reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Co dělat o víkendu s rodinou?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30059x 2019.04.24

Osvěžovač vzduchu: víte jak vybrat ten správný?

 
celý článek | Nina Albertová | přečteno: 30077x 2021.08.09

Pozor, přijede tchyně!

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30014x 2014.01.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Včera mi bylo málo, dneska je mi moc

 
Včera mi bylo málo, dneska je mi moc

 

Jak že zní název toho songu? V blbým věku? Co to vlastně znamená „blbý věk“? Pro někoho pětadvacet, pro jiného dvakrát nebo třikrát tolik. Já jsem zatím svým „blbým“ obdobím neprošla, na všechna ráda vzpomínám a nic bych na nich neměnila.

 

 

Dva světoznámí pánové vyřkli jednou překrásná a pravdivá moudra:

„Mládí je hodnota, která se vytrácí každým dnem.“ (Charles Chaplin)

„Stárnout začínáme tehdy, když rezignujeme na mládí.“ (Sir Winston Churchill)

 

Před pár hodinami jsem se přehoupla do druhé desítky svých „ceti“ let a překvapivě se nic nezměnilo jako mávnutím proutku. Je mi třicet – no a co? Žiju báječný život a to nejlepší mě prý teprve čeká. Každý den si užívám naplno, s díky za každé nové ráno. Ráda sním, ale přitom žiju dneškem. Usmívám se a směju, mám ráda všechny lidi kolem sebe, nezoufám si a neskuhrám. Jak se mám? Téměř vždy odpovím „fajn“ (hůř už přece bylo…) Šedivé vlasy nehledám, beru je za přírodní melíry. Vrásek mám zase mnohem víc, ale přibylo jen těch od mého každodenního smíchu. Žiju v pohybu - nezastavuji, občas přibrzdím. Kolem mě běhá ještě mnohem více štěstí než před deseti lety, když jsem řekla „ANO“ svému muži. To štěstí má šest hlubokých modrých očí, šest párů neposedných končetinek a tři obrovská srdce, za která bilo a bije i to moje. Miluji svého muže a naše děti. Jsem ráda ženou, jsem hrdá maminka a milující (a milovaná) manželka. 

To, co mě na mém věku baví, je ta úžasná pestrost. Od mláděte po zralou ženu. Studuji. Ve škole můžu být pořád za puberťáka. Dětmi se samozřejmě chlubím, ale setkávám se obvykle s překvapením okolí. Na věk se mě moc lidí neptá, ale není to tak dlouho, co jsem musela předložit občanku při objednávání vína s colou. Jako maminka jsem v porodnici vždy byla jedna z těch nejmladších, automaticky mě měli za prvorodičku, když jsme se řadily na školení o koupání miminek. Dlouho jsem se tam ale neohřála, za dva dny jsem už pospíchala domů za dalšími členy rodiny. Když jdu dceři prvňačce naproti na zastávku, odpovídají mi lidé na mé pozdravení "Ahoj", při cestě zpátky slyším "Dobrý den". Když cestuji s dětmi do města, po lékařích a nákupech, všímám si často udivených pohledů, když děti vyskakují z auta nebo se tam řadí. Je to prostě pohádka. Úsměvná je i reakce jednoho pána na mé okřikování dětí v dlouhé frontě na úřadě: "Takhle se chováš k sourozenců? Co by tomu řekla máma...?" Krásné ale je, že i mí vrstevníci už začínají zakládat rodiny, ženit se a vdávat, a tak už nejsem tak "jiná".

To, co mě někdy mém "mládí" rozčiluje, je postoj mého okolí. Také vás lidé staví do role nezkušeného dítěte, i když jste už léta samostatná jednotka, máte rodinu a děti? Přesto jste pořád ta "nejmladší" a "nezkušená"? Z vaší přednosti dělají lidé kolem vás překážku? Před deseti lety jsem slýchávala: "To poznáš, až budeš mít děti...", nyní: "To poznáš, až vyrostou...". Nejhorší na tom je, že jakmile se necháte do této role vtáhnout a vezmete ji za svou, stanete se tupým posluchačem a už z toho nevyjdete. Přistupujete na jejich hru a místo "mládí vpřed" máte "stopku". Není na čase dát "stopku" jim? Právě ve chvíli, kdy vy se na to cítíte? V tom vašem věku? Nerezignovat, ale říct zkrátka "to by stačilo"? Odpověď je ANO, teď je čas!

Za poslední roky jsem určitým způsobem dospěla. Posunula se zase o kus dál. Splnila si další sny, překonala další překážky a vytyčila nové cíle. Trvalo to dlouho, ale osud mi chtěl asi poskytnout dost prostoru pro utřídění myšlenek, a ten správný čas pro další krok nadešel právě nyní. Pochopila jsem to vlastně teprve nedávno a zřejmě to tak mělo být. Kde se vzala, tu se vzala, sebrala se ve mně před pár týdny neuvěřitelná síla říct všechny své pocity nahlas. Vykřičet to, co mě léta užíralo a trápilo, kde jsem cítila křivdu a velkou bolest. Možná i to, co jsem si léta nepřipouštěla a bála se to přiznat svému okolí, svým blízkým i sama sobě. Někdo mi "sáhnul" na to moje štěstí a já to nenechala být jako tolikrát předtím. Někdo se dotkl toho, co jsem nikdy předtím nepoznala, toužila to mít a budovala to roky. Bouchly zkrátka saze. Nepoznávala jsem sama sebe, třesu se ještě teď, když na to pomyslím. Ale muselo to ven. Ano, měla jsem pak špatné svědomí. Ten pocit je ale k nezaplacení a nelituji. Jako bych ze sebe všechno špatné smyla, abych mohla začít znovu, s čistým štítem. Řekla jsem zkrátka dost. Je to úleva. Cítím se lehčí, přitom jsem o hodně silnější!

 

Tím dnem a v tomto smyslu jsem začala od nuly. Učím se říkat NE – i já přece „nemůžu“ nebo „nechci“. Vím, co je dobré a co přesně chci. Nerozhodují za mě druzí, to já rozhoduji za sebe a svou rodinu. Doma pracuji v týmu. Jeden za všechny, všichni za jednoho. Mám ráda své štěstí, ale i sama sebe. Mám, co jsem chtěla a budu se za to prát. Moje rodina – moje pravidla – můj život.

 

„Lidé o tobě řeknou, že jsi se změnil, když přestaneš dělat to, co chtějí oni.“ Jsem to přitom pořád JÁ. Konečně JÁ, celá JÁ. JÁ víc než kdykoliv předtím. Přejte mi to.

 

Vzhůru do nejkrásnějšího období života ženy. Třicítko, vítej!

 

A jaká úskalí čekala na vás ve vašem věku? Který věk byl pro vás "blbý"?

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

2014.10.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30161x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mládí; dospívání po psychické stránce; věk; třicet let

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kratom a jeho právní status: Současná situace a budoucnost kratomu ve světě

Jak konopí a další přírodní psychedelika pronikají do legality, jsou sledovány i další rostliny pro jejich léčivé účinky...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.06.13 | přečteno: 30415x

Umíte se zdravě pohádat?

Ať chceme nebo ne, ke konfrontacím v životě prostě dochází. Jenže ne vždy je to něco, co je špatně! Asi samy ze zkušenos...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.17 | přečteno: 30181x

Let’s go

Kdybychom se v životě řídili více vlastní intuicí, možná bychom si odpustili nějaké ty šrámy na duši. Možná bychom al...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.11 | přečteno: 30231x

Maluj podle čísel. Lepší antistresovou aktivitu nenajdeš

Stres je příčinou řady onemocnění. Dokonce nejen těch psychických, ale i fyzických. Jenomže říct si: „Nestresuj se!“, to...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.07 | přečteno: 30102x
 

Portál pro ženy