Nepřehlédněte
Jak začít sportovat a přitom se nezničit XVI – Trénink na běhátku /2.část
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Letní grilování: Menu z grilu 1.díl
Grilování patří k létu stejně jako horké slunce nebo osvěžující zmrzlina. V našem nedávném seriálu o grilování jsme si pověděli vše důležité od výběru nejlepšího grilu, přes přípravu různých druhů pokrmů až po správnou údržbu přístroje. Teď je načase inspirovat vás konkrétními recepty, které vám polaskají chuťové pohárky. V novém seriálu vám představíme pochoutky známé i méně známé a věřím, že si opravdu pochutnáte. Vyzkoušejte naše první menu z grilu!
Grilované kukuřičné klasy
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 klasy mladé kukuřice
- 6 lžic olej
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky chilli (případně čerstvé chilli papričky)
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- Špetku mletého černého pepře
Připravte si bylinkový olej a to smícháním oleje se solí, chilli, oreganem a pepřem. Kukuřičné klasy opatrně oloupejte. Listí můžete buď nechat a svázat kouskem provázku, čímž vytvoříte držátko, nebo odstranit. V tom případě je dobré do kukuřice zapíchnout špejli, aby bylo při jídle za co ji chytit. Následně klasy potřete připraveným bylinkovým olejem a grilujte zhruba 15 minut na středním žáru, nezapomeňte je otáčet. Poté ihned podávejte.
Grilovaná krkovička naložená v pivu
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 plátky krkovice
- 4 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- 300 ml černého piva
- 100 g másla
- Svazek čerstvé majoránky (případně 1 lžíci sušené)
- 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
Maso je nejlepší naložit den předem, aby se přes noc v lednici dobře naleželo. Nejdříve si připravte marinádu. Ve vyšší pánvi rozehřejte máslo, přilijte do něj pivo a po promíchání sejměte z plamene. Přimíchejte zázvor, majoránku a kmín. Plátky masa zlehka naklepejte, osolte, opepřete a potřete rozmačkaným česnekem. Poté maso vložte do připravené marinády a uložte ho v lednici do druhého dne. Před grilováním vyndejte maso z lednice chvíli dopředu, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Grilujte z každé strany zhruba 6 minut. Jako přílohu můžete zvolit pečivo, grilované brambory, odlehčený bramborový salát nebo zeleninový salát podle chuti.
Grilované banány se zmrzlinou
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 banány
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce medu
- 1 dcl rumu
- Hrst rozinek
- Mletou skořici
- Alobal
Banány oloupejte a podélně rozřízněte. Každou polovinu položte na čtverec z alobalu dost velký na to, aby šel banán dobře zabalit. Na banán položte asi lžíci másla, přisypte trochu rozinek, zakápněte lžící medu a posypte špetkou mleté skořice. Banány zabalte a položte na rozpálený gril. Po zhruba 5 minutách otočte a grilujte ještě z druhé strany. Grilované banány podávejte se zmrzlinou podle chuti, přidat můžete i šlehačku a posypat vše strouhanou čokoládou nebo zakápnout čokoládovým topingem.
Poslat článek
Tisk
Štítky: grilování recepty na gril