newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Čokoládové Vánoce - tipy a recepty

 
Čokoládové Vánoce - tipy a recepty

K Vánocům neodmyslitelně patří čokoláda ve všech podobách. Dříve byly Vánoční svátky jednou z mála příležitostí, kdy se na nedostupnou a vzácnou pochoutku mohly těšit především děti. Dnes si můžeme čokoládu dopřávat každým dnem, a i přesto ji máme se sváteční výjimečnou atmosférou spojenou. Přes svátky jdou i výčitky ohledně přibírání na váze stranou. Na stromečku nesmí chybět čokoládové bonbony, cukroví s čokoládovou polevou mizí vždycky mezi prvními, zkrátka bez vůně a chuti čokolády by to nebyly ty pravé Vánoce. Vhod vám přijdou naše čokoládové tipy a recepty pro letošní sladké Vánoce.

 

1) Čokoládové hvězdičky

Začneme tradičně, receptem na superčokoládové hvězdičky, cukroví, které se zaručeně i na vašem svátečním stole dlouho neohřeje. Na těsto budete potřebovat:

Hladká mouka                                      200 g

Máslo                                                  100 g

Moučkový cukr                                       80 g

Čokoláda 70% najemno strouhaná         100 g

1 žloutek

Všechny přísady zpracujte v hladké těsto a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Vykrájejte hvězdičky a pečte cca 12 minut na 180°C. Po vychladnutí spojte marmeládou nebo nutelou a ozdobte hořkou čokoládovou polevou. Cukroví v chladu vydrží až tři týdny. Pokud ho ale dříve neobjeví strávníci.

2) Originální vlastnoruční pochoutka

Po kvalitní čokoládě často sáhneme, když potřebujeme vděčný dárek nejen pod stromeček. Na trhu je k dostání tolik variant, značek, příchutí a tvarů čokoládových dobrot, že pomalu nevíme, jakou vybrat. A proto si vyrobte svou vlastní tabulkovou čokoládu. Kousek od kousku naprosto originální přesně podle chutí obdarovaných. Jako základ vám poslouží kvalitní čokoláda - hořká, mléčná, bílá, nebojte se je i kombinovat. Pro ochucení použijte sušené ovoce, oblíbené želatinové bonbony, oříšky, pomerančovou kůru, různé koření. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a čokoládový základ na něj vlijte, posypte vybranými doplňky a nechte tuhnout při pokojové teplotě. Před úplným ztuhnutím rozkrájejte na požadované tvary a uložte do chladu. Pak už jen stačí pěkně zabalit.

3) Exotická horká čokoláda 

Čokoláda má úžasnou moc zahnat chmury, obalit nervy a nastolit pohodu. Po zmrzlém dni v předvánočním shonu si dopřejte něco speciálního. Horkou čokoládu s vůní exotického koření a špetkou chilli. Určitě se vám vybaví scéna z filmu Čokoláda, kdy hlavní hrdinka připravuje právě tento exotický nápoj. Připravte si mléko, půl tabulky tmavé alespoň 70%ní čokolády, vanilkový lusk, skořici mletou nebo v celku, hřebíček, hvězdičku badyánu, citronovou kůru a chilli. Do horkého mléka nejdříve nasypte koření a přiveďte k varu. Vařte cca minutu, poté sceďte, vsypte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se všechna nerozpustí a nevznikne hladký, jemně hustý a úžasně voňavý nápoj. 

4) Čokoláda jako dárek trochu jinak

I když se nám to možná zdá zvláštní, ne každý holduje konzumaci čokolády ve velkém. Někteří si hlídají linii, jiní zkrátka raději zakousnou řízek než tabulku čokolády. I pro ty ale máme tip na čokoládový dárek, který nebudou přijímat jen ze slušnosti. Relaxační procedury, při kterých se čokoláda používá, třeba čokoládová masáž nebo lázeň jsou oblíbené především u žen. Udělejte radost pod stromečkem mamince nebo kamarádce dárkovým poukazem.

2015.10.16 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30282x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce recepty tipy čokoláda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mamánek

Zprvu to může vypadat, že je k ženám velice pozorný. To sice je, ale jen k jedné – jeho matce. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.12.03 | přečteno: 30302x

LNĚNÉ SEMÍNKO: KONZUMUJETE HO SPRÁVNĚ?

Semena lnu setého jsou známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Můžete je zakoupit samostatně, nebo jsou mnohdy s...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.05 | přečteno: 30111x

KYSELINA LISTOVÁ – DŮLEŽITÝ VITAMÍN NEJEN PRO TĚHOTNÉ

Jeden z osmi vitamínů komplexu B označovaný jako folát, vitamín B9 či kyselina listová je známý jako doplněk stravy pro ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.01.02 | přečteno: 30061x

Listopad na zahradě

Listopad je posledním měsícem zahradnické sezóny. Je to doba závěrečných příprav zahrady na bezpečné přezimování. Ač ...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.11.03 | přečteno: 30057x
 

Portál pro ženy