Nepřehlédněte
Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy
Šlehačková bábovka – klasika pro každou příležitost
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Červený samet
Dnes vám představím recept pro trošku odhodlanější cukráře…
Red Velvet je cukrářským pojmem hlavně v Americe. Dort v jasně červených barvách obsahující podmáslí, máslo, vejce, mouku, kakao….
Není v něm nic nedobrého :-)
U nás doma je velice oblíbený, příprava je relativně snadná, v určité fázi připomíná trošku alchymii, zbyde po něm hora špinavého na červeno obarveného nádobí, ale rozhodně to stojí za to!!
Dnes se dortové formě nevyhneme, takže si ji v úvodu poctivě vymažeme a vysypeme.
(Já vysypávám jen boky, na dno si vystřihnu kolečko z pečícího papíru)
Co bude potřeba?
· 250g hladké mouky
· 2 lžíce kakaa
· malá zarovnaná lžička soli
-vše prosejte do jedné misky a důkladně smíchejte
· 120g změklého másla
· 200g cukru krupice (v originálním receptu je cukru i víc než 2x více)
· 2 vejce
-ušleháme v jiné misce do pěny a přidáme moučnou směs
· 250ml podmáslí
· lžička červeného potravinářského barviva (používám gelové, dalo by se použít i rozmíchané práškové, v Americe dokonce barví těsto i červenou řepou)
-přidáme do těsta a zamícháme
Teď je čas na tu alchymii!!
· lžička jedlé sody
· lžička octa
-do skleničky nalijeme ocet a přidáme sodu, poté co vypění, nalijeme do těsta a důkladně promícháme.
Těsto přeložíme do pečící formy a dáme do trouby na 175°C. Pečeme asi 30 minut. Po upečení propícháme špejlí a necháme vychladnout. Nakrájíme na pláty a zbytek je jen na vás.
Dá se použít krém klasický máslový, z mascarpone, tvarohový… Potáhnout marcipánem, polít čokoládou, nebo jen potřít krémem. Zdobit ovocem.
S chutí do toho :-)
Poslat článek
Tisk
Štítky: Red velvet červený samet červený dort recept na dort