Nepřehlédněte

Nevěnujte úklidu víc času, než musíte

 
celý článek | Admin | přečteno: 9493x 2016.03.02

Tchýně!

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 9936x 2013.07.01

Zacyklená

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 11341x 2013.06.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí granola aneb zapečte si müsli

 
Domácí granola aneb zapečte si müsli

Jakkoli zní název granola vznešeně, nejedná se vlastně o nic jiného než o zapečené müsli. To si můžete buď už hotové koupit v obchodě, nebo si ho v různých variantách upéci doma. Podob a chutí granoly je celá řada, výhodou té domácí je ale hlavně fakt, že víte, co jíte. Připravit si granolu doma není nikterak složité a zvládne to opravdu každý. Při jejím pečení docílíte kromě vynikající a zdravé pochoutky i překrásně provoněného bytu. 

 

 

Zapečené müsli patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným snídaňovým chodům. Jak by také ne. Pro svou vysokou výživovou hodnotu se perfektně hodí jako zdravý start každého nového dne. Populární je jeho kombinace s čerstvým ovocem a šťávami, stejně jako mlékem nebo jogurtem. Své o tom ví nejen vegetariáni, ale také sportovci, vyznavači zdravého životního stylu a vůbec všichni ti, kterým chutná život.

 

Co všechno do granoly patří

  • obilné vločky (ovesné, ječné, špaldové, pohankové, kukuřičné, jahelné či žitné)
  • obiloviny v jakékoliv podobě - výborné jsou pohankové, špaldové či jahelné pukance, otrubové tyčinky apod.
  • mouka (kukuřičná, sójová) – není nezbytně nutná, lze ji také nahradit pomletými ořechy
  • sušené ovoce – švestky, meruňky, brusinky, fíky, rozinky, křížaly, goji
  • ořechy – vlašské, lískové, pekanové, arašídy, kešu, kokos, mandle
  • semínka – sezamové, lněné, slunečnicové, dýňové, chia
  • obilné klíčky
  • koření podle chuti - skořice, zázvor, směs na perník apod. a špetka soli
  • třtinový cukr, med, sirup – javorový, agáve, rakytníkový, rýžový, rýmovníkový apod.
  • trocha kvalitního oleje (řepkový, slunečnicový, kokosový a další) - rozhodně nesmí v granole chybět
  • banán, šťáva z ovoce, arašídové máslo, ovocné pyré a další ingredience

 

Domácí je domácí

Nevýhodou kupovaných směsí je většinou vyšší obsah cukru a tuku, než je zdrávo, a také řada pro nás neznámých a vlastně zbytečných ingrediencí. Já vám proto dnes nabízím návod, jak si připravit tuto lahůdku z poctivých surovin, přesně podle vaší chuti a v pohodlí vašeho domova. Domácí granolu nikdy nemůžete pokazit (pakliže ji tedy na uhel nespálíte), protože do ní dáváte jen ty přísady, které máte sami rádi, v poměru, který máte rádi. Můžete ji tak mít pořád napečenou do zásoby a zkoušet další a další obměny.

 

Základní hrníčkový recept na granolu (do zásoby)

 

2 vrchovaté hrnky ovesných vloček (nebo kombinace obilných vloček)

1 hrnek směsi nasekaných ořechů (podle vaší chuti)

2 lžičky skořice

1 větší špetka soli

4 lžíce rostlinného oleje

2 vaječné bílky

½ hrníčku javorového sirupu nebo tekutého medu (lze rozředit vodou)

 

Jak na to: Troubu předehřejeme na 150 ˚C. Ve velké misce důkladně promícháme všechny suché přísady – vločky, ořechy, skořici a sůl, poté postupně přimícháme olej, sirup a rozšlehané bílky. Směs mícháme tak dlouho, dokud nejsou všechny přísady dokonale spojené. Poté ji přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi hodinu až hodinu a půl dozlatova. Při pečení je potřeba brát v úvahu zkušenosti s vlastní troubou. Zhruba v polovině pečení směs zlehka promícháme nebo otočíme – záleží, jak velké křupavé hrudky chceme mít. Po celou dobu pečení ale hlídáme, aby se nám granola nespálila. Semínka, kokos a sušené ovoce přidáváme ke směsi až v druhé půlce nebo na samém konci pečení, aby se nespálily a granola po nich nezhořkla. Po upečení necháme směs zcela vychladnout a teprve poté uložíme do uzavíratelné skleněné nebo plechové nádoby. A nebo rovnou servírujeme.

TIP: Granola dobře poslouží nejen jako zdravá snídaně nebo uzobávací mlska, ale dá se použít i pro zpestření moderních dezertů. Zkuste ji například jako korpus k nepečenému dortu nebo cheesecaku. Uvidíte, jak vám tato zajímavá změna zachutná.

Dobrou chuť!

 

                     

 

Image courtesy of Michelle Meiklejohn, Mister GC and tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

2016.02.23 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10731x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: granola zapečené müsli domácí granola

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rady a tipy pro nastávající maminky

Vánoce, naše nejkrásnější svátky v roce, jsou už za dveřmi. Mají být nejen časem klidu a pohody, ale mohou se stát ta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 10029x

Vyzkoušejte barvení vajec přírodními prostředky

  Barvení vajec pro koledníky neodmyslitelně patří k velikonočním zvykům. Chtěly byste letos místo kupovanýc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.27 | přečteno: 9729x

Jak se starat o pokožku těla na sklonku léta?

Léto pomalu končí a brzy nastanou chladnější dny, kdy se budeme zase muset zahalovat do více vrstev oblečení. Nastává...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.31 | přečteno: 9870x

Reklama

. ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.27 | přečteno: 12061x
 

Portál pro ženy