newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už dvacet let, co jsem ho se svou tetou úplně poprvé pekla, ale od té doby prostě patří k nám do rodiny. Vždy se povede, je prudce žravý a kouzelně voní. Můžu vám zaručit, že se po něm zapráší i u vás. 

 

 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

2016.02.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30887x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč recept na obrácený koláč s jablky dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30506x

Pozvánka: MAMINY CUP 2013

„MAMINY CUP 2013“ je třetí ročník jedinečného festivalu sportu a zdravého životního stylu maminek v ...
 
celý článek | Admin | 2013.05.09 | přečteno: 30433x

Choďte spát odlíčená. Co se děje, když to neuděláte?

Přes den nosíme make-up snad všechny. Většinou se po příchodu domů nebo před spaním také odlíčíme. Ale snadno se stane, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.21 | přečteno: 30416x

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.27 | přečteno: 30888x
 

Portál pro ženy