reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak vnést do života radost?

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30224x 2021.03.14

Kult družiček

 
celý článek | Zuzana Ditzelová | přečteno: 30043x 2014.03.30

Jak bojovat s jarními alergiemi?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30135x 2016.06.14

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mýty a fakta: vše o pórech

 
Mýty a fakta: vše o pórech

A je tu další článek ze série Mýty a fakta péče o pleť, dnes o pórech. Na pleti je má samozřejmě každý, ale někdo má podstatně větší a popřípadě vyplněné tmavou "špínou", která je dělá ještě viditelnějšími. Všechny je chceme zakrýt, schovat, zmenšit, vyčistit a na to je na trhu celá řada produktů, které nám to slibují. Co je ale na tom pravdy? Zodpovíme vám nejčastější otázky ohledně pórů, tak čtěte dál!

 

Ať už chceme nebo ne, díky pórům se pokožka potí a udržuje tím tělesnou teplotu. Póry navíc produkují kožní maz, který se snaží ji udržovat hydratovanou. Bohužel, kožní maz se často smíchá dohromady s nečistotami a mrtvými kožními buňkami, čímž se pór ucpe. To z něj udělá viditelnou tmavou tečku, která jej na pohled zvětšuje. U lidí s mastnější pletí se póry ucpávají častěji a pokud nejsou řádně čištěny, pór se roztáhne a zvětší se doopravdy. A nyní přejděme k nejčastěji kladeným dotazům...

Umí se póry otevírat a zavírat?

Ne. Pokud jste někdy zahlédli produkt s nápisem "otevře póry a vyčistí je", je to hloupost. Póry jsou drobné otvory v pokožce bez jakéhokoliv svalstva potřebného k tomu, aby se mohly zavírat a otvírat. To samé platí pro tvrzení, že horká voda či pára póry otevře a studená zavře. Jednoduše je to nesmysl, pravděpodobně způsobený tím, že po horké vodě či páře se z pórů může uvolnit špína (tedy tmavá "zátka") a po umytí vypadají menší.

Může mi produkt X zmenšit póry?

Je neskutečná spousta produktů, které tvrdí že "zmenší/stahuje póry". Také je mnoho jiných, které zase tvrdí že "zmenší viditelnost pórů". Mnoho lidí si i druhou variantu interpretuje jako tu první, což je chyba. Póry fyzicky zmenšit nejdou, rozhodně ne žádným kosmetickým produktem z drogérie, ale jedině laserem (pro extrémní případy). Pokud tedy produkt tvrdí, že to dokáže, jedná se o další nesmysl. Ovšem produkty, co nabízí zmenšení viditelnosti pórů, už jsou k pravdě blíž. Ačkoliv je fyzické zmenšení v nedosahu, můžete se pokusit zmenšit jejich viditelnost.

Jak póry čistit?

Jelikož se budou ucpávat pořád dokola, je důležité je i pořád dokola čistit. Existuje několik možností. Můžete zkusit již zmíněnou páru či horkou vodu například tak, že namočíte ručník horkou vodou a na pět minut necháte na obličeji, jednou za týden nebo dva.

Dále je velmi účinné čištění pleti olejem, ať už čistým nebo zakoupeným pod názvem "čistící pleťový olej". Osobně doporučuji olej minerální, kterým si každý večer můžete masírovat obličej zhruba dvě minuty po odlíčení. Olej pak můžete setřít jemným ručníkem nebo smýt čistícím gelem/pěnou/čímkoliv jiným, co zrovna pro čištění používáte.

Jako poslední můžete zkusit pleťové masky a peelingy. Masky doporučuji jílové, tedy "clay" masky. Peelingy doporučuji pouze v případě, že je vaše pleť snese bez následků a peeling je dostatečně jemný. Příliš hrubé peelingy a scruby můžou póry akorát poškodit a zvětšit.

Jak póry zakrýt?

Po řádném čištění je snažší póry prostě schovat, což je ta jednodušší část. Jelikož lidé s mastnou pletí trpí na zvětšené póry častěji, je vhodné vyzkoušet nějaký zmatňující produkt. Nejčastěji nabízené jsou báze pod makeup, které kromě delší výdrže často slibují i menší póry. Najděte si pokud možno zmatňující podklad, co zároveň umí zmenšit viditelnost pórů. Pokud ovšem vaše pleť není tak mastná, nemusíte se na zmatňující produkty ohlížet. Zkuste silikonové báze. Také je velmi účinné zakoupit si velký jemný štětec na makeup s rovnou špičkou. Dostupné jsou v drogérii dm - konkrétně myslím tento. Nanášením makeupu krouživými pohyby takovýmto štětcem jej pořádně dostane na povrch pórů a dokonale je skryje.

Photo courtesy of FreeDigitalPhotos.net
2015.11.15 | Barbora Juřeníková | přečteno: 30055x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mýty a fakta póry péče o pleť menší póry pleť

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat

Chcete si před zimou posílit imunitu a zároveň dodat vašemu tělu co nejvíce potřebných vitamínů? Už celá staletí jsou zn...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.11.12 | přečteno: 30107x

Seznamte se, Stévie

Říká se jí také sladká tráva nebo medové lístky a její celé jméno zní Stevia rebaudiana, nebo-li Stévie sladká. Rostl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.12 | přečteno: 30074x

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 30153x

Boj s komáry nekončí. Pořiďte si ty nejúčinnější zbraně!

  Tuhý boj s komáry. Přesně to nás po letošní mírné zimě trápí a ještě nějakou dobu bude. Pokud jste s tím d...
 
celý článek | Admin | 2014.07.28 | přečteno: 30105x
 

Portál pro ženy