Nepřehlédněte
Jak být okouzlující družičkou, ale nezastínit nevěstu - tipy na svatební oblečení
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Zdravé svačiny pro školáky
Správná výživa je zásadní pro udržení zdraví našich dětí. Nedostatek základních živin vede nejen k nemocem, ale může i negativně ovlivňovat chování dítěte ve škole a dokonce výsledky jeho studia. Přísné omezení nezdravého jídla v průběhu pobytu ve škole vede ke zlepšení koncentrace studentů, zlepšení jejich chování i výsledků písemek.
Připravovat doma krabičky s jídlem anebo poslat dítě do školy s penězi?
Určitě jsou lepší domácí svačinky. V podstatě je téměř jisté, že cokoliv doma připraveného bude zdravější než nakupované polotovary, protože školní bufety a automaty zpravidla nabízejí přesně to, co by se mělo omezovat, a čistěné a nakrájené mrkve anebo jablka v jejich nabídce nenajdeme. Domácí svačiny navíc z dlouhodobého hlediska přijdou nás rodiče podstatně levněji.
Co je vhodné při přípravě svačinek sledovat?
O množství a druhu svačinky je třeba rozhodovat na základě celodenního stravovacího režimu dítěte. Například v případě pravidelně slané snídaně lze připravovat i sladší svačinku s ovocem, sušeným ovocem anebo vhodným dezertem. Naopak dítěti, které snídá sladkou ovesnou kaši, dát spíše kousky zeleniny, obložený chléb anebo plněnou tortilu. Dítěti, které příliš nejí, stačí většinou kousek ovoce a dospívajícím věčně hladovým dětem je vhodné připravit svačinku obsahující i kvalitní bílkoviny a tuky.
Stravu je také třeba vždy doplnit vhodnými tekutinami. Tekutiny jsou často důležitější než jídlo a zejména u více se pohybujících dětí je nezbytné je pravidelně doplňovat. Jejich množství přizpůsobte druhu stravy, kdy dítěti, které jí hodně ovoce a zeleniny, bude stačit méně tekutin než dětem pojídajícím více suché chleby a podobně. Teplotu volte podle ročního období, kdy v zimě je vhodné posílat teplejší tekutinu v termo láhvi, aby po příchodu do školy nemělo dítě jen chlazenou vodu.
Konkrétní doporučení
- Většině dětí, které správně snídají a ve škole jdou na oběd, na svačinku stačí kousek ovoce.
- Pro děti, které ovoce odmítají, lze vyzkoušet jeho podání v podobě ovocného dezertu anebo ovocných placek, jež je možné snadno připravit v sušičce.
- Namísto ovoce lze dávat i očistěnou a šikovně do ruky nakrájenou zeleninu, jako například proužky mrkve, kolečka kedlubny anebo ředkvičky.
- Zeleninu je možné doplnit trochou oříšků.
- Energeticky vydatnější svačinka bude ze sušeného ovoce a oříšků.
- Pro děti, které se ořechům vyhýbají, se doporučuje vyzkoušet přípravu kuliček z rozmixovaného sušeného ovoce, oříšků a trochy kokosového oleje.
- Vhodný je i kvalitní například pšenično – žitný kváskový chléb s máslem, sýrem, vejcem anebo třeba luštěninovou pomazánkou a kouskem zeleniny.
- Zajímavou náhradou chleba mohou být plněné tortily anebo jiné obilné placky.
- Z nápojů je úplně nejvhodnější čistá voda anebo neslazené čaje, kdy nejvíce chutnají ty z kvalitních ovocných anebo ovocno bylinkových směsí.
- Zejména v zimě bude výborný i jen vývar ze šípků anebo rakytníku, které lze dochutit například sušenými hruškami.
Jak podpořit konzumaci svačinek?
Určitě je vhodné investovat do kvalitních dobře uzavíratelných krabiček, protože učebnice pomazané od jídla odradí a zejména u mladších dětí může vzhled krabičky rozhodovat o tom, jak moc budou svačinky oblíbené. Důležité je i nabídnout dětem možnost zapojení se do přípravy, protože vlastní práce často chutná lépe. Starší děti naopak mohou ocenit postup, kdy si budou svačinku podle stanovených pravidel, jako například že to nebude 5 x týdně chléb s Nutellou, připravovat úplně samy.
Tipy na méně běžné recepty
Ovocný dezert
Povařit do změknutí oloupaná a na kostky nakrájená jablka s hrstkou jáhel. Uvařenou směs rozmixovat. Získáte krém chutnající výborně za tepla i po vychlazení, který lze plnit do uzavíratelných krabiček anebo skleniček a dávat dětem do školy. Dezert je možné obměňovat dochucováním sušeným ovocem, vanilkou anebo přímo bylinkovými a květinovými směsmi koření pro sladké pokrmy. Doporučit lze směsi od Sluneční brány, jako například směs Síla květů určená pro sladké pečivo a dezerty.
Fazolová náplň do placek
Nejlépe přes noc ve vodě namočené fazole (lze použít jakýkoliv druh, ale nejchutnější jsou tučnější velké fazole) uvařte s kouskem mořské řasy (pro dodání minerálních látek) do měkka a po krátkém zchladnutí rozmixujte anebo propasírujte do hladkého krému. Osolte, zjemněte pár lžícemi kvalitního oleje a ihned uzavřete do sklenic, které uchovávejte v lednici. Krém v lednici vydrží asi týden a lze používat pro plnění do tortil či jakýchkoliv jiných obilných placek. Starší děti si po škole mohou snadno připravit i kvalitní svačinku, kdy fazolový krém mohou přidat k pečivu, tortilla chipsům anebo se samotnými zeleninovými proužky.
Margit Slimáková
Více informací rovněž naleznete na www.margit.cz a v článku autorky Ovlivňují sladkosti výsledky písemek?
Foto: Pixmac
Poslat článek
Tisk
Štítky: