Nepřehlédněte
Vlasový příčesek dokáže zázraky aneb krásné vlasy za pár minut
Koupání na vlastní zahradě? Proměňte letos sen ve skutečnost
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Sedmikráskový med - když jarní kvítky léčí
Sedmikráska chudobka je malá vytrvalá rostlinka s krásnými bílými až narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem květů. Zdobí většinou slunná místa – louky, zahrady, trávníky. Mnoho lidí ji sice má za nežádoucí plevel, její léčivé účinky jsou však známé už od středověku. Kromě toho, že "chudobička" vůbec není chudá na vitamíny, nese v sobě také významné látky pro blaho našeho trávicího, kožního i dýchacího systému. Čerstvé květy chutnají v zeleninových i ovocných salátech a polévkách, málokoho však napadne, že tak překrásný kvítek poslouží i na ozdobu jarní tabule.
Drobný kvíteček s velkou mocí
Nálev ze sedmikrásek tlumí při pravidelném kloktání zánět dásní i podráždění v krku. Odvar se ale používá i zevně, například jako přísada do koupelí, obkladům při bércových vředech nebo špatně se hojících ranách. Mladé lístky utřené v hmoždíři jsou skvělou přísadou do domácích mastí a krémů, které léčí akné, vyrážky, záněty kůže nebo drobné ranky. Sedmikráska totiž obsahuje látky, které dokáží rozjasnit unavenou pleť, zmírnit začervenání a podráždění na kůži. Pokožka tak vypadá svěže, mladě a lépe se jí dýchá. Z květů je možné vlastními silami vyrobit sirup (med), který se podává při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, dokáže velmi účinně zklidnit sliznice, napomáhá vykašlávání a působí protizánětlivě. Mírní rovněž křeče při projevech astmatu.
Sedmikráskový med
Recept:
- 1000 květů sedmikrásek (odpovídá 50 – 60 g)
- 1,5 litru vody
- 1,5 kg cukru (doporučuji třtinový)
- 2 – 3 citróny nebo limetky
Užitečné rady:
Pro sběr se nejlépe hodí jarní kvítky, které jsou vždy kvalitnější než ty letní a podzimní. Sbírejte mladé, méně rozkvetlé rostlinky s kratší stopkou - právě ty totiž obsahují největší množství zdraví prospěšných látek. Ideální denní dobou pro sběr je, stejně jako v případě pampelišek, poledne. Vypravte se na místa, která nejsou dostupná pejskařům, ideální jsou pochopitelně zdroje z vlastní zahrádky, kde máte absolutní jistotu. Nasbírat tisíc kvítků sice chvilku potrvá, výsledek ale stojí za to!
Postup:
Květy uštípněte těsně pod hlavičkou a namočte je na chvíli do studené vody, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Sceďte, zalijte vroucí vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón a limetku (bez kůry). Takto připravenou směs zakryjte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno, pořádně vymačkejte a do zabarvené šťávy přisypte cukr. Vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout, a případnou pěnu sbírejte lžící nebo sítkem. Konzistence hotového produktu záleží čistě na vás – chcete-li sirup, odstavte cca po hodině vaření (pamatujte, že po vychladnutí ještě zhoustne). Jestliže si přejete hustší med, zjistíte správnou dobu pro odstavení jednoduše: trochu medu lžící odkápněte na studený talířek - pokud kapka drží tvar, máte hotovo. Horký med naplňte do skleniček (sirup samozřejmě do lahví), pevně uzavřete a do druhého dne nechte stát dnem vzhůru. Med skladujte v chladu a temnu.
TIP: Do sedmikráskového medu (přesněji tedy sirupu, protože s opravdovým včelím medem se skutečně rovnat nemůže) je možné přidat i jitrocel, na který narazíte při sbírání, nebo lžičku strouhaného zázvoru.
Medík (sirup) zachutná jako sladidlo do čaje i dalších nápojů, výtečný je ale také jako pomazánka na palačinky, sladké tousty, pečivo s máslem či jako přísada nebo poleva domácího pečiva, například perníku. Nejen, že opravdu úžasně voní, ale má příznivé účinky na zažívání dospělých i dětí. Umí také doslova pohladit vaše dýchací cesty a jedna lžička medu v jogurtové pleťové masce uleví od kožních problémů, hojí jizvy a zklidňuje přecitlivělou pokožku.
Podobně můžete připravit med z pampelišek, fialek, rýmovníku, nebo třeba z mladých smrkových výhonků. Inspirujte se jejich recepty.
Image courtesy od Gualberto107 at FreeDigitalPhotos.Net
Poslat článek
Tisk
Štítky: sedmikráskový med, sedmikráskový sirup, recept, sedmikráska chudobka