Nepřehlédněte
Zelené trávy aneb nechme se inspirovat přírodou
Mýty a fakta: citron pro krásnější pleť?
ŽIVOT JAKO MINGLE: JSME SPOLU NEBO NE?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Domácí granola aneb zapečte si müsli
Jakkoli zní název granola vznešeně, nejedná se vlastně o nic jiného než o zapečené müsli. To si můžete buď už hotové koupit v obchodě, nebo si ho v různých variantách upéci doma. Podob a chutí granoly je celá řada, výhodou té domácí je ale hlavně fakt, že víte, co jíte. Připravit si granolu doma není nikterak složité a zvládne to opravdu každý. Při jejím pečení docílíte kromě vynikající a zdravé pochoutky i překrásně provoněného bytu.
Zapečené müsli patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným snídaňovým chodům. Jak by také ne. Pro svou vysokou výživovou hodnotu se perfektně hodí jako zdravý start každého nového dne. Populární je jeho kombinace s čerstvým ovocem a šťávami, stejně jako mlékem nebo jogurtem. Své o tom ví nejen vegetariáni, ale také sportovci, vyznavači zdravého životního stylu a vůbec všichni ti, kterým chutná život.
Co všechno do granoly patří
- obilné vločky (ovesné, ječné, špaldové, pohankové, kukuřičné, jahelné či žitné)
- obiloviny v jakékoliv podobě - výborné jsou pohankové, špaldové či jahelné pukance, otrubové tyčinky apod.
- mouka (kukuřičná, sójová) – není nezbytně nutná, lze ji také nahradit pomletými ořechy
- sušené ovoce – švestky, meruňky, brusinky, fíky, rozinky, křížaly, goji
- ořechy – vlašské, lískové, pekanové, arašídy, kešu, kokos, mandle
- semínka – sezamové, lněné, slunečnicové, dýňové, chia
- obilné klíčky
- koření podle chuti - skořice, zázvor, směs na perník apod. a špetka soli
- třtinový cukr, med, sirup – javorový, agáve, rakytníkový, rýžový, rýmovníkový apod.
- trocha kvalitního oleje (řepkový, slunečnicový, kokosový a další) - rozhodně nesmí v granole chybět
- banán, šťáva z ovoce, arašídové máslo, ovocné pyré a další ingredience
Domácí je domácí
Nevýhodou kupovaných směsí je většinou vyšší obsah cukru a tuku, než je zdrávo, a také řada pro nás neznámých a vlastně zbytečných ingrediencí. Já vám proto dnes nabízím návod, jak si připravit tuto lahůdku z poctivých surovin, přesně podle vaší chuti a v pohodlí vašeho domova. Domácí granolu nikdy nemůžete pokazit (pakliže ji tedy na uhel nespálíte), protože do ní dáváte jen ty přísady, které máte sami rádi, v poměru, který máte rádi. Můžete ji tak mít pořád napečenou do zásoby a zkoušet další a další obměny.
Základní hrníčkový recept na granolu (do zásoby)
2 vrchovaté hrnky ovesných vloček (nebo kombinace obilných vloček)
1 hrnek směsi nasekaných ořechů (podle vaší chuti)
2 lžičky skořice
1 větší špetka soli
4 lžíce rostlinného oleje
2 vaječné bílky
½ hrníčku javorového sirupu nebo tekutého medu (lze rozředit vodou)
Jak na to: Troubu předehřejeme na 150 ˚C. Ve velké misce důkladně promícháme všechny suché přísady – vločky, ořechy, skořici a sůl, poté postupně přimícháme olej, sirup a rozšlehané bílky. Směs mícháme tak dlouho, dokud nejsou všechny přísady dokonale spojené. Poté ji přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi hodinu až hodinu a půl dozlatova. Při pečení je potřeba brát v úvahu zkušenosti s vlastní troubou. Zhruba v polovině pečení směs zlehka promícháme nebo otočíme – záleží, jak velké křupavé hrudky chceme mít. Po celou dobu pečení ale hlídáme, aby se nám granola nespálila. Semínka, kokos a sušené ovoce přidáváme ke směsi až v druhé půlce nebo na samém konci pečení, aby se nespálily a granola po nich nezhořkla. Po upečení necháme směs zcela vychladnout a teprve poté uložíme do uzavíratelné skleněné nebo plechové nádoby. A nebo rovnou servírujeme.
TIP: Granola dobře poslouží nejen jako zdravá snídaně nebo uzobávací mlska, ale dá se použít i pro zpestření moderních dezertů. Zkuste ji například jako korpus k nepečenému dortu nebo cheesecaku. Uvidíte, jak vám tato zajímavá změna zachutná.
Dobrou chuť!
Image courtesy of Michelle Meiklejohn, Mister GC and tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: granola zapečené müsli domácí granola