newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jolana (38): Kamarádím se s energetickou upírkou. Co s tím?

 
Jolana (38): Kamarádím se s energetickou upírkou. Co s tím?

Mám dotaz ohledně mé kamarádky. Známe se už od střední školy a nepřestaly jsme se vídat ani později. Kája byla ale odjakživa velká pesimistka a s věkem se to zhoršuje. Pořád si na něco stěžuje, od práce po rodinu, i když má podle mě celkem klidný život. Já se ji snažím vyslechnout a podpořit, ale poslední měsíce (vlastně možná roky, jen jsem nad tím dřív tolik nepřemýšlela) se mi už ani nechce s ní moc scházet. Po takových schůzkách jsem totiž často unavená a otrávená životem pomalu stejně jako ona, cítím se někdy jak vymačkaný citrón. A to jsem přitom obvykle plná energie a optimismu. Nedávno jsem četla článek o energetických upírech a docela mi to na ni sedí. Doporučují se od takových lidí odstřihnout. Myslíte si taky, že není jiný způsob? Že jí nemůžu třeba nějak pomoct ke změně myšlení a chování? Přece jen se známe spoustu let a nechci se na ni jen tak vykašlat.

 

 

Milá Jolano,

Váš problém je velký, i když se může zdát jednoduché, jak sama zmiňujete podle uvedeného článku, se od kamarádky „odstřihnout“. Ale to je velmi těžké. Pokud někoho znáte tak dlouhou dobu, je ukončení přátelství něco jako rozvod. A k tomu tu máme ony specifické vlastnosti a propracované způsoby manipulace, kterými energetičtí upíři disponují.

V první řadě bych Vám ráda řekla, že ačkoli mnoho lidí považuje energetické upíry za hloupost a za něco, co neexistuje, opak je pravdou. Je totiž jedno, jak to nazvete – prostě Vás ten který člověk zbaví energie, vyvolá ve Vás negativní pocity a sebere Vám veškerou dobrou náladu.

Fajn je, že Vás článek posunul k porozumění tomu, co se děje mezi Vámi a Vaší kamarádkou. Rady, jak se před energetickými upíry chránit uvedené ve zmiňovaném článku, jsou poměrně hodně ezoterické. Já bych se přikláněla spíš k něčemu praktičtějšímu. Na úvod je potřeba poznamenat, že Vaše kamarádka se může změnit, pokud bude chtít. A pokud si vůbec bude vědomá toho, jak na Vás působí. Je pravda, že mnoho upírů o svém problému neví a jejich chování jim přijde normální.

Myslím, že to je případ i Vaší kamarádky, tedy že vědomě by Vám neubližovala, ale bohužel to dělá. Předpokládám, že Vaše komunikace je hlavně monologem kamarádky, která vlastně nechce, abyste jí vstupovala do řeči, protože ona v zásadě nic neřeší, ona si prostě chce stěžovat, takže Vaše konstruktivní nápady a podpora se jí v hlavě určitě neuchytí.

Co tedy můžete dělat? Zkusila bych se postupně převádět proud stížností, lítostí a negativních emocí na dialog. A to tvrdě a jasně. Po určité chvíli sebelítostného proslovu vstupte s otázkou, co po Vás vlastně chce. Chce pomoci s nějakým konkrétním problémem v práci nebo rodině? Můžete jí nabídnout něco, co by jí pomohlo situaci řešit? a podobně. Pravděpodobně ji tímto uvedete do zmatku a pravděpodobně se bude snažit odvést hovor na jiné téma. Pokud si máte co říct, snažte se hovor držet právě u jiných témat. Když se kamarádka bude vracet k lítostem a stížnostem, zopakujte postup nabídky pomoci konstruktivního řešení s tím, že víc udělat nemůžete, proto se o tom bavit nemá smysl. Je to možná tvrdé, ale jen tak si může kamarádka uvědomit své chování. A že s ní rozhodně nebudete trávit čas tím, že budete poslouchat nářky a plýtvat svou pozitivní energií.

Naprosto chápu, že už se Vám ani nechce se s ní stýkat. Ale protože jí chcete zároveň pomoci, zkuste se s ní sejít a komunikovat podle výše popsaného scénáře. Dejte jí chvilku času, pokud se však její chování nezačne alespoň trochu měnit, i já můžu jedině doporučit, abyste se s ní přestala stýkat.

Svědomí budete mít čisté, Vy jste pro nápravu vztahu udělala maximum. Ale stýkat se s člověkem, který Vám jen kazí náladu, to prostě nejde. Dobré nálady a pozitivní energie už tak ve společnosti moc není a každý z nás by měl dobré okamžiky opečovávat a snažit se je udržet, ne si nechat takovou drahocennou věc jen tak od někoho sebrat.

Já Vám ze srdce přeji, abyste nemusela přátelství ukončit, ale aby se podařilo kamarádku alespoň trochu popostrčit a Váš vztah se stal rovnocenným a smysluplným.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2022.01.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 30349x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vztahy přátelství energetický upír dobrá nálada optimismus stížnosti lítost negativní emoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

CHYBÍ VÁM S PŘÍCHODEM JARA ENERGIE? RADY A TIPY JAK TO ZVLÁDNOUT!

Jaro začalo a mnoho lidí vítá jeho příchod s nadšením. Svítí sluníčko, v přírodě vše kvete, dny se prodlužují a konečně ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.24 | přečteno: 30201x

Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

Pokud milujete atmosféru bleších trhů, sbíráte starožitnosti, nebo vás okouzluje patina starých věcí, je jedna akce, ...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2014.09.15 | přečteno: 30246x

Blízkost bez intimity

Otevřete zavřené dveře komunikace s partnerem, ať se k vám vrátí spokojený sexuální život a problémy odejdou. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.08.05 | přečteno: 30078x

EVROPA HROU – soutěž o skvělou hru pro rodinu i přátele

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výherci! ...
 
celý článek | Admin | 2015.05.04 | přečteno: 30287x
 

Portál pro ženy