newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

 
Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

Adventní doba by měla být plná klidu a pohody, kdyby ale neexistovalo „kdyby“. Kdyby bylo uklizeno, kdyby bylo napečeno, kdyby byly nakoupené dárky a tak dál… Zkuste se v tom předvánočním shonu na chvilku zastavit, dát si nohy nahoru a vychutnat oblíbenou kávičku s něčím dobrým k ní. Co takhle VÁNOČNÍ ŘEZY?

 

 

Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:

 

VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY

Suroviny:

1 Hera

2 lžíce kvalitního kakaa

1 hrnek vody

1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru

2 lžíce medu (možno vynechat)

Dále:

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 celá vejce

asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)

trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)

 

Postup:

Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!

Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.

TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!

 

              

 

Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!

 

2015.12.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 16797x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční moučník recept na vánoční řezy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bez ohledu na věk, naučte se běhat správně

Běhejte správně, tedy tak, aby vám běh přinesl nejen kýžené výsledky, ale i radost! Běh prospívá svalům, srdci, plicím a...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.02 | přečteno: 2336x

Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

Zdánlivě bezvýznamné, drobné zlozvyky, o kterých ani nevíme. Ty že nám mohou škodit? Je to tak. Zkuste si začít všímat t...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.03 | přečteno: 2429x

Nevypratelné skvrny a dírky na oblečení zakryjí nažehlovací obrázky

Kdo má doma malé děti, ten to velmi dobře zná. Jednou se vrátí s dírkou na kalhotách, podruhé s fixou na triku, příště z...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.21 | přečteno: 2975x

Rohové sedací soupravy se hodí do každého obýváku

Obývací pokoj je obvykle hlavní společenskou místností celé domácnosti. Tady trávíme svůj volný čas s rodinou, o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.09 | přečteno: 17632x
 

Portál pro ženy