newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

 
Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

Těšíte se na léto, dovolenou u moře a božskou chuť mořských plodů? Nečekejte a vychutnejte si středomořskou kuchyni kdykoliv během roku. Mezi oblíbené pochoutky patří mušle slávky. Co vše byste o nich měli vědět? A kde můžete ochutnat ty nejlepší slávky?

 

Mořská lahůdka i zdravý pokrm

Slávky jedlé patří stejně jako ústřice a hřebenatky mezi mlže. Žijí na skalách a dalších pevných podkladech v příbřežních oblastech atlantského pobřeží Severní Ameriky, kolem Evropy i v dalších mírných až polárních vodách. A chovají se také na specializovaných mořských farmách, kde na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu rostou 12 až 14 měsíců. Po celém světě jsou slávky nepostradatelnou součástí mnoha jídel z mořských plodů. A například ve Francii, Belgii nebo Holandsku jsou dokonce považovány za národní pokrm. Sehnat se dají celoročně, ale jejich hlavní sezóna trvá od září do dubna.

 

 

Slávky jsou oslavovány jako mořská lahůdka, jejich maso má mírně slanou a kořenitou chuť. A jsou také zdravou potravinou. Obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Jejich maso je navíc téměř bez tuku. Údajně také obsahují aminokyseliny, které podporují pánské libido. Patří mezi oblíbená afrodiziaka, proto se často objevují třeba na valentýnském menu.

Domácí příprava

Pokud si chcete připravit tuto pochoutku doma, základem je pořídit opravdu čerstvé mušle. Poznáte je podle toho, že jsou zavřené, nebo se po poklepání na lasturu zavřou. Všechny poškozené nebo trvale otevřené mušle je třeba vyhodit. Živé lastury očistěte kartáčkem od všech nečistot. Nožíkem odstraňte případné parazity z lastury. Očištěné mušle pak dejte do studené vody, kde se po chvíli otevřou a vyplaví se z nich písek. Ve specializovaných prodejnách vám slávky často očistí přímo před vámi. Na dvě bohaté porce vám bude stačit zhruba 1 kg slávek. Na internetu najdete mnoho receptů, jak a s čím slávky uvařit. Stačí si vybrat podle své chuti.

 

 

Během vaření se mušle otevřou. Před podáváním je tedy ještě jednou proberte a vyhoďte tentokrát všechny, které zůstaly zavřené. Hotové mušle se jedí rukama. Půlky mušliček se od sebe oddělí. Jedna půlka, na které není maso, se použije jako lžička – nabírá se s ní masíčko z druhé půlky. Pak už stačí si jen vychutnávat jejich lahodnou chuť a zapíjet je nejlépe bílým vínem nebo sektem.

Mušle od šéfkuchaře

Chcete si pochutnat na mušlích, ale netroufáte si na jejich domácí přípravu? Dopřejte si špičkový gastronomický zážitek v gastro clubu Mušlárna. Ve smarthotelu Nezvalova Archa nedaleko centra Olomouce vám ve vybrané čtvrtky připraví tříchodové menu se slávkami v hlavní roli šéfkuchař Roman Loubal. Více informací a termíny najdete na stránkách https://nezvalovaarcha.cz/muslarna.

 

2023.04.13 | Martina Limbergová | přečteno: 31448x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mořské plody gastro zážitky středomořská kuchyně mušle slávky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Oddělená dovolená?

Byly jste letos na dovolené, milé zadané dámy? A jak se vám s vašimi drahými polovičkami líbila? Právě dovolená předs...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.09.09 | přečteno: 30560x

VČELÍ ZÁZRAK ZVANÝ PROPOLIS

Propolis pochází ze spojení dvou řeckých slov – pro (před) a polis (město). Včely chrání své město, tj. svůj úl před nez...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.22 | přečteno: 30644x

Pergoly jako oázy klidu a pohody na vlastní zahradě

Máte vlastní dům se zahradou? Pak možná zrovna přemýšlíte, jak si na ní nejlépe vytvořit příjemné místo pro posezení ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.12 | přečteno: 30520x

Nejkrásnější pláže Chorvatska

Ačkoliv právě vrcholí vánoční přípravy, mnoho z nás už se těší na léto a přemýšlí, kam vyrazí na dovolenou. Mezi...
 
celý článek | Admin | 2016.12.20 | přečteno: 31102x
 

Portál pro ženy