Nepřehlédněte
Probuďte své smysly díky tantrické masáži
MATNÉ RTY JSOU ZPĚT! NA VÝBĚR JSOU MATNÉ BALZÁMY, LESKY I RTĚNKY
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Velikonoční beránek na poslední chvíli
Vybrat si můžete ze dvou vynikajících a vyzkoušených receptů. Nemáte-li formu na beránka, upečte zajíce, bábovku, věnec (jako já) nebo třeba biskupský chlebíček. Po tomto pečivu se zaručeně zapráší v jakékoliv podobě. Tak co - máte raději šlehačku nebo vaječňák?
Beránek z vaječného likéru
Suroviny:
- 5 vajec
- 250g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 250g mouky (hladká a polohrubá 1:1, může být i část špaldové)
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml oleje
- 250 ml vaječného likéru
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme olej a vaječný likér. Těsto vlijeme do pečlivě vymazané a kokosem, strouhankou nebo moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut, přičemž samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou a formou, kterou používáme. Beránka necháme po upečení mírně vychladnout a teprve poté vyklopíme.
Beránek ze šlehačky
Suroviny:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 šlehačka
- citrónová kůra
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůru. Směs zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků, který jsme si ušlehali. Vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při cca 165 °C dozlatova (zhruba 40 minut podle druhu a velikosti formy a zkušenosti s vlastní troubou). Beránka necháme zchladnout a teprve potom vyklopíme. Jde to lépe, pokud přes formu přehodíme vlhkou utěrku.
Beránka můžeme zdobit čokoládovou nebo bílkovou polevou, šlehačkou, sněhem, kokosem, nebo jen polít máslem nebo pocukrovat. Zkrátka jak kdo má rád. Nezapomeňte ale na mašličku kolem krku, ideálně i se zvonečkem. Kolem beránka můžete vysypat čokoládová nebo želé vajíčka na zobání, třeba vám pak déle vydrží, než ho zakrojíte. Dobrou chuť!
Archiv autorky, za poskytnutí fotografie beránka děkuji vynikající pekařce Gábince Nocarové
Image courtesy of Simon Howden at FreeDigitalPhotos.Net
Poslat článek
Tisk
Štítky: velikonoční beránek, velikonoční recepty, Velikonoce