newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zařiďte si pravé wellness i doma: Luxusní rituály pohody a relaxace

 
Zařiďte si pravé wellness i doma: Luxusní rituály pohody a relaxace

V dnešním uspěchaném světě hledáme stále více způsobů, jak se odreagovat a načerpat novou energii. Wellness a péče o sebe samého hrají klíčovou roli v udržování duševního i fyzického zdraví. Připravte si ten pravý odpočinek, aniž byste museli opustit domov. Jak na to?

 

Vítejte ve svých osobních lázních

Začněme od základů: koupel. Stačí mít k dispozici vanu nebo sprchový kout a několik jednoduchých doplňků. Připravte si svíčky, které vytvoří příjemnou atmosféru, a zvolte relaxační hudbu, která vám pomůže uvolnit se. Ale co teprve horké ručníky? Namočte ručník do teplé vody a poté si jej přiložte na obličej, aby se vám otevřely póry. To je skvělý způsob, jak se připravit na čistící masku nebo jinou péči o pleť. Nezapomínejte, že na obličej byste měli používat jen opravdu kvalitní, nejlépe bavlněné ručníky. “Například ručníky z biobavlny jsou vhodné pro děti, alergiky, ekzematiky a osoby s citlivou pokožkou. Na dotek jsou jemné a příjemné a přírodní postup činí vlákna ručníků delší a měkčí, tudíž jsou savější a prodyšnější,” říká Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku. 

Aromaterapie v praxi

Milujte provoněný domov? Vůně má značný vliv na naši náladu a pocity. Aromatické vůně a oleje totiž mohou být prospěšné pro řízení symptomů, jako jsou bolest, nevolnost, zvracení, úzkost, deprese, stres, nebo nespavost. Využijte toho ve svůj prospěch tím, že si pořídíte oblíbené vonné oleje nebo aromalampu. Levandule na uklidnění, citrusové vůně na osvěžení – možností je nespočet. Přidejte pár kapek do vody při koupeli nebo nechte kouzlit aromalampu. Zajímavým tipem je také vytvoření si vlastního vonného spreje pomocí vody a pár kapek vašeho oblíbeného oleje. A opravdu ne nadarmo používáme v názvu slovíčko “terapie.” Aromaterapie je totiž rychle rostoucí doplňková terapie po celém světě. Podle Národního ústavu pro zdraví a integrativní zdravotní péči Američané ročně utratí více než 30,2 miliardy dolarů za tuto terapii. Dokonce se předpokládá, že globální trh výdajů na aromaterapii do roku 2050 vzroste až na 5 bilionů dolarů. 

Péče o tělo od hlavy až k patě

Hoďte starosti za hlavu a věnujte se svému tělu naplno. Peeling je skvělý způsob, jak odstranit odumřelé kožní buňky a zanechat pleť jemnou a hladkou. A na co jiného použít kávu, kterou máte doma? Smíchejte ji s trochou olivového oleje a vytvořte si vlastní peeling. Nezapomeňte také na masáže! Zkuste masírovat nohy válečkem na těsto – je to skvělý způsob, jak si uvolnit svaly a zlepšit prokrvení. 

Relaxace pro mysl i tělo

Kromě péče o tělo je důležité myslet také na svoji mysl. Meditace a jóga jsou ideálními způsoby, jak se uvolnit a zbavit se stresu. Stačí si najít klidné místo, kde nebudete rušeni, a věnovat se několik minut svému dýchání a vnitřnímu klidu. Existuje mnoho online kurzů a videí, které vám s tím pomohou.

Osvěžte své smysly

Chybí vám pobyt v přírodě? Připravte si doma svůj vlastní zelený koutek. Rostliny nejen krásně ozdobí váš interiér, ale také zlepší kvalitu vzduchu. Proč nezkusit i hydroterapii? Jemný proud vody z masážní sprchy na různé části těla dokáže divy.

Závěrečná fáze – regenerace

Po všech těchto úžasných rituálech je důležité dopřát tělu regeneraci. Vytvořte si pohodlné místo, kde se můžete zavřít do deky a ponořit se do světa oblíbené knihy nebo hudby. Relaxace je klíčová, abyste načerpali energii do dalších dní.

 

Vytváření svého vlastního wellness zážitku doma je nejen snadné, ale také zábavné. Stačí si vyhradit čas jen pro sebe, naslouchat svému tělu a propojit se se svými smysly. S pomocí běžných věcí, které máte doma, můžete dosáhnout pocitu luxusu a pohody, který vám bude prospívat jak fyzicky, tak duševně. Takže nezapomínejte na své vlastní blaho a zařiďte si pravé wellness i v pohodlí svého domova!

 

foto: frotery.cz, unsplash.com

2023.10.03 | Lea Kubová | přečteno: 540x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: wellness odpočinek relaxace domov pohoda zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Měsíc poté aneb jak jste na tom vy a vaše předsevzetí

Patříte mezi ty, kteří si každý rok dávají alespoň jedno novoroční předsevzetí? Už zase hubnete, přestáváte kouřit ne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.28 | přečteno: 30112x

Vytiskněte si fotky ze zimní dovolené doma – levně a kvalitně

Velká část moderních tiskáren má zabudovanou funkci pro tisk fotografií, s ohledem na nízké ceny náplní do tiská...
 
celý článek | Admin | 2015.02.27 | přečteno: 30039x

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemi...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.03.22 | přečteno: 30027x

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 30158x
 

Portál pro ženy