Nepřehlédněte
Voda - elixír života a co jste o ní možná nevěděli
Krása v průběhu času. Lak na nehty a nehtový design
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?
Vliv luštěnin na zdraví
Ovlivňují:
- Kardiovaskulární systém
- Trávicí trakt
- Fungování organismu
Snižují:
- Hladinu cholesterolu
- Riziko vzniku diabetu
Chrání:
- Před vznikem nádorového onemocnění
- Před vznikem rakoviny a aterosklerózy
Aby měly luštěniny takové přínosy pro zdraví, je důležitá pravidelná konzumace, a to alespoň 1× týdně. Přesto je tu ale nepříjemný faktor, kterým je nadýmání.
Jak nadýmání eliminovat?
I těchto negativních následků se dá zbavit. Jak se říká, zvyk je železná košile. A proto stačí luštěniny jíst opravdu pravidelně. Nadýmání však můžeme ovlivnit i způsobem přípravy. Jak na to?
- Necháme luštěniny po určitou dobu namočené ve vodě (například přes noc)
- Před vařením vodu slijeme, vaříme je v nové, čisté vodě (namočením se odplaví látky, které způsobují negativní vlivy)
- Před vařením necháme luštěniny naklíčit
- Vaříme je s aromatickými bylinkami (saturejka, bazalka, …)
- Při vaření přidáme kousek mořské řasy (doplní minerální látky – lepší stravitelnost)
Kromě pravidelnosti je důležité taky to, aby se luštěniny připravovaly opravdu důkladně. Měli bychom je vařit, dokud opravdu nezměknou a nebudou stoprocentně poživatelné.
Pokud neholdujete klasickým druhům, jako je hrách, čočka či fazole, nebojte se sáhnout po netradičním řešení. Výborné pokrmy se dají uvařit i ze sóji, arašídů nebo cizrny. Vaší fantazii se meze nekladou!
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví, luštěniny, stravování