newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 2.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 2.díl

Co si připravit k obědu o víkendu nebo ve volný letní den? Přece grilované dobroty! Mít na zahradě vlastní gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril je dnes celkem běžnou záležitostí. Pokud i vy jeden vlastníte, vyzkoušejte naše tipy na grilované pokrmy z dnešního dílu Menu z grilu.

 

Grilovaný chřest se slaninou

Pro 4-6 osob budete potřebovat:

  • Svazek zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • Pepř, sůl

Připravit zelené chřestové výhonky k marinování je snadné. Zelený chřest se oproti bílému nemusí loupat, stačí jej omýt, osušit a z jeho spodní části odříznout zdřevnatělé konce. Poté si připravte marinádu z olivového oleje, sójové omáčky a rozmačkaného stroužku česneku. Marinádou důkladně potřete chřestové výhonky a ještě je trochu osolte a opepřete. Poté vezměte dva až tři stonky chřestu a obalte je anglickou slaninou. Můžete její konce spojit párátkem, aby slanina na výhoncích držela. Položte balíčky na gril a grilujte z každé strany zhruba 5 minut.

Špízy z mletého masa se sýrem feta                                               

Pro 4-6 osob budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 100 g sýru feta
  • Plátky anglické slaniny (přibližně 20-30 podle velikosti kuliček z masa)
  • Sůl, pepř
  • Olej na potření

Mleté maso v míse důkladně promíchejte s pestem, solí a pepřem podle chuti. Sýr feta nakrájejte na malé kostičky. Vezměte kousek směsi mletého masa a vytvarujte z ní kuličku, do které zabalte kostičku sýra. Takto postupujte, až budete mít zpracováno všechno mleté maso. Poté každou kuličku vezměte, obalte ji plátkem slaniny a opatrně napíchněte po několika kouscích na grilovací jehlu. Špízy potřete olejem a grilujte při průběžném otáčení asi 8 minut. Výbornou přílohou je salát, třeba na středomořský způsob z cherry rajčátek, papriky, červené cibule a oliv. Samozřejmě se ke špízům ale hodí i brambory, grilovaná zelenina nebo třeba kuskus.

Grilovaná jablka se sušenkovou náplní

Na 8 porcí potřebujete:

  • 8 větších sladkých jablek
  • Kostka másla
  • 10 dkg třtinového cukru
  • 10 dkg drcených sušenek (výborné jsou celozrnné)
  • 7 dkg rozinek
  • Hrst sekaných ořechů podle chuti
  • Alobalovou misku

Vezměte omytá a osušená jablka a odřízněte z nich horní část. Nevyhazujte ji, bude tvořit „pokličku“. Z jablíček vydlabejte střed, dávejte ale pozor, ať neporušíte dno. Poté do vydlabaných jablek nasypte po lžičce drcených sušenek, cukru, rozinek a ořechů. Nahoru položte kousek másla a přiklopte pokličkou z vrchní části jablek. Jablka pak vložte do alobalové misky a podlijte je hrnkem vody. Grilujte metodou nepřímého grilování asi 30 minut a poté hned teplé podávejte.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 1.díl

 

2016.06.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30800x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Materiály se vzory mají v interiéru obrovský potenciál. Využijte jej

Vzory na materiálech, jako jsou například tapety, závěsy, koberce, přehozy či dekorační polštářky, jsou často podce...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.11 | přečteno: 30566x

3 fakta při utváření vztahů

Vztahy navazujeme denně, ať je to na pracovišti, na ulici či ve škole. Podle čeho si vlastně vybíráme lidi, se kterými s...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.11.24 | přečteno: 30616x

3 způsoby, jak si najít chlapa na celý život

Pokud se vám zdá, že jste ta poslední ženská na světě, která ještě nemá doma chlapa, nezoufejte. Nejste ani zdaleka jedi...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.25 | přečteno: 30932x

Tradiční velikonoční nádivka

Jaro je tu a s ním přichází Velikonoce. Mezi tradiční velikonoční jídla, která nechybí na svátečním stole v mnoha dom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.30 | přečteno: 30758x
 

Portál pro ženy