newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Protistresový jídelníček

 
Protistresový jídelníček

Podlehnout stresu není žádné umění. Ale život v neustálém poklusu se na vás podepisuje čím dál víc a strádá nejen vaše psychika, ale i vaše tělo. Srdce bije jako splašené, zvyšuje se krevní cukr, krevní tlak a nadledvinky začnou vylučovat takzvané stresové hormony, adrenalin a kortizol.

 

To všechno už asi víte. Ale co s tím? Když se vám stále nedaří stresu uniknout a relaxační techniky nezabírají, protože na ně nemáte čas nebo se nedokážete dostatečně uvolnit? Jednou z dalších možností, jak si pomoci, je skladba jídelníčku.

Pro překonání stresu může být velmi důležitá teplota jídla. Vezměte si například obyčejný šálek teplého čaje a jeho uklidňující účinek během popíjení, bez ohledu na to, zda jde o čaj běžný nebo bylinkový. Pokud se rozhodnete pro bylinky, je v tomto ohledu učiněným zázrakem heřmánek. Dokáže totiž přeměnit stresovou reakci těla a zvýšit produkci takzvaných hormonů štěstí, tedy serotoninu a dopaminu.

                                                                    

 

Tmavá čokoláda

Dezert obvykle není dobrou volbou, když jste ve stresu, ale tmavá čokoláda může být výjimkou. „Léčba“ pomocí vysokoprocentní čokolády pomáhá snížit stres dvěma způsoby, a to prostřednictvím chemického dopadu, ale také dopadu emocionálního. Čokoláda může být skutečnou lahůdkou, a když si kousek ulomíte a pořádně si sousto vychutnáte, dostaví se pocit blaha, který sám o sobě může pomoci snížit stres.

Tmavá čokoláda je bohatá na antioxidanty, a tím dokáže snížit hladinu stresových hormonů v těle. Jen je potřeba se ujistit, že se vyhnete přebytečným kaloriím a čokoládu budete konzumovat jen v přiměřeném množství.

Celozrnné sacharidy

„Správné“ sacharidy také zvyšují hladinu serotoninu. Více serotoninu znamená větší koncentraci a produktivitu. Ale pozor! Rafinované sacharidy, které obsahují například hranolky, sušenky a krekry, ty jsou podle odborných studií spojeny se zánětem, stresem a depresí, zvyšují krevní tlak a srdeční činnost.

Na druhou stranu složité sacharidy mohou dělat zázraky s hladinou stresu, protože je tělo tráví pomaleji a udržují hladinu cukru v krvi v rovnováze. Mezi zdroje složitých sacharidů patří sladké brambory, celozrnné pečivo, hnědá rýže a ovesné vločky.

                                                                                   

 

Banány

Pro rychlou svačinku si neběžte do Mc´Donalds, ale raději sáhněte po banánu. Toto ovoce je totiž bohaté na draslík a obsahuje chemický dopamin zvyšující náladu spolu s vysokou koncentrací hořčíku, jehož hladiny během období stresu velmi rychle klesají.

Banány jsou navíc přírodním zdrojem některých vitamínů B, jako je třeba vitamin B6, který pomáhá nervovému systému správně fungovat a může rovněž snížit stres a napětí, a navíc vám pomůže zbavit se únavy.

Avokádo

Další ideální svačinkou může být avokádo. Je plné zdravých mono nenasycených tuků, vitamínu C, vitamínu B6, draslíku a vlákniny. Jak už bylo řečeno, vitamíny C, B6 a draslík mohou pomoci snížit stres, ale také krevní tlak. Navíc zdravý tuk a vláknina, kterou avokádo obsahuje, přispívají k pocitu nasycenosti a mohou vás odradit od konzumace dalších chuťovek.

                                                                                       ​​​​​​

 

Listová zelenina         

Listová zelenina či saláty se nezdají moc zajímavou pochoutkou, ale pro snížení stresu mohou být jednou z nejlepších možností. Listová zelenina, jako je špenát či kapusta, stejně jako další syrové ovoce a zelenina, jsou „stresem otřásajícími mocnostmi“. Jako bohatý zdroj hořčíku může listová zelenina pomoci regulovat hladinu kortizolu a krevního tlaku. Listová zelenina navíc obsahuje folát, který hraje klíčovou roli při produkci chemického dopaminu.        

Na kofein opatrně

Káva a černý čaj působí na organismus téměř jako živá voda. Působí totiž na činnost mozku a vy se po požití můžete cítit jako znovuzrozené. Ale pozor! Vaše denní dávka kofeinu by neměla překročit 400 miligramů, což odpovídá asi 3 až 4 lžičkám kávy. Jakmile to s kofeinem přeženete, hrozí obrovský propad. Začnete se cítit neklidné, podrážděné, nervózní a přecitlivělé, o potížích se spánkem ani nemluvě.

A je tu ještě jeden problém. Vedlejším účinkem kofeinových nápojů je dehydratace, proto byste měly vypít každý den alespoň 1,5 litru vody nebo neslazených bylinných čajů.

                                                                   

 

Voda jako pramen života

Pití vody si ostatně zaslouží svou vlastní pozornost.

Pokud hledáte rychlý a jednoduchý způsob, jak zmírnit stres, naplňte si sklenici vodou a vypijte ji. Význam hydratace v obdobích zvýšeného stresu je dobře zdokumentován. Dokonce i mírná dehydratace může zvýšit hladinu kortizolu, což přispívá ke zvýšenému stresu. A ačkoliv pitím vody se stres neodplaví, dostatečná hydratace pomůže nastavit vaše tělo tak, aby dobře zvládlo stres, jakmile se objeví.

Zkrátka a dobře, naplňte svůj jídelníček "antistresovými" dobrotami a věřte v jejich sílu. Odborníci už ji prokázali, teď je řada na vás.

 

2021.04.04 | Jana Brandtlová | přečteno: 30110x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: stres potraviny káva voda ovoce hormony banány avokádo čokoláda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak zařídit pěkný a pohodlný dětský pokoj?

Při výběru nábytku do dětského pokoje si musíme dát velmi záležet. Každý detail tady hraje roli v tom, jak dobře se bude...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.16 | přečteno: 30062x

Žijme svůj život nahlas!

  Milé čtenářky, ráda bych se s vámi, i když lehce opožděně, podělila o zážitky z letošního léta, které ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.07 | přečteno: 30057x

Aplikace na mobil, které vám usnadní život!

Moderní technologie jdou stále dopředu a my jsme svědky jejich rychlého vývoje. Pokud jste zastánci těchto technologií, ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.04.25 | přečteno: 30114x

Girls watch porn!

  Tohle téma je stále aktuální. Kolik z vás se dívá na porno? ...A kolik z vás to přizná? Na dotaz zda s...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.07 | přečteno: 30211x
 

Portál pro ženy