reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Kouzelná slůvka Miluji tě

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30155x 2014.03.06

Konjak houbička: co a jak

 
celý článek | Barbora Juřeníková | přečteno: 30128x 2016.01.10

Jak vybrat dámské kolo

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30389x 2020.01.17

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vidí novorozené miminko?

 
Jak vidí novorozené miminko?

Věděli jste, že zrak je u novorozených miminek nejméně vyvinutým smyslem, který si musí postupem času vytrénovat? Jejich zrak se vyvíjí a okolní svět vnímají jinak než třeba půlroční miminko. Odtajněme si, jak vidí novorozené miminko a několikaměsíční děťátko. Tomu můžete přizpůsobit výběr hraček a pomoct tím svému potomkovi v rozvoji.

 

Novorozené miminko vidí maximálně na vzdálenost 25 cm

Novorozené miminko nevidí dál než 20 až 25 cm od kořene nosu. Novorozeně má zatím netrénované oční svaly, které však postupem času zesílí. Větší vzdálenost vnímá rozmazaně, proto je tolik šťastné, když si může zblízka prohlížet různé pohyblivé předměty, například kolotoč nad postýlkou. Stejně tak dobře vidí vaši tvář, když děťátko kojíte, chováte v náruči nebo se s ním mazlíte.

Děťátko v šestinedělí vnímá předměty na stále malou vzdálenost

I v této době vidí miminko ostře maximálně na vzdálenost 20 až 30 cm. V tomto období můžete zaznamenat u děťátka šilhání, které je způsobeno fixací pohledu na předmět jedním okem. Po šesti týdnech života ale nastává jedna krásná změna: poznává tváře blízkých lidí a svou radost projevuje kouzelným úsměvem, který rozněžní každou duši.

Dvou a půl měsíční miminko již dobře zaostřuje vzdálenější předměty

Již po dvou měsících dokáže děťátko zaostřit pohled na vzdálenější věci a fixuje je oběma očima. V této životní fázi se těší z pohybujících se předmětů a radost mu udělají zejména chrastítka a jiné zvukové hračky. Umí rozlišit vaši tvář od cizích obličejů a natahuje se po předmětech ve své blízkosti. Zavěste mu nad postýlku barevné hračky, nejlépe 25 cm od tváře.

 

Tří až čtyř měsíční děťátko zkoumá předměty a dotýká se jich

Ve čtyřech měsících je miminko doslova hypnotizované předměty ve svém zorném poli, natahuje se po nich a občas se mu podaří se jich dotknout. S oblibou do takových předmětů bouchá ručičkou a zaujatě pozoruje svou ruku, hračky či jiné věci ve své blízkosti. Své rodiče bezpečně poznává a nesplete si je s žádnými jinými lidmi.

Čtyř až šesti měsíční dítě umí zaostřit na libovolnou vzdálenost

Půlroční miminko udělalo obrovský pokrok a bez problému zaostří na jakoukoliv vzdálenost, a to ve všech směrech. Po čtyřech až šesti měsících od svého narození úspěšně chytá předměty a zavřenou ručičkou si je snaží přitáhnout. Nezřídka si dává předměty do pusy a tímto způsobem je dále zkoumá. Jestliže do půl roku od narození nepřestane šilhat, navštivte lékaře.

Oční vady jsou u dětí většinou dědičné

Refrakční oční vady se převážně dědí z generace na generaci. Děti mohou být v průběhu svého života krátkozraké nebo dalekozraké a mohou se potýkat s astigmatismem. Poruchy zraku zachytí pediatři na preventivních prohlídkách, zejména v prvních rocích života. Při zrakových poruchách v rodině nechte děťátko od šesti měsíců věku vyšetřit očním lékařem. I malé děti mohou z medicínského hlediska nosit dioptrické čočky, například při chybějící oční čočce v oku. Dioptrické čočky pak nosí předškolní a školní děti kvůli sportovním aktivitám

Oční kapky neboli umělé slzy pro děti
Oční kapky, známé také jako umělé slzy, během okamžiku zvlhčí oči a zklidní podrážděné oči od prachu a klimatizace. Mějte je při ruce i tehdy, když potřebujete lubrikovat kontaktní čočky. Umělé slzy nahradí chybějící tekutinu v oku u dospělých i dětí. Vždy se zeptejte svého lékárníka, jaké kapky vašemu dítěti doporučí. Obvykle jsou vhodné umělé slzy bez konzervačních látek, které mohou používat všechny věkové skupiny.

 

Jak jste se mohli přesvědčit, vývoj zraku u miminek je fascinující a díky němu mohou objevovat svět a poznávat milované tváře. Nepodceňuje pravidelné oční kontroly dětí u očního lékaře, zvlášť pokud máte v rodině nějaké oční vady.

 

2020.12.09 | Martina Limbergová | přečteno: 30266x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dítě zrak vývoj dítěte zrakové vady maminka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XI – co takhle zkusit závod

Mistrovství České republiky v silničním běhu Běchovice - Praha, (jinak nejstarší silniční závod v Evro...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.08 | přečteno: 30301x

UŽ MÁTE CHYTROU DOMÁCNOST?

Internet se stal běžnou součástí našich domácností, stejně jako chytré telefony. Lidé se posunuli od dálkového ovládání ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.02.04 | přečteno: 30273x

Tepová frekvence a hubnutí

Spojitost tepové frekvence a tvarování postavy zacílené zejména na trvalé zhubnutí je dlouze diskutovaným tématem. Na...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.05 | přečteno: 30080x

Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

Doby, kdy tropické ovoce v českých obchodech zastupoval možná tak ananas a mandarinky, už dávno minuly. Současný výběr j...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.22 | přečteno: 30610x
 

Portál pro ženy