newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kam se v Dubaji podívat

 
Kam se v Dubaji podívat

Rozhodli jste se vydat do Dubaje prozkoumat všechny její krásy? Pak si přečtěte, co byste neměli na svých toulkách vynechat.

 

Dubajské muzeum – pevnost Al Fahidi

Milovníky historie Dubaj asi příliš nepotěší. Arabský poloostrov byl, jak je známo z archeologických nalezišť, osídlen sice už 3000 let před našim letopočtem, nějaké významné historické stavby zde však nenaleznete. Nejen významné, ale vlastně žádné. Jedinou výjimkou je Dubajské muzeum, což je bývalá vojenská pevnost jménem Al Fahidi. Dubajské muzeum rozhodně stojí za návštěvu. Zvláštní multimediální formou ukazuje život na Arabském poloostrově v dřívějších dobách. Jsou zde vystaveny exponáty, mezi kterými jsou figuríny lidí zobrazující různé řemesla. Vše doplňují LCD displaye, na kterých se promítají ukázková videa.

Poctivější lidé se zde od pradávna živili rybařením, ti méně poctiví se živili pirátstvím, také od pradávna. Zbývá si jen položit otázku, jestli ti poctiví se svou poctivostí dále došli.

Mešita Jumeirah

Mešita Jumeirah se nachází v „lepší“ čtvrti Jumeirah. Pro turisty je zvláštní především tím, že za jistých okolností, se do ní může podívat i bezvěrec. Samozřejmě není možné tam jen tak přijít a vejít dovnitř. Existuje ale nadace Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, která pořádá pro turisty organizované prohlídky mešity i s průvodci, kteří turistům poví něco o mešitě, případně Islámu. Posláním nadace je vytvářet „kulturní porozumění“. Samozřejmě se za prohlídky platí vstupné.

Při vstupu do mešity v rámci kulturního programu zmíněné nadace by mělo být samozřejmostí vhodné oblečení jako dlouhé kalhoty i dlouhé rukávy, u mužů nejlépe bílá košile. Ženy při vstupu dostanou navíc šátek, kterým si zahalí vlasy. Boty si každý před vstupem do mešity zuje.

Kromě této organizované akce nesmí bezvěrec do žádné mešity, ani do této vstoupit!

Creek Park

Relaxační park kousek od zátoky Dubaj Creek. Mimochodem Dubaj Creek může působit spíše jako řeka (úzká a dlouhá), než zátoka. Jedná se však o zátoku,  v Dubaji žádná řeka není.

V Creek parku je spousta míst k odpočinku a relaxaci. Počínaje dětskými hřišti, přes amfiteátr až po největší atrakci, kterou je lanovka. Lanovka nestoupá do žádného kopce, její trasa vede po rovině a poskytne návštěvníkovi krásné výhledy na Dubaj. Rozhodně doporučuji se lanovkou svézt.

K dalším zajímavostem patří například velké sluneční hodiny, nebo různé symboly zvěrokruhů. Symboly z astrologie jsou v Dubaji časté. Místní se tím snaží dát najevo, že astrologie vznikala právě zde na Arabském poloostrově. Ale pokud vím, tak vznikem astrologie se pyšní také spousta jiných národů.

Jumeirah beach Park

Jumeirah beach Park je veřejná pláž a zároveň také odpočinkový park se zelení a lavičkami. Zelení rozumím nejen trávníky, ale také keře a stromy, většinou palmy. Do areálu se platí vstupné kolem pěti Dirhamů na osobu.

Spike Souk (Trh s kořením)

Spike Souk, nebo-li trh s kořením, je typické arabské tržiště, kde lze samozřejmě nakoupit cokoliv, nejen koření. Chcete-li zažít atmosféru klasického arabského tržiště, včetně smlouvání o cenách, je Spike Souk to pravé místo. Mimochodem ceny se dají nasmlouvat až na polovinu.

Gold Souk (Zlatý trh)

Zlatý trh je obchodní centrum, s mnoha malými obchůdky, které mají jedno společné, ve všech se prodává zlato a zlaté špeky.

Zatímco trh s kořením na vás dýchne starobylou atmosférou arabských trhů, zlatý trh na vás dýchne  bohatstvím ropných šejků.

Dubai Twin Towers

Dubai Twin Towers, nebo také Deira Twin Towers jsou dva mrakodrapy (dvojčata), ve kterých se nachází obchodní centrum. V turistických průvodcích se lze dočíst, že v Dubai Twin Towers se nacházejí vyhlášené restaurace, což by mohlo návštěvníka trochu zklamat, najíst se tam dá, ale spíše ve „fastfoodovém“ stylu.

Dubai Mall

Dubai Mall je největší nákupní centrum na světě. Často se o obchodních centrech v ČR mluví jako o „velkých obchodních centrech“. Kdo byl v Dubai Mall pochopí, že obchodní centra u nás jsou malá. V Dubai Mall je více než 1200 obchodů a spousta různých atrakcí rozprostřených na neuvěřitelně velké ploše ve čtyřech patrech. V několika informačních centrech lze získat mapu areálu, nebo se zeptat, jak se dostat k nějakému obchodu. Najít konkrétní obchod v tak velkém areálu není vždy snadné. Kromě obchodů je zde i několik zajímavých atrakcí, pojďme si je popsat.

Dubai Aquarium – Under Water Zoo (Dubajské akvárium)

Kdo je v Dubai Mall a nechce nakupovat, může se zabavit i jinak. V Dubai Mall je největší akvárium na světě. Na výšku zabírá dvě patra a vede jím tunel pro návštěvníky. Kdo se chce projít tunelem v akváriu musí zaplatit vstupné.

Za zmínku stojí také dva obrovské umělé vodopády, které mají na výšku více než dvě patra.

Dubai Ice Ring

A konečně asi největší atrakce v Dubai Mall je Dubai Ice Ring. Dubai Ice Rink je kluziště velikosti hokejového hřiště, na kterém mohou probíhat hokejové zápasy (má podle toho vyznačené pruhy), nebo je zde možné jen tak volně bruslit. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. V podstatě na poušti je možné bruslit. A to není vše, v jiném obchodním centru je sjezdovka.

SEGA Republic

Milovníci počítačových her v Dubai Mall určitě nevynechají SEGA Republic, kde si mohou zahrát všechny možné hry na všech možných herních konzolích, počítačích i velkých simulátorech.

The Dubai Fontan (Dubajská fontána)

Hned vedle obchodního centra Dubai Mall je Dubajská fontána, kterou tvoří série vodních trysek o délce 275 metrů, chrlící vodu běžně do výšky přes 70 metrů, v případě potřeby až do výše 130 metrů. Tryskající voda je nasvětlována pomocí 6600 malých světel a 25 barevných projektorů.

„Představení“ je každou půl hodinu a trvá asi necelých 5 minut.

Burj Khalifa

Burj Khalifa (Burdž Chalífa v překladu Chalífova věž) je nejvyšší budova světa. Budova je vysoká 828 metrů a má 162 pater.

Burj Khalifa se nachází hned vedle obchodního střediska Dubaj Mall a s Dubaj Mall je propojená spojovací chodbou.  Pro turisty je přístupná vyhlídka The Top, která však není nejvyšším místem na mrakodrapu. Nachází se „pouze“ ve 124 patře. Pro návštěvu The Top je nutné se předem objednat, což lze provést na Internetu.

Mall Of Emirates

Mall Of Emirates je opět obchodní centrum. Na rozdíl od Dubai Mall není největší na světě, je druhé největší na světě. I zde je možné strávit hodiny, spíše dny nakupováním. Mall of Emirates má však jinou významnou atrakci a tou je lyžařský areál Ski Dubai.

Ski Dubai

Ski Dubai je velká hala v obchodním centru Mall of Emirates, ve které je uměle zasněžená sjezdovka a další zimní atrakce. Člověk zde úplně zapomene, že se nachází vlastně na poušti. Velká hala je ochlazená tak, aby se zde udržel uměle vytvořený sníh. Návštěvník si může zalyžovat, půjčit si sáňky, nebo gumové kolo a na něm zajezdit, projít se ledovými jeskyněmi, nebo se třeba jen koulovat.

Zimní oblečení, stejně jako lyžařskou výbavu, je možné si za poplatek půjčit.

Palmové ostrovy

V Dubaji vystavěli umělé ostrovy, které z výšky připomínají palmu. Na palmových ostrovech není nic krom hotelu a aqua parku zajímavého. Návštěva Palmových ostrovů  je vhodná spíše pro ty, kteří chtějí zažít pocit stát na ostrově, který uměle vytvořil člověk, ne příroda.

Wild Wadi Water Park

V Dubaji je mnoho vodních parků, nejznámější z nich je asi Wild Wadi Water Park, který určitě stojí za návštěvu. Wild Wadi Water Park se nachází kousek od hotelu Jumeirah Beach Hotel ve čtvrti Jumeirah. Návštěvník zde nalezne jeden z největších a nejrychlejších tobogánů na světě, ve kterém se běžně dosahuje rychlosti 80 kilometrů za hodinu. Ne každý se k něčemu takovému odváží.

Existují ale i „pomalejší“ atrakce, třeba dlouhé vodní kanály (umělé řeky) s proudy vody, po kterých je možné plout na gumových kruzích. K zajímavostem patří, že důmyslně rozložené trysky dokáží gumový kruh i s posádkou vytlačit po skluzavce nahoru do kopce. Dále třeba bazén s umělými vlnami, surfovací simulátory a podobně.

Dubaj nabízí i další rarity a zajímavosti. Například plně automatizované metro bez řidičů, klimatizované autobusové zastávky, velmi levnou taxislužbu a podobně.

 

2015.11.16 | Admin | přečteno: 30105x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Dubaj cestování dovolená památky zajímavosti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Auto-erotika

  A tentokrát není řeč o sebeukájení, ale o milostných hrátkách v úzkých prostorech osobních automobilů. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.20 | přečteno: 30628x

Začíná i vám „běžecké“ jaro?

  Pro někoho tvoří běžeckou sezónu celý rok, jiní už začátek teplejších dní s nedočkavostí vyhlížejí a ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.29 | přečteno: 30011x

Konečně jaro

  Miluju přírodu a to, jak se v každém ročním období mění. Na jaro se ale vždycky těším nejvíce. Myslím, že ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.18 | přečteno: 30294x

Tajemství jedné knihovny

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2017.06.13 | přečteno: 30209x
 

Portál pro ženy