newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

 
Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

Dveře jsou nedílnou součástí každé místnosti v domácnosti. Jsou ryze praktickým, ale také výrazně designovým prvkem. Při plánování rekonstrukce nebo stavbě nového domu stojí za to se nad jejich výběrem pořádně zamyslet. Podívejme se spolu, jaké výhody a nevýhody mají dveře klasické interiérové a dveře posuvné.

 

Klasické interiérové dveře

Otočné interiérové dveře jsou nestárnoucí klasikou. Křídlo dveří se otevírá klikou, a směřuje buď doprava, nebo doleva, podle prostorových možností. Na výběr je nepřeberná škála variant, můžete volit dveře z masivu, dýhované, laminované, foliované nebo třeba skleněné. Co se týče designu, tady je šíře nabídky prakticky nekonečná. Oblíbenou klasikou jsou dekory dřeva v různých barevných tónech. Pozadu však nezůstávají ani jednobarevné dveře v různých barvách, nejvíce v čistě bílé. Doplněny mohou být o různé zdobení vyřezávanými motivy, skleněnými plochami a podobně. Výrazným doplňkem jsou také kliky na dveře, které by s nimi měly svým stylem ladit.

Výhody a nevýhody klasických dveří

Výhodou klasických interiérových dveří je nejen šíře jejich nabídky, ale také cenová variabilita. Pro ty, co potřebují ušetřit každou korunu, se dají najít dveře velmi levné, ovšem s odpovídající nízkou kvalitou. Opakem jsou luxusní interiérové dveře, jejichž cena se šplhá často hodně vysoko. Hledáte-li ideální poměr kvality a ceny, můžeme doporučit dveře Solodoor, jednoho z největších a nejznámějších českých výrobců. Klasické otočné dveře se snadno instalují a v případě potřeby i lehce vymění za jiné.

Co se týče nevýhod, tou hlavní je jistě určitá prostorová náročnost. Klasické dveře potřebují k otevírání a zavírání prostor, kde nesmí být žádný nábytek ani nic jiného. U malých místností, kde hraje roli každý centimetr, to může být problém. Otevřené dveře dovnitř do prostoru prostě často zavazí. Jako druhou nevýhodu bychom měli zmínit určitou hlučnost, které se při otevírání a zavírání lze jen těžko vyhnout.

Posuvné dveře

Posuvné dveře získávají na popularitě a může za to jistě jejich hlavní přednost – úspora místa. Posouvají se do boku, neukrojí tedy z místnosti velký kus prostoru jako křídlo klasických dveří. Navíc vypadají velmi moderně a elegantně. Vyrábí se také v mnoha různých dekorech, takže se dají sladit s celkovým vzhledem interiéru přesně podle vašeho stylu. Posuvné dveře jsou oblíbené i pro své snadné otevírání a zavírání jednoduchým pohybem dlaně, což hravě zvládnou i děti nebo handicapovaní lidé. Navíc je každý pohyb dveřmi tichý, vždy bez nepříjemného prásknutí.

Dveře na zdi nebo ve zdi?

Existují dva způsoby, kterými mohou posuvné dveře fungovat. Prvním jsou posuvné dveře na zeď, které jsou jednodušší variantou především tam, kde už jsou hotové stěny. Tyto dveře jsou vedeny v kolejničkách těšně kolem zdi a zůstávají viditelné. Prostor oproti otočným dveřím rozhodně ušetří, ale přece jen určité místo, které lze hůře využít, zaberou. Postavit nábytek do míst, kam se dveře posouvají, samozřejmě lze, ale musí se umístit dále od stěny.

Druhým způsobem jsou dveře, které se při otevření skryjí ve stěně. Pro tyto posuvné dveře se vybuduje stavební pouzdro, kam se dveře zasouvají. Nejen, že tedy nijak nepřekáží, ale ani nenarušují vzhled interiéru. Posuvné dveře do zdi ale nemusí být jen otázkou nutnosti šetřit prostor. Naopak jsou v poslední době častou volbou i ve velkých domech. Toto elegantní řešení průchodu mezi místnosti totiž působí velmi moderně a vzdušně. Pokud to možnosti dovolí, zvolte třeba široké dvoukřídlé dveře, které při otevření obě místnosti propojí v jeden velký volný prostor.

 

Projít z jedné místnosti do druhé musíme nesčetněkrát za den. Nepodceňujte proto výběr toho, co vám bude nebo nebude stát v cestě. Dveře bychom měli vybírat s rozmyslem a pečlivě, aby nám sloužily a dělaly radost dlouhá léta.

 

2017.11.10 | Martina Limbergová | přečteno: 30159x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov interiér dveře klasické dveře posuvné dveře

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vlasový trend podzimu 2019 – Bronde hair

Chcete jít s dobou a mít podle posledních novinek nejen módu, ale i své vlasy? Pak čtete správně! Poradíme vám, jak to u...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.10.07 | přečteno: 30113x

Léto patří gumičkám

Céčka, korálky, drhané či silikonové náramky, a celá řada dalších variací, které pobláznily svět. Motá celá rodina&he...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.11 | přečteno: 30197x

Dáša (65 let): Cítím se jako páté kolo u vozu

Dobrý den, už 6 let mám vztah s jedním vdovcem. Bydlíme odděleně, ale navštěvujeme se o to častěji, s jeho syny vychá...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.18 | přečteno: 30182x

Kdy začít nakupovat těhotenské oblečení a jaké si vybrat?

Jedna z otázek, kterou si nastávající maminky často kladou, zní: Kdy si mám začít kupovat těhotenské oblečení? Při nákup...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.04.23 | přečteno: 30142x
 

Portál pro ženy