newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 způsobů, jak zamezit nadměrnému pocení

 
5 způsobů, jak zamezit nadměrnému pocení

Potí se každý z nás, což je zcela přirozené. Pocením si naše tělo udržuje stálou tělesnou teplotu, zvlhčuje kůži a pomáhá si tím udržet její ochranné vlastnosti. Jenže mnoho lidí trápí nadměrné pocení (hyperhidróza), které dokáže nepříjemně ovlivnit kvalitu života.

 

Silně se potící člověk je často i přes dostatečnou hygienu cítit potem a jeho oblečení hyzdí nepěkné mokré skvrny. To pak snadno vede k nízkému sebevědomí a uzavřenosti, kdy se takto postižený jedinec ve společnosti stydí a raději se nepříjemným situacím vyhýbá. Týká se tento problém i vás? Přečtěte si rady, které by vám mohly konečně jednou pro vždy pomoci.

1. Silné antiperspiranty

V drogeriích jsou k dostání desítky různých značek antiperspirantů, které slibují konec pocení až na 48 hodin. Přípravky obvykle obsahují stříbro nebo minerální soli, obojí totiž dokáže neutralizovat pach potu, který způsobují bakterie při jeho rozkladu. Význam antiperspirantů jako prevence určitě nepodceňujme, avšak v případě nadměrného pocení bohužel nebývají způsobem, který by s řešením problému významně pomohl. Kromě těchto běžných přípravků můžete zkusit antiperspirant Driclor, který koupíte v lékárně. Proti pocení je poměrně účinný, avšak jeho nevýhodou je potřeba delší doby aplikace v porovnání s maximálně několika dny účinku.

2. Jste to, co jíte

Náš jídelníček dokáže ovlivnit prakticky vše v našem těle a nejinak je tomu v otázce pocení. Odstranit silné pocení, nebo jej alespoň omezit, tedy skutečně můžete změnou svého jídelníčku. Vynechejte z něj ostrá jídla a koření jako chilli papričky, feferonky nebo pepř. A vyhnout byste se měli i cibuli, česneku, kurkumě či anýzu. Také se zázvorem šetřete, i ten zahřívá organizmus a vyvolává tak pocení. Z nápojů jsou v tomto případě záškodníky alkohol, energetické drinky a kofein. Důležitá je ale i teplota konzumovaných nápojů, které by neměly být ani horké, ani studené. Ideální je vlažný nápoj. Co vám naopak pomůže, je šalvěj. Ta dokáže stahovat potní žlázy, a tím omezovat pocení. Nejlepším způsobem konzumace je pití šalvějového odvaru, můžete ji ale používat i jako bylinku při přípravě pokrmů.

3. Zpomalte život

Změnit styl života není vždy snadné, ale určitě vám to pomůže nejen ohledně problému s potem. Stres a přetížení organizmu vede k vyšší tepové frekvenci, což způsobuje rychlejší proudění krve a zahřívání organizmu. Odstraněním stresu a zvolněním životního tempa se tedy pravděpodobně začnete potit daleko méně. A vděčný vám bude celý váš organizmus.

4. Pečlivý výběr oblečení

Při výběru oblečení hraje roli jeho materiál i střih. Nadměrné pocení podporují syntetické neprodyšné materiály, ve kterých je také pot rychleji nepříjemně cítit. Vhodné jsou přírodní materiály jako bavlna nebo len. Oblečení by mělo být spíše volnější, aby se tělo nepřehřívalo a pokožka mohla dobře dýchat a pot se odpařoval.

5. Zákrok odborníka

Pokud nepomáhá žádné z preventivních opatření a litry potu jsou pořád příčinou velkých problémů, je načase popřemýšlet o razantnějším opatření. To představuje aplikace botoxu, kterým se dá odstranit nadměrné pocení na různých částech těla, například v podpaží, na dlaních, ploskách nohou, v prsních rýhách nebo různých kožních záhybech. Botulotoxin je neurotoxinem, který se umí navázat na nervová zakončení potních žláz a utlumit jejich činnost. Ačkoliv se botox aplikuje do pokožky vpichy jehlou, není zákrok vůbec bolestivý. Jde totiž o jemnou inzulinovou mikrojehličku, která proniká jen do povrchových vrstev kůže, a navíc aplikace probíhá v místním znecitlivění. Během několika dní pak nastoupí účinek, který je velmi výrazný a vydrží 4 – 6 měsíců. Ošetření lze provést kdykoliv v průběhu roku a to ambulantně. Jedinou nevýhodou je vyšší cena této metody. Za to ale poskytuje skutečné vyřešení problému a zvýšení sebevědomí.

 

2015.11.18 | Martina Limbergová | přečteno: 30146x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nadměrné pocení odstranění pocení rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Potěšte na Den otců své muže i tatínky pánskou koženou peněženkou

Slavit druhou květnovou neděli Den matek je tradicí, na kterou zapomene málokterá rodina. Ale i tatínkové mají v ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.06.13 | přečteno: 30231x

Andělské tarotové karty. Něžná kniha pro ženy

Karty ryze pro ženy? Nejsem si tak úplně jistá, ale těžko bych na druhou stranu zase hledala muže, který by se celý z...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.27 | přečteno: 30059x

Jak ochránit své boty před nepřízní sychravého počasí?

Podzim je období sychravého a deštivého počasí, s tím se nedá nic dělat. Jednou z věcí, která tím však značně trpí, j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.19 | přečteno: 30078x

Poznejte krásy šumavských jezer

Patříte k turistickým nadšencům a pohorky a batoh jsou vaší nezbytnou výbavou? Rádi objevujete krásy České republik...
 
celý článek | Adéla Hessová | 2021.06.09 | přečteno: 30130x
 

Portál pro ženy