Vendula Špetlíková – nadšená kuchařka, která plní sny sobě i ostatním
Vendula Špetlíková, kterou znají její fanoušci jako mladou, energickou a usměvavou maminku dvou malých dětí, vletěla do světa showbyznysu jako ostřílená moderátorka. Na televizi BARRANDOV můžete sledovat její nový pořad VAŘÍME S VENDY s podtitulem PŘEDEJ TO DÁL! Co se za touto výzvou skrývá? Věřte, že ne zrovna málo. Vendy totiž hecuje národ k tomu, aby lidé své recepty, které má skoro každý doma schované už po několik generací, předávali dále svým potomkům a přátelům.
To je krásná myšlenka, ale také dost nesnadný cíl. Myslíte si, že český divák na tohle uslyší a že váš pořad může změnit i vztahy v rodinách?
Nejsem zase tak naivní nebo sebestředná, abych si myslela, že změním myšlení celého národa. Ale i kdyby jen jedna rodina na základě mého pořadu „vytáhla“ rodinné recepty po své babičce či mamince a společně si je uvařila a snědla a připomněla si tu chuť a vůni, pak vím, že to mělo smysl.
Jak jste se Vy sama vlastně dostala k vaření a pečení?
Hlavně přes mou maminku, které tímto musím znovu poděkovat za trpělivost a ochotu mě ty naše rodinné poklady naučit. A také babičku, kterou tímto z celého srdce zdravím tam nahoru – do nebe.
Ale samozřejmě jsem i typ člověka, který má rád staré fotografie z rodinného alba, příběhy a také recepty, jak ty vystřižené z časopisů, tak ty napsané rukou mé babičky a maminky. Ráda se jimi inspiruji, některé trochu předělám a jiné nechám přesně tak, jak je vařily či pekly ony samy.
Vloni na podzim jste vydala vlastní kuchařku Vaříme s Vendy. Tato kuchařka je plná poctivých českých receptů a musím přiznat, že jsem po ní sama již nejednou sáhla, když jsem zrovna nevěděla, co dobrého uvařit. Celkem je v ní přes 430 receptů, to je úctyhodné číslo.Vy tedy nejste zrovna troškař…
To byste měla říct spíše mé vydavatelce. Samozřejmě mi všichni radili, ať vydám jen několik receptů, jako to dělají ostatní, že tím snížím náklady a tak dále, jenže já jsem chtěla mým fanouškům dát kompletní kuchařku, ve které najdou vše od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky i dorty, ale třeba i studené večeře. A myslím si, že i díky tomu se kuchařka stále dobře prodává. Chtěla jsem, aby moje kuchařka byla právě takový rodinný poklad, kniha, kam se podívám, když nevím, co budu dnes vařit, a vždy něco najdu.
Jaká jídla máte Vy sama nejraději? Dáváte přednost sladkému, nebo máte raději pořádný kus masa?
U nás doma to máme rozdělené :-). Já mám raději slané pokrmy a manžel je na sladké, proto asi i tolik peču. Miluju kachnu s knedlíkem a se zelím, ale pochutnám si i na úplně obyčejných jídlech, jako moje oblíbené knedlíky s vajíčkem, nebo studený pečený bůček s mou domácí nakládanou okurkou a čerstvým chlebem také nemá chybu. A k večeři si velice ráda dám třeba klasický šopák :-).
Pojďme si nyní povědět něco o Vašem pořadu Předej to dál, který běží každou neděli od 13:40 na televizi Barrandov! Byl to Váš sen mít vlastní kuchařský pořad? Nebo v čí hlavě se zrodil ten prvotní nápad?
Ve snu by mě nenapadlo, že mohu mít vlastní televizní pořad. I kuchařka byla vlastně na popud mých fanoušků. A tak to bylo i s pořadem, kdy fanoušci po shlédnutí mých vystoupení, jako hosta v pořadech jiných televizí mě neustále vyzívali, proč nemám vlastní pořad a tu svou nezlomnou energii, lásku k vaření a pečení nepředávám dál. A když jsem tuto jejich myšlenku přijala, začala velice náročná práce na tom, aby se sen mohl uskutečnit. Takže se vlastně skutečnost stala vyplněným snem.
Nejde si nevšimnout Vašeho úžasného vztahu s Vaší dcerou, která v pořadu také vystupuje. Myslím, že všechny maminky fascinuje, jak je na svůj věk nejen šikovná. Jak to děláte?
To se musím smát. Moje Vendulka je totiž hrozný čertík a energické dítko, ale musím uznat, že je úžasná v tom, jak si vždy natáčení užívá a jak si během chvilky získá všechny strejdy ze štábu. Kdyby jí to nebavilo a nepůsobilo radost, nikdy bych s tím nesouhlasila.
Ale my s Vendulkou trávíme hodně času spolu a pomáhat v kuchyni je její velký koníček. Tak proč jí to nedopřát i v pořadu. Jsme díky tomu často spolu a obě si to moc užíváme. Nesmím ale zapomenout na mého manžela a maminku, bez nich bych tenhle pořad opravdu dělat nemohla. Jsou to hlavně oni, kdo mě podporují a pomáhají mi.
Ta pozitivní energie, kdy si vaření a natáčení obě užíváte, je cítit i na dálku přes televizní obrazovku. A co váš malý syn? Jak ten vnímá maminku jako začínající televizní hvězdu?
Péťa je ještě moc malý, aby to všechno nějak vnímal či dokonce chápal. Co už ale vnímá, je vaření jako takové, protože Vendulka si s ním v pokojíku hraje na vaření, maminka každý den vaří, tak našemu zlatíčku nic jiného nezbývá, než vařit také :-). Sice zatím jen v rámci her, ale nevím, nevím, jaká ho čeká budoucnost :-).
Vraťme se ještě k Vašemu záměru ukázat co nejvíce lidem, jaké kouzlo má česká kuchyně. Dnes vládne spíš opačný trend, kdy se obracíme k cizokrajným kuchyním a na tu naši domácí raději zapomínáme, protože je příliš tučná, nezdravá a náročná na přípravu. Vy s tímto ale nesouhlasíte, že?
A s tím právě nemohu souhlasit. To jsou dogmata, která ve společnosti přežívají. Například oblíbená italská kuchyně ve většině českých domácností jsou to těstoviny a pizza. To je dietní? Těstoviny mají stejnou výživovou hodnotu jako knedlík. A taková francouzská kuchyně vyhlášená po celém světě je máslo, smetana a víno. Prostě nechápu, proč Češi nejsou hrdí na svou kuchyni. Je jednoduchá, fantastická a co si budeme povídat, zeptejte se chlapů, čemu dají přednost? Asijské kuchyni, rizotu s mořskými plody, nebo voňavému kuřeti na paprice či vepřové pečeni se šesti? :-)
Ale ono jde spíš o suroviny. Já chci jít do obyčejného obchůdku kdekoliv v České republice a koupit suroviny, ze kterých pak uvařím. Nechci, a s dětmi ani nemohu běhat po různých trzích a specializovaných prodejnách a shánět nějaké speciální suroviny. A proto také preferuji české výrobce, protože chci naši národní identitu vnímat i přes moji rodinu. Není to jednoduché, ne vždy se to daří, ale právě i proto trochu doufám, že lidé pochopí, že naše tradice mají svůj význam a jsou pro nás důležité.
Prozraďte nám ještě, jaké máte plány do budoucna? Už víte, co budete dělat dále, až první řada pořadu skončí?
Plány jsou jedna věc a realita mnohdy jiná. Teď si užívám natáčení dalších dílů pořadu a připravuji propagaci pořadu a kuchařky s mou manažerkou. Také připravujeme novou kuchařku z pořadu. Pro mě je důležité trávit nejvíce času s rodinou, a tomu se snažím podřídit mé plány do budoucna :-).
Více o pořadu a moderátorce na www.varimesvendy.cz nebo na: www.facebook.com/varimesvendy
Poslat článek
Tisk
Štítky: rozhovor Vendula Špetlíková kuchařka Vaříme s Vendy televizní pořad TV Barrandov