newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 5. díl – Jak grilovat zdravěji?

 
Seriál o grilování: 5. díl – Jak grilovat zdravěji?

Odolat vůni a chuti grilovaných pochoutek je velmi těžké. A proč také, když je to taková dobrota, že? Jenže odpůrci grilovaných jídel poukazují na jejich nezdravost. Jsou přece tak mastné, kalorické a plné přepálených rakovinotvorných látek. Ale opravdu to tak musí být? Vůbec ne, grilovat se dá i rozumně a poměrně zdravě. Jen to chce myslet na několik zásad.

 

Přímé vs. nepřímé grilování

Největším problémem, co se týká rizika vzniku rakovinotvorných látek, je odkapávání tuku a šťávy z připravovaných pokrmů na žhavé uhlíky a do plamenů. Tam se tuk vznítí a vytvoří kouř plný škodlivých látek, které se pak usadí na grilovaných potravinách. Tomu se dá zabránit metodou nepřímého grilování, kdy se nejdříve rozpálí uhlíky a následně se rozhrnou do stran. Doprostřed se pak umístí hliníková miska, kam může odkapávat tuk, a nad ni se položí připravovaný pokrm. U plynových grilů se po rozehřátí grilu vypne středový (případně levý či pravý) hořák a nad něj se umístí suroviny. Tato metoda je ale vhodná spíše pro větší kusy masa nebo celou drůbež, kde je potřeba delší doba přípravy. A je v každém případě potřeba mít gril s horním krytem, kde se dobře udržuje rovnoměrná teplota. Pro prudkou a krátkou (méně než 25 minut) přípravu je nutné přímé grilování. Tady alespoň myslete na vhodnou volbu paliva a vybírejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety určené ke grilování.

Pečlivě vybírejte, co budete grilovat

S otázkou odkapávajícího tuku souvisí i samotný výběr masa. Čím bude libovější, tím se samozřejmě toto riziko snižuje. Kuřecí prsa bez kůže, krůtí, hovězí, telecí nebo jehněčí maso, to jsou druhy s nízkým obsahem tuku. Samozřejmě se nemusíte vzdát ani oblíbeného vepřového, jen si vyberte libovější kusy a ořežte z nich přebytečný tuk. K ochucení použijte buď samotné bylinky a koření, nebo marinádu s minimálním množstvím kvalitního olivového oleje. Marinádu také před položením masa na gril lehce setřete. Klobásy, špekáčky a další uzeniny vynechte úplně, nejsou zdravé samy o sobě. Pokud si je přece jen chcete dopřát, připravujte je na aluminiovém tácku, aby z nich nemohl kapat tuk do ohně.

Grilujte jen nezbytně dlouhou dobu

Častou chybou při grilování je zbytečně dlouhá doba přípravy. Nejen, že se tak maso zbytečně vysuší, ale také se častěji připeče. A zčernalé kousky určitě nejsou zdravé, ostatně ani příliš chutné. Takto připálené části masa nejezte, raději je odřízněte. Neodcházejte při grilování od přístroje, obzvlášť děláte-li menší porce, které se rychleji připálí. A častěji vše otáčejte, ať se maso propeče rovnoměrně a rychleji.

Štíhlá linie i u grilu

Máte kromě škodlivin z grilování strach i o svou štíhlou linii? Pokud si dáte grilovaný bůček nebo klobásu, k tomu bílé pečivo a majonézu, tatarku či smetanový dresink, zato zeleniny ani kousek, je taková obava oprávněná. Vše z toho se dá ale nahradit zdravější a stejně chutnou alternativou. Zkuste si příště dát libové maso a k němu třeba rozpečenou celozrnnou bagetku a zeleninový salát s jogurtovým dresinkem. Jako přílohu můžete zvolit i salát z vařených brambor či luštěnin s octovou zálivkou, těstovinový salát se zeleninou a kapkou olivového oleje a podobné varianty lehčích a méně kalorických pokrmů.

Zdravé jako vaření v páře grilování nebude nikdy, ale ta chuť přece za občasný hřích stojí, nemyslíte? A když se dodrží pár pravidel, není to nakonec nic tak hrozného. K létu prostě grilování patří a byla by škoda se o příjemné chvíle při něm ochudit.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jaké pomůcky z vás udělají mistra u grilu?

2016.05.12 | Martina Limbergová | přečteno: 30563x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování jak grilovat zdravě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť

Protože sezóna meruněk, rybízu, třešní i trnek přímo vybízí k pečení nejrůznějších sladkých dobrůtek, přináším vám re...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.25 | přečteno: 31172x

Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.28 | přečteno: 30568x

Jak kouřit zdravěji?

  Víte, že jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí zní PŘESTAT KOUŘIT? Možná právě vy ho také mát...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.01.11 | přečteno: 30499x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XVI – Trénink na běhátku /2.část

I když se zdá, že trénink v hale nebo na běžeckém pásu je zimní záležitost a v teplých jarních dnech se běhá už ...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.05.30 | přečteno: 30876x
 

Portál pro ženy