newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak správně pečovat o nohy, aby byly zdravé a krásné nejen v létě

 
Jak správně pečovat o nohy, aby byly zdravé a krásné nejen v létě

Často si ani neuvědomujeme, jak naše chodidla dostávají každý den zabrat. Nosí nás v práci i ve volném čase, někdy je potrápíme v nevhodných botách, jindy se pořádně zapotí při našich aktivitách. A za to vše jim možná nedopřáváme takovou péči, jakou by si zasloužily. Pojďme to změnit, ať se naše nohy cítí jako v bavlnce a my se jimi můžeme pyšnit. Jak tedy pečovat o nohy, aby byly zdravé a krásné nejen teď v létě, ale po celý rok?

 

Každodenní hygiena je základ

Věřím, že je to pro vás samozřejmé, ale stejně si dovolím v první řadě připomenout několik důležitých hygienických zásad. Nohy je potřeba při každém sprchování umýt mýdlem a to i v prostoru mezi prsty. Stejně tak je potřeba jejich důkladné osušení včetně meziprstí, kde se jinak ve vlhku mohou tvořit plísně. Aspoň jednou za týden byste pak měli nohám dopřát desinfekční a relaxační koupel v teplé lázni, do které přidáte mořskou sůl nebo přípravky určené k péči o nohy.

Předcházejte zdravotním problémům vhodnou obuví

S chodidly souvisí také různé zdravotní problémy. Mezi ty méně závažné patří puchýře a otlaky, i ty ale umí dost potrápit. Plísňové infekce často postihují oblasti mezi prsty a také nehty, jsou velmi nepříjemné a vyžadují cílené léčení. A pak jsou tu potíže, jejichž řešení často není vůbec snadné. Mezi tyto dlouhodobé problémy patří různé deformace nohou, například vbočené palce. Tomu se ale dá předejít správnou obuví. Ta by měla respektovat velikost a tvar nohy a dopřát volný pohyb prstům, nesmí je utlačovat. Pokud stále nemůžete najít dostatečně širokou a pohodlnou obuv, vyzkoušejte barefoot boty. Obuv by samozřejmě měla být z kvalitního prodyšného materiálu, ve kterém se nebudou nohy nadměrně potit. A pozor, na pocení nemají vliv pouze boty, ale také ponožky. Volte raději přírodní materiály, které lépe sají pot a jsou prodyšnější. Ponožky a punčocháče byste měli samozřejmě měnit každý den, případně i častěji, například po sportování.

Nezanedbávejte pedikúru a v létě obzvlášť

V horkých dnech se většina z nás ráda vzdá uzavřených bot a vymění je za vzdušné sandály. Jenže pokud zanedbáváte pedikúru, nenadělají v nich vaše nohy moc parády. Můžete si pořídit sebehezčí střevíčky, ale přerostlé nehty a ztvrdlé popraskané paty prostě nikdy nebudou vypadat hezky a celkový dojem určitě pokazí. A nejde jen o estetickou stránku, popraskané paty se na vzduchu ještě více vysušují a jsou také ideální vstupní branou pro různé infekce. Objednejte se tedy na pedikúru a nechte si chodidla profesionálně ošetřit. Pokud se vám nechce nikam chodit, udělejte si pedikúru sami doma.

Mazat, mazat a zase mazat

Chodidla neobsahují tolik mazových žláz jako jiné části těla, proto je na nich pokožka přirozeně sušší. A když se k tomu přidá jejich neustálé namáhání, není divu, že kůže na nich bývá často drsná a ztvrdlá. Abyste své nohy udrželi hebké a zabránili rohovatění pokožky, je potřeba jejich pravidelné mazání. Vždy po koupeli tedy nožky důkladně promažte krémem, můžete to spojit i s příjemnou masáží chodidel. A třeba zase jednou týdně po koupeli na ně můžete dát trochu větší vrstvu krému na noc a natáhnout si na nohy ponožky.

Pravidelná péče o nohy a chodidla nestojí příliš námahy a jistě se vám vyplatí. Nejen, že budou hezčí na pohled, ale také se vám bude lépe chodit.

 

2024.06.23 | Martina Limbergová | přečteno: 370x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nohy krása pedikúra zdraví chodidla obuv barefoot

 
archiv

Nejzajímavější články

 

CHYBÍ VÁM S PŘÍCHODEM JARA ENERGIE? RADY A TIPY JAK TO ZVLÁDNOUT!

Jaro začalo a mnoho lidí vítá jeho příchod s nadšením. Svítí sluníčko, v přírodě vše kvete, dny se prodlužují a konečně ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.24 | přečteno: 30455x

Můj čtenářský deník I.

  Aneb 512stran poněkud lechtivého čtení. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.11 | přečteno: 30326x

4 beauty trendy pro jaro 2016

Pomalu přestává mrznout a je čas poohlédnout se po jarních trendech. Podíváme se na 4 trendy v líčení pro jaro 2016, kte...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2016.01.29 | přečteno: 30359x

Jen si tak trochu vrznout...

Sex – vděčné a zároveň věčné téma. Omílané ve všech možných i nemožných rovinách. Rozdílné sexuální praktik...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.12 | přečteno: 30413x
 

Portál pro ženy