Nepřehlédněte
Pouštíme máminu sukni aneb svět je skvělé místo...
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Čokoládové Vánoce - tipy a recepty
K Vánocům neodmyslitelně patří čokoláda ve všech podobách. Dříve byly Vánoční svátky jednou z mála příležitostí, kdy se na nedostupnou a vzácnou pochoutku mohly těšit především děti. Dnes si můžeme čokoládu dopřávat každým dnem, a i přesto ji máme se sváteční výjimečnou atmosférou spojenou. Přes svátky jdou i výčitky ohledně přibírání na váze stranou. Na stromečku nesmí chybět čokoládové bonbony, cukroví s čokoládovou polevou mizí vždycky mezi prvními, zkrátka bez vůně a chuti čokolády by to nebyly ty pravé Vánoce. Vhod vám přijdou naše čokoládové tipy a recepty pro letošní sladké Vánoce.
1) Čokoládové hvězdičky
Začneme tradičně, receptem na superčokoládové hvězdičky, cukroví, které se zaručeně i na vašem svátečním stole dlouho neohřeje. Na těsto budete potřebovat:
Hladká mouka 200 g
Máslo 100 g
Moučkový cukr 80 g
Čokoláda 70% najemno strouhaná 100 g
1 žloutek
Všechny přísady zpracujte v hladké těsto a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Vykrájejte hvězdičky a pečte cca 12 minut na 180°C. Po vychladnutí spojte marmeládou nebo nutelou a ozdobte hořkou čokoládovou polevou. Cukroví v chladu vydrží až tři týdny. Pokud ho ale dříve neobjeví strávníci.
2) Originální vlastnoruční pochoutka
Po kvalitní čokoládě často sáhneme, když potřebujeme vděčný dárek nejen pod stromeček. Na trhu je k dostání tolik variant, značek, příchutí a tvarů čokoládových dobrot, že pomalu nevíme, jakou vybrat. A proto si vyrobte svou vlastní tabulkovou čokoládu. Kousek od kousku naprosto originální přesně podle chutí obdarovaných. Jako základ vám poslouží kvalitní čokoláda - hořká, mléčná, bílá, nebojte se je i kombinovat. Pro ochucení použijte sušené ovoce, oblíbené želatinové bonbony, oříšky, pomerančovou kůru, různé koření. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a čokoládový základ na něj vlijte, posypte vybranými doplňky a nechte tuhnout při pokojové teplotě. Před úplným ztuhnutím rozkrájejte na požadované tvary a uložte do chladu. Pak už jen stačí pěkně zabalit.
3) Exotická horká čokoláda
Čokoláda má úžasnou moc zahnat chmury, obalit nervy a nastolit pohodu. Po zmrzlém dni v předvánočním shonu si dopřejte něco speciálního. Horkou čokoládu s vůní exotického koření a špetkou chilli. Určitě se vám vybaví scéna z filmu Čokoláda, kdy hlavní hrdinka připravuje právě tento exotický nápoj. Připravte si mléko, půl tabulky tmavé alespoň 70%ní čokolády, vanilkový lusk, skořici mletou nebo v celku, hřebíček, hvězdičku badyánu, citronovou kůru a chilli. Do horkého mléka nejdříve nasypte koření a přiveďte k varu. Vařte cca minutu, poté sceďte, vsypte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se všechna nerozpustí a nevznikne hladký, jemně hustý a úžasně voňavý nápoj.
4) Čokoláda jako dárek trochu jinak
I když se nám to možná zdá zvláštní, ne každý holduje konzumaci čokolády ve velkém. Někteří si hlídají linii, jiní zkrátka raději zakousnou řízek než tabulku čokolády. I pro ty ale máme tip na čokoládový dárek, který nebudou přijímat jen ze slušnosti. Relaxační procedury, při kterých se čokoláda používá, třeba čokoládová masáž nebo lázeň jsou oblíbené především u žen. Udělejte radost pod stromečkem mamince nebo kamarádce dárkovým poukazem.
Poslat článek
Tisk
Štítky: Vánoce recepty tipy čokoláda