newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Velikonoční beránek na poslední chvíli

 
 

 

Vybrat si můžete ze dvou vynikajících a vyzkoušených receptů. Nemáte-li formu na beránka, upečte zajíce, bábovku, věnec (jako já) nebo třeba biskupský chlebíček. Po tomto pečivu se zaručeně zapráší v jakékoliv podobě. Tak co - máte raději šlehačku nebo vaječňák?

 

Beránek z vaječného likéru

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 250g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g mouky (hladká a polohrubá 1:1, může být i část špaldové)
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného likéru

 

Postup:

Celá vejce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme olej a vaječný likér. Těsto vlijeme do pečlivě vymazané a kokosem, strouhankou nebo moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut, přičemž samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou a formou, kterou používáme. Beránka necháme po upečení mírně vychladnout a teprve poté vyklopíme. 

 

Beránek ze šlehačky

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šlehačka
  • citrónová kůra

 

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůru. Směs zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků, který jsme si ušlehali. Vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při cca 165 °C dozlatova (zhruba 40 minut podle druhu a velikosti formy a zkušenosti s vlastní troubou). Beránka necháme zchladnout a teprve potom vyklopíme. Jde to lépe, pokud přes formu přehodíme vlhkou utěrku.  

 

Beránka můžeme zdobit čokoládovou nebo bílkovou polevou, šlehačkou, sněhem, kokosem, nebo jen polít máslem nebo pocukrovat. Zkrátka jak kdo má rád. Nezapomeňte ale na mašličku kolem krku, ideálně i se zvonečkem. Kolem beránka můžete vysypat čokoládová nebo želé vajíčka na zobání, třeba vám pak déle vydrží, než ho zakrojíte. Dobrou chuť! 

 

  

 

Archiv autorky, za poskytnutí fotografie beránka děkuji vynikající pekařce Gábince Nocarové 

Image courtesy of Simon Howden at FreeDigitalPhotos.Net

| přečteno: 30581x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: velikonoční beránek, velikonoční recepty, Velikonoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí úklid a opravy bez starostí? Profesionální služby vám usnadní život

V práci jsou na nás kladeny čím dál vyšší nároky, rodina samozřejmě potřebuje naši péči a domácnost se bez úklidu a různ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 924x

Ženské kruhy

Ženy jsou duše citlivé a vnímavé. Neberme to jako handicap, užívejme si své empatie jako daru. Naše ženství nám dává ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.04 | přečteno: 30502x

Blízkost bez intimity

Otevřete zavřené dveře komunikace s partnerem, ať se k vám vrátí spokojený sexuální život a problémy odejdou. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.08.05 | přečteno: 30473x

Zasoutěžte si o poutavé knihy spisovatelky Danky Šárkové

Soutěž již byla ukončena, děkujeme za účast. Kniha Horal(ka) putuje k Janě Z. a Ditě K., kniha Světlo a tma k Lucce P. a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.18 | přečteno: 30651x
 

Portál pro ženy