reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Sacher

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 31370x 2013.06.30

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

 
celý článek | Admin | přečteno: 31379x 2019.03.12

Pohodlné a stylové dívčí šaty

 
celý článek | Admin | přečteno: 31420x 2023.10.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

 
Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

Těšíte se na léto, dovolenou u moře a božskou chuť mořských plodů? Nečekejte a vychutnejte si středomořskou kuchyni kdykoliv během roku. Mezi oblíbené pochoutky patří mušle slávky. Co vše byste o nich měli vědět? A kde můžete ochutnat ty nejlepší slávky?

 

Mořská lahůdka i zdravý pokrm

Slávky jedlé patří stejně jako ústřice a hřebenatky mezi mlže. Žijí na skalách a dalších pevných podkladech v příbřežních oblastech atlantského pobřeží Severní Ameriky, kolem Evropy i v dalších mírných až polárních vodách. A chovají se také na specializovaných mořských farmách, kde na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu rostou 12 až 14 měsíců. Po celém světě jsou slávky nepostradatelnou součástí mnoha jídel z mořských plodů. A například ve Francii, Belgii nebo Holandsku jsou dokonce považovány za národní pokrm. Sehnat se dají celoročně, ale jejich hlavní sezóna trvá od září do dubna.

 

 

Slávky jsou oslavovány jako mořská lahůdka, jejich maso má mírně slanou a kořenitou chuť. A jsou také zdravou potravinou. Obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Jejich maso je navíc téměř bez tuku. Údajně také obsahují aminokyseliny, které podporují pánské libido. Patří mezi oblíbená afrodiziaka, proto se často objevují třeba na valentýnském menu.

Domácí příprava

Pokud si chcete připravit tuto pochoutku doma, základem je pořídit opravdu čerstvé mušle. Poznáte je podle toho, že jsou zavřené, nebo se po poklepání na lasturu zavřou. Všechny poškozené nebo trvale otevřené mušle je třeba vyhodit. Živé lastury očistěte kartáčkem od všech nečistot. Nožíkem odstraňte případné parazity z lastury. Očištěné mušle pak dejte do studené vody, kde se po chvíli otevřou a vyplaví se z nich písek. Ve specializovaných prodejnách vám slávky často očistí přímo před vámi. Na dvě bohaté porce vám bude stačit zhruba 1 kg slávek. Na internetu najdete mnoho receptů, jak a s čím slávky uvařit. Stačí si vybrat podle své chuti.

 

 

Během vaření se mušle otevřou. Před podáváním je tedy ještě jednou proberte a vyhoďte tentokrát všechny, které zůstaly zavřené. Hotové mušle se jedí rukama. Půlky mušliček se od sebe oddělí. Jedna půlka, na které není maso, se použije jako lžička – nabírá se s ní masíčko z druhé půlky. Pak už stačí si jen vychutnávat jejich lahodnou chuť a zapíjet je nejlépe bílým vínem nebo sektem.

Mušle od šéfkuchaře

Chcete si pochutnat na mušlích, ale netroufáte si na jejich domácí přípravu? Dopřejte si špičkový gastronomický zážitek v gastro clubu Mušlárna. Ve smarthotelu Nezvalova Archa nedaleko centra Olomouce vám ve vybrané pátky připraví tříchodové menu se slávkami v hlavní roli šéfkuchař Roman Loubal. Více informací a termíny najdete na stránkách https://nezvalovaarcha.cz/muslarna.

 

2023.04.13 | Martina Limbergová | přečteno: 31410x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mořské plody gastro zážitky středomořská kuchyně mušle slávky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Anální kolík – vypadá jako šperk a urychlí orgasmus

Anální styk už dávno není démonizovaným. I pokud jste mu zatím nepřišly na chuť se vším všudy, neužít si dráždění anální...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.11.07 | přečteno: 31419x

Tipy na výlety v Černé Hoře

Uvažujete o dovolené v některé ze zemí, které se vyznačují nádhernou přírodou, mořem a spoustou zajímavostí? Pok...
 
celý článek | Admin | 2016.04.21 | přečteno: 31379x

TYTO ČÁSTI POTRAVIN NEVYHAZUJTE, MOHOU VÁM JEŠTĚ POSLOUŽIT!

V kuchyni vyprodukujeme spoustu odpadu, zvláště pokud vaříte každý den. Správná hospodyně vyhazuje zbytky potravin do bi...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.23 | přečteno: 31383x

Tradiční velikonoční nádivka

Jaro je tu a s ním přichází Velikonoce. Mezi tradiční velikonoční jídla, která nechybí na svátečním stole v mnoha dom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.30 | přečteno: 31372x
 

Portál pro ženy