reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak si správně vybrat spodní prádlo?

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 1335x 2019.12.30

Důležité tipy v boji proti rakovině

 
celý článek | Admin | přečteno: 12292x 2015.04.01

Jsou geny náš osud?

 
celý článek | Eva Štíbrová | přečteno: 12862x 2016.06.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

 
Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

Adventní doba by měla být plná klidu a pohody, kdyby ale neexistovalo „kdyby“. Kdyby bylo uklizeno, kdyby bylo napečeno, kdyby byly nakoupené dárky a tak dál… Zkuste se v tom předvánočním shonu na chvilku zastavit, dát si nohy nahoru a vychutnat oblíbenou kávičku s něčím dobrým k ní. Co takhle VÁNOČNÍ ŘEZY?

 

 

Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:

 

VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY

Suroviny:

1 Hera

2 lžíce kvalitního kakaa

1 hrnek vody

1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru

2 lžíce medu (možno vynechat)

Dále:

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 celá vejce

asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)

trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)

 

Postup:

Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!

Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.

TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!

 

              

 

Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!

 

2015.12.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 13060x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční moučník recept na vánoční řezy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obdarujte letos své blízké dobrotami z vlastní kuchyně

Vymyslet dárky k Vánocům, které by potěšily a nestály moc peněz, je docela oříšek. Co to letos vzít za jiný konec a míst...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.12.10 | přečteno: 4002x

Trápí vás akné? Možná děláte zásadní chybu při výběru kosmetiky.

Akné dokáže potrápit v jakémkoliv věku. U každého však jeho spouštěč může být jiný. Hormony, stres, nezdravá strava, špa...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.04.28 | přečteno: 882x

Řecko nabízí rodinnou dovolenou, romantické zájezdy i bujarý single život

Rozmanité řecké ostrovy lákají k dovolené nejčastěji v červenci a srpnu. Díky teplému klimatu si dovolenou ...
 
celý článek | Admin | 2016.08.31 | přečteno: 13109x

ŽIVOT JAKO MINGLE: JSME SPOLU NEBO NE?

Výraz single se již běžně vžil a používáme ho, když chceme vyjádřit, že je někdo nezadaný. V poslední době se ale také u...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.27 | přečteno: 2382x
 

Portál pro ženy