Nepřehlédněte
Hledáte elegantní dárek pro partnera? Jedině luxusní pánská taška nebo peněženka
Jak správně pečovat o nohy, aby byly zdravé a krásné nejen v létě
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Letní grilování: Menu z grilu 2.díl
Grilovaný chřest se slaninou
Pro 4-6 osob budete potřebovat:
- Svazek zeleného chřestu
- 200 g anglické slaniny
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci sójové omáčky
- Pepř, sůl
Připravit zelené chřestové výhonky k marinování je snadné. Zelený chřest se oproti bílému nemusí loupat, stačí jej omýt, osušit a z jeho spodní části odříznout zdřevnatělé konce. Poté si připravte marinádu z olivového oleje, sójové omáčky a rozmačkaného stroužku česneku. Marinádou důkladně potřete chřestové výhonky a ještě je trochu osolte a opepřete. Poté vezměte dva až tři stonky chřestu a obalte je anglickou slaninou. Můžete její konce spojit párátkem, aby slanina na výhoncích držela. Položte balíčky na gril a grilujte z každé strany zhruba 5 minut.
Špízy z mletého masa se sýrem feta
Pro 4-6 osob budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 100 g sýru feta
- Plátky anglické slaniny (přibližně 20-30 podle velikosti kuliček z masa)
- Sůl, pepř
- Olej na potření
Mleté maso v míse důkladně promíchejte s pestem, solí a pepřem podle chuti. Sýr feta nakrájejte na malé kostičky. Vezměte kousek směsi mletého masa a vytvarujte z ní kuličku, do které zabalte kostičku sýra. Takto postupujte, až budete mít zpracováno všechno mleté maso. Poté každou kuličku vezměte, obalte ji plátkem slaniny a opatrně napíchněte po několika kouscích na grilovací jehlu. Špízy potřete olejem a grilujte při průběžném otáčení asi 8 minut. Výbornou přílohou je salát, třeba na středomořský způsob z cherry rajčátek, papriky, červené cibule a oliv. Samozřejmě se ke špízům ale hodí i brambory, grilovaná zelenina nebo třeba kuskus.
Grilovaná jablka se sušenkovou náplní
Na 8 porcí potřebujete:
- 8 větších sladkých jablek
- Kostka másla
- 10 dkg třtinového cukru
- 10 dkg drcených sušenek (výborné jsou celozrnné)
- 7 dkg rozinek
- Hrst sekaných ořechů podle chuti
- Alobalovou misku
Vezměte omytá a osušená jablka a odřízněte z nich horní část. Nevyhazujte ji, bude tvořit „pokličku“. Z jablíček vydlabejte střed, dávejte ale pozor, ať neporušíte dno. Poté do vydlabaných jablek nasypte po lžičce drcených sušenek, cukru, rozinek a ořechů. Nahoru položte kousek másla a přiklopte pokličkou z vrchní části jablek. Jablka pak vložte do alobalové misky a podlijte je hrnkem vody. Grilujte metodou nepřímého grilování asi 30 minut a poté hned teplé podávejte.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 1.díl
Poslat článek
Tisk
Štítky: grilování, recepty, na gril