newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Naučte se šetřit s elektřinou

 
Naučte se šetřit s elektřinou

Cena elektřiny poslední měsíce v diskuzích hodně rezonuje a neexistuje nikdo, koho by toto téma nezvedlo ze židle. Aby ne, když se ceny ne a ne umírnit. Na druhé straně ale stojíte právě vy a vaše zlozvyky a vrtochy, kterými energií dost plýtváte. Chcete to konečně změnit?

 

Pozor na troubu

Pečete brambory nebo něco na sladkého na zub pro víkendové mlsání? Proč ne. Časté používání trouby, bez které se žádná domácnost neobejde, je ale poměrně velkým nešvarem. Pokud se jedná o maso, které si tam poleží dobré dvě nebo i tři hodiny, není co řešit, pohybujete-li se ale v časovém rozmezí do 40 minut, zauvažujte nad koupí “mašinky”, která nebude rozpalovat celou troubu, ale omezí se jen na velmi malý prostor, kde vytvoří prostředí ideální pro rychlé prohřátí a propečení všech surovin.

Ano, máme na mysli horkovzdušnou troubu. Dnes už se dají na trhu sehnat spotřebiče s velmi slušným objemem, díky kterému nasytíte početnou rodinu nebo si navaříte do foroty. Spotřeba je navíc proti klasické troubě poloviční. Může za to především promyšlené nakládání s teplem, maximální využití vyprodukované energie a výrazná úspora času. Ono takové americké brambory máte do 15 minut na stole. O tom si klasická trouba může nechat zdát.

                                                               

Při nákupu zohledněte několik faktorů, aby byla úspora peněz skutečná a ne jen na oko:

  • Objem horkovzdušné trouby (dělají se i se dvoukomorové).
  • Garantovaná spotřeba energie.
  • Výsledná cena a záruka (použijte srovnávač produktů a pročtěte si uživatelské recenze).

Zásuvky bez práce

Je to vcelku běžný nešvar. Nabíjíte si telefon nebo pustíte dětem audioknihu a přes noc chůvičku. Elektronika do našich životů zkrátka a dobře patří, ale to nemá co dělat s tím, že i po nabití nebo využití necháte adaptér v zásuvce. Možná už zařízení není aktivní, ale po malých doušcích elektřina stále proudí. A pokud se vám to stává často, může jít v ročním vyúčtování o vskutku nemilou částku.

                                                               

Nejde zdaleka jen o spotřebu energie. Místo určení se snadno přehřeje a poslední dobou bohužel přibývá případů, kdy přeskočila jiskra - ne v dobrém slova smyslu - a dům nebo byt zachvátil požár. Nabíjení přes noc nebo aktivní zásuvky v době vaší nepřítomnosti jsou tak zbytečným hazardem. Pokud jste v situaci, kdy je to nezbytné - například dětská chůvička, dbejte na instalaci hlásičů požáru, které se ozvou při prvním podezření.

Domácí kancelář

Je to fajn. Pohoda, lehárko. Šéf vám nedýchá na záda, odpadlo dojíždění a odbývání obědů ve fast foodu, nemusíte řešit vrtochy kolegů ani kolony na dálnici, zpocené lidi v MHD nebo nepohodlnou židli u stolu. Home-office je prostě sen. Pokud ale pracujete online a jste minimálně osm hodin na síti, může se to projevit na výsledné částce za elektřinu. Ono takový notebook nebo v horším případě stolní počítač, který má mnohem vyšší nároky, potřebuje pravidelný přísun energie. A to něco stojí. Měsíčně minimálně pár stovek. A to se po roce vyšplhá na částku, za kterou byste si užili romantiku s večeří v hotelu s drahou polovičkou.

                                                                

Máte-li možnost, vyražte občas do kanceláře nebo využijte služeb co-workingových center. Při dlouhodobém užívání se cena výrazně snižuje a zajistí vám maximální pohodlí a klid.

Krůček po krůčku

Ve všech třech případech jde na první pohled jen o drobnosti, ale když se to sečte všechno dohromady, je to už pořádný balík peněz v řádu tisíců korun. A to se v rodinném rozpočtu vždycky hodí. Právě tyto malé detaily udělají největší službu, protože vám pomáhají každý měsíc - a to nejen jako úsporné řešení pro vaši peněženku, ale především jako ochrana majetku, lepší pracovní morálka nebo lepší využití tepla.

 

2024.08.24 | Jana Brandtlová | přečteno: 420x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: elektřina jak ušetřit úspora úspory elektrická energie peníze elektrická zásuvka pečící trouba

 
archiv

Nejzajímavější články

 

6 nejčastějších chyb v líčení a jak je napravit

Když jste začala v pubertě experimentovat s makeupem, pravděpodobně to nevypadalo zrovna růžově. Možná to právě naopak v...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.24 | přečteno: 30658x

7 bylinek pro vaše zdravé zuby

Léčivé účinky některých bylin naši předci znali už 3000 let před naším letopočtem. V této tradici pak pokračovaly i všec...
 
celý článek | Admin | 2018.05.25 | přečteno: 30496x

Soutěžte a vyhrajte vstupenku pro 4 osoby do nového zábavního vědeckého parku VIDA! pro celou rodinu

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.09.28 | přečteno: 30597x

I odpadkový koš může být vkusným doplňkem vaší domácnosti či kanceláře

Odpadkový koš je dnes nedílnou součástí každé domácnosti či instituce, a co víc, téměř každé místnosti. Má nejen prak...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.08.04 | přečteno: 30517x
 

Portál pro ženy