatních může být ve výsledku zničující.

                                                                

Personalisté a psychologové proto doporučují nejen upřímnost, ale i jakousi zdravou průměrnost. Pokud máte například za úkol nakreslit strom a svému dítěti byste nakreslily obyčejnou jabloň, nesnažte se u testu nakreslit palmu jak z katalogu cestovní kanceláře nebo stovky let starou sekvoj.

                                                                

                                                                

Jak se nejlépe připravit?

To je velmi dobrá otázka s velmi jednoduchou odpovědí. Hlavně se dobře a v klidu vyspěte. Přestože vás nervozita pronásleduje, zkuste se soustředit na dostatek odpočinku. Mozek by měl být odpočatý stejně jako vy a být dobře naladěn. Na testování vyrazte s časovým předstihem, ať si na poslední chvíli nechtěně nenavodíte stresovou situaci tím, že nebudete stíhat.

S velkou dávkou ironie můžeme konstatovat, že je to v zásadě úplně snadné. 

2021.07.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30655x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: psychologické testy psychotesty lež správná odpověď testování psycholog

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!

Je hodně těch, kteří potřebují pomoc druhých. Spousta z nich jsou malé děti, kterým osud rozdal do vínku špatné karty. J...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.21 | přečteno: 30073x

Letní grilování: Menu z grilu 1.díl

Grilování patří k létu stejně jako horké slunce nebo osvěžující zmrzlina. V našem nedávném seriálu o grilování...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.21 | přečteno: 30078x

Co pro vás znamená udržitelný životní styl? Bez změny myšlení totiž nepřežijeme

Člověk žije na této planetě již nějakou dobu a jistě už také ví, co ke svému životu potřebuje. S nástupem nových technol...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.17 | přečteno: 30103x

Elektrická udírna, nebo raději klasická na dřevo?

Domácímu uzenému čerstvě vytaženému z udírny se to kupované ani zdaleka nevyrovná. Uzení je v Česku stále velmi oblíbené...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.05.25 | přečteno: 30519x
 

Portál pro ženy