Nepřehlédněte
Kvalitní tisk dokáží zajistit originální i alternativní tonery
Romana (32): Čekám dítě s mužem, kterého nemiluju
Skoncujte se suchýma rukama, které nás v zimě často trápí
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat
Mořská lahůdka i zdravý pokrm
Slávky jedlé patří stejně jako ústřice a hřebenatky mezi mlže. Žijí na skalách a dalších pevných podkladech v příbřežních oblastech atlantského pobřeží Severní Ameriky, kolem Evropy i v dalších mírných až polárních vodách. A chovají se také na specializovaných mořských farmách, kde na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu rostou 12 až 14 měsíců. Po celém světě jsou slávky nepostradatelnou součástí mnoha jídel z mořských plodů. A například ve Francii, Belgii nebo Holandsku jsou dokonce považovány za národní pokrm. Sehnat se dají celoročně, ale jejich hlavní sezóna trvá od září do dubna.
Slávky jsou oslavovány jako mořská lahůdka, jejich maso má mírně slanou a kořenitou chuť. A jsou také zdravou potravinou. Obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Jejich maso je navíc téměř bez tuku. Údajně také obsahují aminokyseliny, které podporují pánské libido. Patří mezi oblíbená afrodiziaka, proto se často objevují třeba na valentýnském menu.
Domácí příprava
Pokud si chcete připravit tuto pochoutku doma, základem je pořídit opravdu čerstvé mušle. Poznáte je podle toho, že jsou zavřené, nebo se po poklepání na lasturu zavřou. Všechny poškozené nebo trvale otevřené mušle je třeba vyhodit. Živé lastury očistěte kartáčkem od všech nečistot. Nožíkem odstraňte případné parazity z lastury. Očištěné mušle pak dejte do studené vody, kde se po chvíli otevřou a vyplaví se z nich písek. Ve specializovaných prodejnách vám slávky často očistí přímo před vámi. Na dvě bohaté porce vám bude stačit zhruba 1 kg slávek. Na internetu najdete mnoho receptů, jak a s čím slávky uvařit. Stačí si vybrat podle své chuti.
Během vaření se mušle otevřou. Před podáváním je tedy ještě jednou proberte a vyhoďte tentokrát všechny, které zůstaly zavřené. Hotové mušle se jedí rukama. Půlky mušliček se od sebe oddělí. Jedna půlka, na které není maso, se použije jako lžička – nabírá se s ní masíčko z druhé půlky. Pak už stačí si jen vychutnávat jejich lahodnou chuť a zapíjet je nejlépe bílým vínem nebo sektem.
Mušle od šéfkuchaře
Chcete si pochutnat na mušlích, ale netroufáte si na jejich domácí přípravu? Dopřejte si špičkový gastronomický zážitek v gastro clubu Mušlárna. Ve smarthotelu Nezvalova Archa nedaleko centra Olomouce vám ve vybrané čtvrtky připraví tříchodové menu se slávkami v hlavní roli šéfkuchař Roman Loubal. Více informací a termíny najdete na stránkách https://nezvalovaarcha.cz/muslarna.
Poslat článek
Tisk
Štítky: mořské plody, gastro zážitky, středomořská kuchyně, mušle slávky