newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jako rodiče se tomu stejně nevyhneme. Jak tedy co nejlépe mluvit s dětmi o válce a jiných nepříjemných věcech života?

 
Jako rodiče se tomu stejně nevyhneme. Jak tedy co nejlépe mluvit s dětmi o válce a jiných nepříjemných věcech života?

V době, kdy mají i malé děti přístup k internetu, je jakákoliv snaha udržet je v bezpečné vzdálenosti od některých informací v podstatě zbytečná. Pokud se něco nedozví od rodičů, zjistí to od vrstevníků nebo si to úplně jednoduše vyhledají. Naším záměrem by nemělo být ochránit je před některými informacemi, ale mluvit s nimi o nich tak, aby nemusely žít ve strachu a uměly se s nimi správně popasovat.

 

Jak se vyrovnat se strachem?

Právě v současné době se v médiích s tématy, které bychom před našimi dětmi raději neotevírali, roztrhl pytel. Je téměř nemožné před nimi uniknout, pokud nežijeme v lesní chatrči na míle vzdálené od nejbližší civilizace, obklopeni jen srnkami. Nejožehavějšími událostmi posledních let a měsíců je jednoznačně pandemie covidu a válečný konflikt na Ukrajině.

                                                                

Děti se však za svůj život můžou setkat také s dalšími tragédiemi, které se jich přímo nebo nepřímo dotýkají, jako je například úmrtí v rodině, živelné katastrofy, týrání, apod. Je především na nás, rodičích, abychom dětem v této nelehké době byli nejen oporou, ale také jakýmisi průvodci, s jejichž pomocí mohou děti nečekanou situaci přijmout, přemýšlet o ní a pokusit se s ní co nejlépe vyrovnat.

Říkejte dětem pravdu

Základem je dětem nelhat. Je žádoucí přizpůsobit informace o konkrétních událostech nebo situacích věku dítěte, případně nesdělovat úplně všechny podrobnosti, ale dítě by mělo být v obraze o tom, co se děje a čeho se problém týká. Pokud vedete rozhovor o jakémkoliv nepříjemném tématu, měli byste na to mít klid a obě strany by se neměly cítit nekomfortně.

                                                                

Všechny děti by měli mít prostor mluvit o svých pocitech a cítit z nás, že jsme tu pro ně, že jim nasloucháme, že jejich emoce nezlehčujeme a jsme připraveni si trpělivě vyslechnout vše, co nám chtějí sdělit. Důležité je ujistit je, že je v pořádku pociťovat strach, úzkost nebo smutek. Jakákoliv náročná situace bude pro děti snadněji zvládnutelná, pokud o ní budou moci mluvit s někým empatickým, kdo nepopírá jejich pocity a komu se můžou svěřit i s největšími obavami.

Prostor pro vlastní názor

Bylo by také dobré poskytnout dětem prostor, aby si na situaci vytvořily vlastní názor. Ptejte se jich, co si o situaci myslí a nebojte se vyjádřit i svůj názor, což je možné i bez radikálních hodnotících a odsuzujících postojů, přestože je to v některých situacích těžké.

                                                                

V některých zdánlivě bezvýchodných situacích pomáhá ukázat si příklady, kdy si někdo prošel podobnou náročnou životní situací a podařilo se mu ji v rámci možností co nejlépe zvládnout. Ukažte jim, že naděje umírá poslední a zaměřte se na šťastné konce spíše než na nejčernější scénáře. Vyzdvihněte pozitiva a nenechte se momentální nepříznivou situací semlít.

Světlo na konci tunelu může vidět přece každý!

2022.11.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30099x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: válka smrt děti komunikace s dětmi rodiče nepříjemná témata strach empatie vysvětlování podpora dítěte

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak pěstovat rýmovník

Rýmovník je atraktivní a vděčná rostlinka, kterou by měl mít doma opravdu každý. Tato pokojovka neobyčejně zkrášlí in...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.09 | přečteno: 30930x

Napište dopis Ježíškovi

Každý rok rozbalujete dárky pod stromečkem ve velkém očekávání splněných přání a pokaždé jste spíše rozčarovaná? Jak ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.16 | přečteno: 30141x

Nikdy není pozdě začít sportovat

Na začátku 90.let přišel náš atletický oddíl v restitucích o stadión. Členové buď skončili úplně se sportem nebo...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.08.16 | přečteno: 30127x

Jarní tipy pro vlasy z kadeřnictví Klier a NOVINKA Kérastase Premiére

Po dlouhé zimě bývají vlasy mdlé, suché a dehydratované. Věnujte jim proto právě v jarním období náležitou péči, kterou ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.25 | přečteno: 180x
 

Portál pro ženy