newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 potravin, které pozitivně mění naši náladu

 
5 potravin, které pozitivně mění naši náladu

Strava a nálada spolu úzce souvisejí. Zdravé a výživné potraviny mohou mít na psychiku obrovský vliv. Pomáhají zmírnit stres, zlepšují soustředění a podporují celkový pocit pohody. Které potraviny tedy zařadit do jídelníčku, aby se vaše nálada zlepšila?

 

1. Banány – přírodní zdroj energie a štěstí

Banány jsou bohaté na draslík, vitamín B6 a přírodní cukry, které dodávají tělu okamžitou energii. Navíc podporují produkci serotoninu, hormonu, který zlepšuje náladu a pomáhá zvládat stres. Díky vysokému obsahu vlákniny banány stabilizují hladinu cukru v krvi, což pomáhá udržet stabilní náladu po celý den. Jsou skvělou volbou jako rychlá svačina, která povzbudí tělo i mysl.

                                                                

2. Ořechy – pro lepší paměť a duševní pohodu

Vlašské ořechy, mandle nebo lískové ořechy obsahují zdravé tuky, hořčík a omega-3 mastné kyseliny, které podporují správnou funkci mozku a snižují příznaky úzkosti a deprese. Studie ukazují, že pravidelná konzumace ořechů zlepšuje paměť a podporuje soustředění. Zdravé tuky také pomáhají udržet stabilní hladinu energie během dne a přispívají k lepší náladě.

                                                                

3. Hořká čokoláda – balzám na nervy

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje flavonoidy a antioxidanty, které zlepšují průtok krve do mozku a podporují kognitivní funkce. Hořká čokoláda také stimuluje produkci endorfinů, které nám přinášejí pocit štěstí. Na rozdíl od mléčné čokolády, která obsahuje více cukru a méně prospěšných látek, hořká varianta dodává tělu energii a zlepšuje náladu bez rychlého nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi. Dopřejte si kousek kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 %, kdykoliv potřebujete povzbudit.

                                                                

4. Losos – mozek i nálada v rovnováze

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které se podílejí na fungování mozku a stavu duševního zdraví. Omega-3 snižují záněty v těle, podporují kognitivní funkce a pomáhají předcházet depresím. Pravidelná konzumace lososa nejen zlepšuje náladu, ale také podporuje koncentraci a paměť. Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků je losos skvělým jídlem pro ty, kteří chtějí podpořit své duševní zdraví a udržet si energii po celý den.

                                                               

5. Jogurt – dobré bakterie pro lepší náladu

Jogurt je skvělým zdrojem probiotik, která udržují střevní mikroflóru v rovnováze. Střeva mají přímý vliv na naši náladu, protože v nich sídlí mnoho nervových buněk, které komunikují s mozkem. Zdravá střeva zlepšují náladu a snižují úzkost. Jogurt obsahuje také bílkoviny, vápník a vitamín D, které podporují zdraví kostí a celkové zdraví.

                                                                

To, co jíme, zkrátka ovlivňuje nejen naše tělo, ale i náladu. Zdravá a vyvážená strava nám dodává energii, zlepšuje naši koncentraci a podporuje celkové zdraví.

 

2024.09.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 199x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nálada potraviny jídlo a psychika banány ořechy losos jogurt

 
archiv

Nejzajímavější články

 

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 30489x

Jak vidí novorozené miminko?

Věděli jste, že zrak je u novorozených miminek nejméně vyvinutým smyslem, který si musí postupem času vytrénovat? Jejich...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.12.09 | přečteno: 30656x

Dětský pokoj podle Feng – shui

Dětský pokoj je místnost s kombinovanou funkcí. Patří nejen k bujarým dětským hrám a kreativnímu řádění vaš...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.25 | přečteno: 30390x

Objevte kouzlo macerátů v nové řadě voňavých Bio olejů

  Nechte se hýčkat tou nejlepší péčí, kterou stvořila sama příroda. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.06.18 | přečteno: 30459x
 

Portál pro ženy