newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vychytávky, jak se zbavit zápachů v kuchyni

 
 

Máme pro vás několik tipů prověřených desetiletími zkušeností hospodyněk. Takže co dělat s odérem po připáleninách či například rybině?

Připáleniny

Štiplavého zápachu po připáleném jídle bývá těžké se zbavit, i když větráte, jak jen můžete. Pomoc je víc než jednoduchá a sůl je opravdu nad zlato. Jakmile vám na sporáku zůstanou připálené kousky jídla nebo i vařeného mléka, okamžitě je posypejte obyčejnou kuchyňskou solí.

Pokud se vám podaří spálit něco v troubě či mikrovlnce, zavřete do ní mělkou misku s octem. Sůl i ocet nepříjemné pachy skvěle absorbují. A když se zápach už stihne rozšířit do místnosti? Zkuste nakrájet na kousky citron a povařit ho v malém množství vody. Účinek podpoříte přidáním několika hřebíčků a kouskem skořice.

Aromatické jídlo

Je vaše kuchyně stále cítit po přípravě včerejší večeře? Přebijte nepříjemné vůně těmi příjemnými! Oloupejte pomeranč a kůru poté svařte v kastrůlku s vodou, a opět využijte mocné síly hřebíčku a skořice. Nechte několik minut probublávat a po vypnutí nechte voňavou směs stát na sporáku klidně i celý den.

Lednice

Přetrvávající zápach pomůže výborně absorbovat jedlá soda. Předem ovšem „vyčenichejte“ hlavního viníka a zbavte se ho. Se zbytkem vám pomůže talířek s nasypanou jedlou sodou, který položíte na dno lednice a necháte ho tam alespoň 24 hodin.

Je-li zápach opravdu velmi silný, použijte vyschlou kávovou sedlinu. V misce v lednici ji nechejte několik dní.

Na kyselé pachy skvěle funguje obyčejné dřevěné uhlí. Položte na talíř několik kousků, které vám třeba zbyly z letního grilování, a nechte v ledničce pár dní. Výborně funguje i varný sáček s rýží, tedy neuvařený!

                                                                

Alespoň jednou za rok je dobré lednici vyčistit opravdu důkladně, a zbavit se tak všech pachů, které nasákly do stěn. Jak vyčistit lednici asi víte, ale vychytávkou je postup za použití kastrolu s vodou, do kterého vymačkáte citron, a i se slupkou vše svaříte. Potom citronovou vodu nalijete do misky, tu dáte do lednice, zavřete dveře a necháte vše být zhruba 20 minut až půl hodinky. Výhodou je, že citron nejen odstraní nepříjemný zápach, ale citronová pára z hrnce uvolní všechny nečistoty usazené na stěnách i policích, takže vám při mytí půjdou snadno odstranit.

Rybina

Zápachu po rybě se nejlépe zbavíte, když v hrnci nebo pánvičce, kde jste rybu připravovaly, povaříte hrst vylouhovaného čaje nebo silně osolenou horkou vodu. Pokud při porcování používáte dřevěné prkénko, předem jej potřete kouskem citronu nebo octem, aby nenasáklo pachem ryby.

Odpadkový koš

Jistě, smrdí-li koš, je potřeba ho vynést. Ale pro další bezzápachové používání nasypejte na jeho dno, pod noviny nebo pytel, trochu jedlé sody či kůry z citronu. A pro důkladné očištění koše je nejefektivnější opět soda. Smíchejte několik lžic s vodou v poměru 1:1. Směsí pak vnitřní stěny potřete, chvíli ji nechte působit, a nakonec pořádně setřete hadříkem a opláchněte vodou.

Je to neuvěřitelné, ale základem pro voňavou kuchyň je opravdu pouze jedlá soda, sůl a citron.

 

| přečteno: 30357x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zápach, kuchyně, jedlá soda, citron, vůně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kdo šetří, má za tři...

...ale taky si nic neužije. Alespoň ten, kdo to podle mého možná tak trochu přehání. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.24 | přečteno: 30175x

Cenově výhodné bydlení v Ostravě

Vysoké ceny bytů jsou celorepublikovým problémem. Cenově výhodnější stále zůstávají starší byty, avšak větší zájem je...
 
celý článek | Admin | 2017.03.24 | přečteno: 30112x

Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

Aromaterapie neznamená nic jiného než léčba pomocí vůní. Je to holistická metoda, která využívá vůně různých silic a ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.03 | přečteno: 30180x

Postavme se na hlavu

Někdy je dobré obrátit svůj pohled na svět o sto osmdesát stupňů. Jogíni to dělají běžně. Pro nás ostatní smrtelníky ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.06 | přečteno: 30522x
 

Portál pro ženy