newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podpořte svůj mozek stravou - bude stárnou daleko pomaleji

 
Podpořte svůj mozek stravou - bude stárnou daleko pomaleji

Stárnutí mozku je sice komplexní proces, na který má vliv mnoho faktorů, nicméně klíčovou roli hraje strava. Díky určitým nutrientům, které jsou obsaženy například ve středomořské dietě, je stárnutí mozku výrazně pomalejší. Nyní se tedy můžete seznámit s potravinami, které zajistí, aby váš mozek zůstal vitální co nejdéle.

 

Na základě analýzy krevních biomarkerů, zobrazování mozku a hodnocení kognitivních funkcí dospěla studie publikovaná v časopise Nature k závěru, že strava bohatá na mastné kyseliny, antioxidanty, karotenoidy, vitamin E a cholin může podpořit zdravé stárnutí mozku a kognitivní funkce.

Všechny tyto nutrientu jsou nejvíce obsaženy ve středomořské dietě. Ta vychází z principů stravování ve Francii, Španělsku nebo Řecku, kde tamní obyvatelé konzumují zejména lokální potraviny, jako jsou olivové oleje, plody moře, ovoce a zelenina.

                                                                

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, lněném semínku a vlašských ořeších, jsou jedny z hlavních nutrientů, které podporují zdraví mozku. Studie ukazují, že tyto mastné kyseliny mohou zlepšovat kognitivní funkce a chránit před neurodegenerativními onemocněními. Konkrétně kyselina alfa-linolenová (ALA) a eikosapentaenová (EPA) jsou s těmi vlastnostmi spojeny.

Antioxidanty a karotenoidy

Antioxidanty, jako je vitamin E a karotenoidy, hrají důležitou roli v ochraně mozku před oxidačním stresem, který urychluje jeho stárnutí a vede k poškození buněk a tkání. Karotenoidy, jako jsou lutein a zeaxantin nejenomže mozek takto chrání, ale navíc i podporují jeho kognitivní funkce. Nacházejí se hlavně v listové zelenině a žlutém ovoci, například v banánu nebo citronu.

                                                                

Cholin

Cholin je klíčový pro produkci acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a učení. Potraviny bohaté na cholin zahrnují vejce, játra a sójové výrobky. Dostatečný příjem cholinu je spojen s lepšími kognitivními schopnostmi a může zpomalit pokles mentálních funkcí u starších dospělých.

Polyfenoly

Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, červeném víně a některých druzích ovoce, mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají chránit mozkové buňky před poškozením a podporují zdravé stárnutí mozku. Studie ukázala, že strava bohatá právě na polyfenoly může zlepšovat duševní výkon a chránit před neurodegenerativními onemocněními​.

                                                                

Starat se o své tělo a jíst zdravě není ani podle nejmodernějších světových studií žádná věda. Stačí konzumovat stravu bohatou na olivový olej, ořechy, ovoce, průběžně to zapíjet vínem a máte vyhráno. Jen to nepřehnat s jeho množstvím a nezapomenout také na zeleninu a mořské plody.

 

2024.08.03 | Jana Brandtlová | přečteno: 230x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mozek stárnutí kognitivní funkce zdravá strava antioxidanty omega mastné kyseliny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.19 | přečteno: 30530x

Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

Bylinky jsou skvělým lékem na mnohé neduhy a inhalace je jedním z nejlepších způsobů, jak jejich léčivých látek využí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.17 | přečteno: 30466x

Kouzelná moc květin aneb jak je to s růžemi?

Květiny mají mnohem hlubší duchovní význam na lidskou duši, než se může na první pohled zdát. Podobně jako duchovní p...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.05.30 | přečteno: 30462x

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z&nb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.20 | přečteno: 30488x
 

Portál pro ženy