Nepřehlédněte
Bylinná vlasová voda - vaše vlasy ji budou milovat
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Podpořte svůj mozek stravou - bude stárnou daleko pomaleji
Stárnutí mozku je sice komplexní proces, na který má vliv mnoho faktorů, nicméně klíčovou roli hraje strava. Díky určitým nutrientům, které jsou obsaženy například ve středomořské dietě, je stárnutí mozku výrazně pomalejší. Nyní se tedy můžete seznámit s potravinami, které zajistí, aby váš mozek zůstal vitální co nejdéle.
Na základě analýzy krevních biomarkerů, zobrazování mozku a hodnocení kognitivních funkcí dospěla studie publikovaná v časopise Nature k závěru, že strava bohatá na mastné kyseliny, antioxidanty, karotenoidy, vitamin E a cholin může podpořit zdravé stárnutí mozku a kognitivní funkce.
Všechny tyto nutrientu jsou nejvíce obsaženy ve středomořské dietě. Ta vychází z principů stravování ve Francii, Španělsku nebo Řecku, kde tamní obyvatelé konzumují zejména lokální potraviny, jako jsou olivové oleje, plody moře, ovoce a zelenina.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, lněném semínku a vlašských ořeších, jsou jedny z hlavních nutrientů, které podporují zdraví mozku. Studie ukazují, že tyto mastné kyseliny mohou zlepšovat kognitivní funkce a chránit před neurodegenerativními onemocněními. Konkrétně kyselina alfa-linolenová (ALA) a eikosapentaenová (EPA) jsou s těmi vlastnostmi spojeny.
Antioxidanty a karotenoidy
Antioxidanty, jako je vitamin E a karotenoidy, hrají důležitou roli v ochraně mozku před oxidačním stresem, který urychluje jeho stárnutí a vede k poškození buněk a tkání. Karotenoidy, jako jsou lutein a zeaxantin nejenomže mozek takto chrání, ale navíc i podporují jeho kognitivní funkce. Nacházejí se hlavně v listové zelenině a žlutém ovoci, například v banánu nebo citronu.
Cholin
Cholin je klíčový pro produkci acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a učení. Potraviny bohaté na cholin zahrnují vejce, játra a sójové výrobky. Dostatečný příjem cholinu je spojen s lepšími kognitivními schopnostmi a může zpomalit pokles mentálních funkcí u starších dospělých.
Polyfenoly
Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, červeném víně a některých druzích ovoce, mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají chránit mozkové buňky před poškozením a podporují zdravé stárnutí mozku. Studie ukázala, že strava bohatá právě na polyfenoly může zlepšovat duševní výkon a chránit před neurodegenerativními onemocněními.
Starat se o své tělo a jíst zdravě není ani podle nejmodernějších světových studií žádná věda. Stačí konzumovat stravu bohatou na olivový olej, ořechy, ovoce, průběžně to zapíjet vínem a máte vyhráno. Jen to nepřehnat s jeho množstvím a nezapomenout také na zeleninu a mořské plody.
Poslat článek
Tisk
Štítky: mozek stárnutí kognitivní funkce zdravá strava antioxidanty omega mastné kyseliny