Nepřehlédněte

Svatební listina snadno a rychle

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 9596x 2015.06.16

Spíte na H?

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 9944x 2014.09.16

Depilovat, epilovat, odchlupovat??

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 9354x 2014.05.09

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

 
Obrácený koláč s chutí a vůní jablek

Pátráte po receptu na nedělní dezert? Upečte jednoduchý, lehký a výtečný obrácený koláč s jablky. Je to snad už dvacet let, co jsem ho se svou tetou úplně poprvé pekla, ale od té doby prostě patří k nám do rodiny. Vždy se povede, je prudce žravý a kouzelně voní. Můžu vám zaručit, že se po něm zapráší i u vás. 

 

 

 

Obrácený koláč

  • Náplň: 5 větších jablek, skořice, cukr a med podle potřeby
  • Na lité piškotové těsto:  5 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 5 - 6 lžic polohrubé mouky (podle toho, jak velká vajíčka použijeme), sníh z 5 bílků a kakao (v případě tmavého korpusu) - množství surovin velmi snadno upravíme podle velikosti pečící formy
  • Čokoládová poleva

 

Postup: Jablka oloupeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovoníme skořicí, případně podle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Jsou-li jablka dostatečně sladká, je už další cukr zbytečný. Vyšší pekáč nebo zapékací formu navlhčíme vodou a vyložíme papírem na pečení. Na něj rovnoměrně navrstvíme strouhaná jablka do výšky 1,5 až 2 cm a lžící dobře upěchujeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme mouku a nakonec jen velmi lehce sníh z bílků. Opatrně rozetřeme na jablečnou vrstvu a dáme péci asi na 30 minut. Po upečení necháme zchladnout a pomocí dalšího plechu nebo tácu otočíme. Stáhneme pečící papír a polijeme čokoládovou polevou. Hotovo! Stačí nechat ztuhnout a pak už jen nakrojit...obrácený koláč může vypadat třeba takhle:

 

                                 

 

Recept je snadno zapamatovatelný a také velmi variabilní. Můžete ho obohatit zakysanou smetanou, domácím smetánkem, pudinkem, barevně experimentovat s tmavým korpusem a bílou čokoládou, nebo zaměnit jablka za hrušky. Místo piškotové vrstvy lze pochopitelně použít jakékoliv jiné lité těsto, jen se zřejmě bude delší dobu péci a nebude tak vláčné jako pravý piškot. Všechny tyto variace jsem ale vyzkoušela a fungují také. Originál je ale jen jeden...

 

                       

 

Přeji dobrou chuť!

Foto: Archiv autorky

 

2016.02.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10173x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obrácený koláč recept na obrácený koláč s jablky dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Polštář má zásadní vliv na důkladný odpočinek, vybírejte jej pečlivě

Spánkem trávíme až třetinu života a odpočinkem vleže třeba u televize nebo s knihou další hodiny svého volného č...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.24 | přečteno: 10356x

Chystáme svatbu – co promyslet nejdříve?

Každá nevěsta si chce pamatovat svatební den jako ten nejhezčí ve svém životě. Než ale nastane, je potřeba vyřešit a při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.01 | přečteno: 1623x

Boty...vášeň či úchylka

Určitě každá z nás má ve svém botníku několik párů botiček. Ať už jsou to kozačky, lodičky, baleríny, kecky, žabky&he...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.30 | přečteno: 9411x

Březen na zahradě

Březen je měsícem, kdy už s chutí můžeme vyhlížet jaro, ten letošní obzvláště. Je tedy nejvyšší čas pomalinku se...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.03.01 | přečteno: 9269x
 

Portál pro ženy