Jak si vyčistit hlavu od negativních myšlenek

 
Jak si vyčistit hlavu od negativních myšlenek

S negativními, bolestivými a ubíjejícími myšlenkami musí občas bojovat každý z nás a rozhodně to není nic jednoduchého. Pokud jim však dovolíte, aby vás ovládly, tak kromě toho, že se nikam neposunete, vám mohou způsobit některé zdravotní potíže, včetně stresu, depresí, nespavosti, úzkosti a napětí. Je proto důležité, abyste v takovém případě věděly, jak se zachovat a všechny negativní myšlenky odehnaly ze své hlavy pryč.

 

Svěřte se blízkému

Pokud se budete snažit své negativní myšlenky přebít tím, že o nich nebudete mluvit a nebudete na ně myslet, zůstanou ve vaší hlavě a po nějaké době se opět vrátí zpět. Je proto důležité, abyste se vždy svěřily se svými pocity, a to ať už jde o jakýkoliv problém. Můžete oslovit například svou dlouholetou kamarádku nebo příbuzného. Jakmile ze sebe všechny ty věci vypustíte, ihned se vám uleví a možná i přijdete na něco, co vás posune o velký krok vpřed.

                                                               

Zaměřte se na to pozitivní

Ačkoliv to nemusí být snadné, pokud chcete odehnat z hlavy strach, sebelítost nebo užírající myšlenky, snažte se zamyslet, co vám v životě dělá skutečnou radost. Zaměřit byste se měly také na svou povahu, tedy tu část, která vás dostala tam, kde jste dnes, v tom pozitivním slova smyslu. Připomeňte si, co vše jste dokázaly. Pokud si uvědomíte své silné stránky, začnete uvažovat pozitivněji a negativní myšlenky budou čím dál více slábnout.

Sepište si vše na papír

Pokud u sebe nemáte nikoho, komu byste se se svými negativními myšlenkami mohli svěřit, vezměte si papír a o všem, na co zrovna myslíte, začněte psát. Tímto způsobem si totiž velmi snadno ulevíte a pomůžete je kompletně vyhnat ze své hlavy. Chce to však čas a trpělivost, nebude to hned. Proto se snažte tuto metodu opakovat pokaždé, kdy se ubíjející emoce začnou vtírat do vaší hlavy.

                                                                

Meditace a dechová cvičení

Meditace je skvělý způsob, jak se zaměřit na současnost a pozorovat svou mysl z pohledu třetí osoby. Pokud se na své myšlenky podíváte nezaujatě, uvědomíte si je a přijmete je, získáte dostatečný čas a prostor na to, abyste nad nimi převzali kontrolu a budete s nimi schopni pracovat i nadále. Důležité je ovšem zaměřit se na přítomný okamžik a nenechat se rozptýlit okolnostmi. Skvěle také fungují dechová cvičení, která vaši mysl zklidní a pomohou vám proniknout hluboko do sebe samého.

                                                                

Udělejte si radost a rozptylte se

Pokud se chcete zbavit negativních myšlenek, skvěle vám také pomůže rozptýlení, tedy zaměření se na to, co vám dělá radost. Může to být vaše oblíbená činnost, televizní pořad, jídlo, sport nebo například schůzka s přáteli. V případě, že se oddáte své bolesti a nebudete myslet na své skutečné já, dožene vás to na ještě větší dno. 

                                                                

Zajděte si k psychologovi

Ačkoliv má mnoho lidí v současné době ke schůzkám s psychologem stále averzi, rozhodně na tom není nic špatného. Nemusíte být psychopat nebo narkoman, který se topí ve své zničené mysli, abyste se rozhodli pro konverzaci s profesionálem. Pokud vás negativní myšlenky dohnaly na samotné dno a nepomáhá vám naprosto nic, rozhodně udělejte tento krok včas. Zachráníte tím sebe i své zdraví.

 

2022.06.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30233x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: myšlenky negativní myšlenky převádění myšlenek jinam psaní přátelé

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Umíte žít okamžikem?

Musím se přiznat, že mi to občas tak úplně nejde a opravdu se za to na sebe zlobím. Možná životní zkušenosti (dá-li s...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.08.11 | přečteno: 30168x

Jaký dárek pro muže vybrat?

Hledáte dárek pro muže? A už jste se někdy zkoušeli muže zeptat, jaký dárek by si přál? Na tuhle otázku se asi někdy pok...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.13 | přečteno: 30246x

Chia semínka nejen na snídani

  Už vás omrzely vaše klasické snídaně? Hledáte nové nápady a inspiraci? Něco co nemusíte vařit, snídaně je ...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.05.26 | přečteno: 30022x

Oprašte své jazykové znalosti před dovolenou!

Ať už chceme nebo ne, bez znalosti alespoň jednoho ze světových jazyků se dnes obejde jen málokdo z nás. Cizí jazyky,...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.23 | přečteno: 30048x
 

Portál pro ženy