newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cucurbitades v Marchienne aneb Halloween po francouzsku

 
Cucurbitades v Marchienne aneb Halloween po francouzsku

Konec měsíce října, ať již chcete či ne, je stále častěji spjat s původně anglosaskými tradicemi dlabání dýňových luceren a kultem čarodějnických rejů. S invazí americké kultury do Evropy zasáhla dýňová horečka i jinak konzervativní Francii.  Nečekejte zde však Halloween v americkém stylu! Ne, Francouzi, jak je pro ně typické, pojali dýňové svátky po svém! 

 

Marchiennes, městečko o velikosti českých Vizovic, byste našli na severu Francie asi 2h cesty z Paříže a 1h z Bruselu. Jinak vcelku poklidné město se každoročně na začátku října promění v turistickou atrakci číslo jedna, kdy sem během jednoho víkendu přijede přes 20 000 návštěvníků. Ptáte se proč? Konají se zde totiž Cucurbitades – čarodějnické dýňohrátky.

   

Historie nebývale úspěšné akce se začala psát před více než dvaceti lety, kdy se dva místní nadšenci rozhodli uspořádat oslavu sklizně starých odrůd dýní, které sami pěstovali. Během plánování zjistili, že se v 17. století přímo zde v Marchienne konal jeden z posledních čarodějnických procesů ve Francii. A tak bylo rozhodnuto: první říjnový víkend v čase výročí upálení nešťastných čarodějnic se v prostoru bývalého opatství bude konat oslava spojující svátek dýní a čarodějnické magie.

    

Cucurbitades mají jasně daný scénář a vše je pečlivě naplánováno a připraveno za pomoci zhruba 200 nadšených dobrovolníků, z velké části rekrutovaných z místních obyvatel. Jak říká hlavní organizátor akce pan Claude Merly: „Znám dokonce lidi, kteří se po návštěvě Cucurbitades do zdejší atmosféry zamilovali natolik, že se do Marchiennes přestěhovali natrvalo.“ Akce je podpořena štědrým rozpočtem, v letošním roce organizátoři hospodařili s částkou 80 000€. Claude Merly k tomu dodává: „Dnes už se Cucurbitades nenesou v duchu sousedské slavnosti, ale klademe důraz zejména na kvalitní umělecké zpracování a program se snažíme každý rok zlepšovat a rozšiřovat.“

    

Program je rozložený do obou víkendových dnů. Sobotní odpoledne patří čarodějnickým rejům Cucurbi´Mômes  - Dýňové děti. Bohatý program je určený zejména dětem do 12 let, které mají možnost se zde proměnit v malé víly a kouzelníky, zahrát si historické hry, tvořit v tematických dílnách či setkat se s živými čarodějnicemi. Oblíbenou atrakcí je zejména házení zlatých čokoládových mincí.

  
Hlavní nápor návštěvníků je ale očekáván v neděli, kdy Cucurbitades obsadí centrum města. Prostor několika ulic a opatství se promění v čarodějnické doupě bohatě zdobené pavučinami, tajemnými stromy a samozřejmě také dýněmi. Nechybí taneční vystoupení místních čarodějnic či kouzelná jurta – sídlo splněných přání a pohádek. Ulicemi lemovanými tematickými prodejními stánky se procházejí skuteční skřeti, temní mniši a křehké víly. Ochutnat tu můžete originální tousty z místního sýra Maroilles či tradiční jablečný Cider.

  

K největším lákadlům patří výpravná vystoupení divadelních společností. V letošním roce mělo velký úspěch zejména vystoupení nazvané Les Minuscules - Mrňousci v provedení Compagnie Remue Ménage, které oslnilo výpravnými kostýmy a propracovanou choreografií. Příběh broučků z místních zahrad byl pro všechny přihlížející děti i dospělé opravdovým zážitkem.

     

Cucurbitades jsou ovšem hlavně svátkem dýní. Botanická expozice představuje několik stovek odrůd tykví vypěstovaných farmáři z Marchienne a okolí. Dýně, patisony, čajot či kalabasy jsou jen zlomkem toho, co zde můžete vidět. Vše je prezentováno v originálních čarodějnických kulisách, díky kterým se na chvíli ocitnete ve strašidelném lese. Pokud se vám některá z dýní zalíbila, můžete si ji při odchodu zakoupit a odnést s sebou domů. Pro labužníky je pak na zahřátí připravena dýňová polévka. Bohatý program pokračuje až do setmění, kdy vyvrcholí vystoupením místních čarodějnic a zapálením ohnivé hranice.

   

Cucurbitades jsou důkazem toho, jak i malé městečko může z ničeho vybudovat tradici úspěšných oslav. Společná snaha a nadšení místních obyvatel vytváří neopakovatelnou atmosféru přinášející radost všem zúčastněným. Propojením magického kouzla čarodějnic s podzimní úrodou dýní vzniká bohatý koktejl zábavy pro malé i velké, který by mohl být inspirací pro nejedno město v České republice. 

 

(Úvodní foto: Image courtesy of chokphoto at FreeDigitalPhotos.net)

2014.11.05 | Klára Hrdá | přečteno: 30065x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čarodějnice; Halloween; dýně; Francie; Cucurbitades; Marchiennes

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy na vánoční dárky 1

Vánoce jsou za rohem! Možná se vám toto prohlášení zdá zbytečně unáhledné, když je za námi teprve polovina listopadu, na...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.11.19 | přečteno: 30145x

Jsou geny náš osud?

 „Děti naučíte poděkovat a pozdravit. Zbytek jsou geny“ říkával náš profesor psychologie a já mu to ...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2016.06.19 | přečteno: 30200x

Kadidlo – vůně Orientu prospěje vaší mysli i pokožce

Když se řekne kadidlo, většina z nás si vybaví vůni provázející především náboženské obřady a tradiční vánoční zvyky. Te...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.24 | přečteno: 30166x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit VI – tempo běhu (1. část)

Jestliže trénujete systematicky čtyři měsíce, co vychází tento seriál, tak byste teď už měli bez problémů uběhnout vc...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.06.22 | přečteno: 30285x
 

Portál pro ženy