reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

 
Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

Adventní doba by měla být plná klidu a pohody, kdyby ale neexistovalo „kdyby“. Kdyby bylo uklizeno, kdyby bylo napečeno, kdyby byly nakoupené dárky a tak dál… Zkuste se v tom předvánočním shonu na chvilku zastavit, dát si nohy nahoru a vychutnat oblíbenou kávičku s něčím dobrým k ní. Co takhle VÁNOČNÍ ŘEZY?

 

 

Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:

 

VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY

Suroviny:

1 Hera

2 lžíce kvalitního kakaa

1 hrnek vody

1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru

2 lžíce medu (možno vynechat)

Dále:

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 celá vejce

asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)

trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)

 

Postup:

Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!

Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.

TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!

 

              

 

Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!

 

2015.12.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10993x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční moučník recept na vánoční řezy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Časté chyby žen aneb zamilovanost je šílenství?

Zamilovanost, pro mnohé krásná představa, pro umělce nekončící inspirace a pro zamilované dokonalý stav. Po období bl...
 
celý článek | Monika Holemá | 2013.05.26 | přečteno: 11421x

Stylová móda pro muže IV.: Kvalitní pánské košile nemohou chybět v šatníku žádného muže

Pánská košile je jednou z věcí, kterou má ve své skříni pravděpodobně každý muž. Kolik jich vlastní pak záleží v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.10 | přečteno: 11093x

Začíná i vám „běžecké“ jaro?

  Pro někoho tvoří běžeckou sezónu celý rok, jiní už začátek teplejších dní s nedočkavostí vyhlížejí a ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.29 | přečteno: 10264x

Znáte ultramaratón?

Já vím, že se takový extrémní závod jako je ultramaratón příliš neslučuje s návodem, jak se při sportu nezničit,...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.07.20 | přečteno: 10307x
 

Portál pro ženy