Nepřehlédněte
Pěstování rýmovníku krok za krokem. Nejčastější chyby.
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Podpořte svůj mozek stravou - bude stárnou daleko pomaleji
Na základě analýzy krevních biomarkerů, zobrazování mozku a hodnocení kognitivních funkcí dospěla studie publikovaná v časopise Nature k závěru, že strava bohatá na mastné kyseliny, antioxidanty, karotenoidy, vitamin E a cholin může podpořit zdravé stárnutí mozku a kognitivní funkce.
Všechny tyto nutrientu jsou nejvíce obsaženy ve středomořské dietě. Ta vychází z principů stravování ve Francii, Španělsku nebo Řecku, kde tamní obyvatelé konzumují zejména lokální potraviny, jako jsou olivové oleje, plody moře, ovoce a zelenina.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, lněném semínku a vlašských ořeších, jsou jedny z hlavních nutrientů, které podporují zdraví mozku. Studie ukazují, že tyto mastné kyseliny mohou zlepšovat kognitivní funkce a chránit před neurodegenerativními onemocněními. Konkrétně kyselina alfa-linolenová (ALA) a eikosapentaenová (EPA) jsou s těmi vlastnostmi spojeny.
Antioxidanty a karotenoidy
Antioxidanty, jako je vitamin E a karotenoidy, hrají důležitou roli v ochraně mozku před oxidačním stresem, který urychluje jeho stárnutí a vede k poškození buněk a tkání. Karotenoidy, jako jsou lutein a zeaxantin nejenomže mozek takto chrání, ale navíc i podporují jeho kognitivní funkce. Nacházejí se hlavně v listové zelenině a žlutém ovoci, například v banánu nebo citronu.
Cholin
Cholin je klíčový pro produkci acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a učení. Potraviny bohaté na cholin zahrnují vejce, játra a sójové výrobky. Dostatečný příjem cholinu je spojen s lepšími kognitivními schopnostmi a může zpomalit pokles mentálních funkcí u starších dospělých.
Polyfenoly
Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, červeném víně a některých druzích ovoce, mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají chránit mozkové buňky před poškozením a podporují zdravé stárnutí mozku. Studie ukázala, že strava bohatá právě na polyfenoly může zlepšovat duševní výkon a chránit před neurodegenerativními onemocněními.
Starat se o své tělo a jíst zdravě není ani podle nejmodernějších světových studií žádná věda. Stačí konzumovat stravu bohatou na olivový olej, ořechy, ovoce, průběžně to zapíjet vínem a máte vyhráno. Jen to nepřehnat s jeho množstvím a nezapomenout také na zeleninu a mořské plody.
Poslat článek
Tisk
Štítky: mozek, stárnutí, kognitivní funkce, zdravá strava, antioxidanty, omega mastné kyseliny