reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Seznamte se - Flowin

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30552x 2015.09.21

Krásné ruce a nehty zazáří především v létě

 
celý článek | Admin | přečteno: 30379x 2016.06.26

Když barvy léčí

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30493x 2020.10.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

| přečteno: 30493x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná, zdraví, blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Líbit se sama sobě. Estetické zákroky

Líbit se sama sobě je pro psychiku natolik důležité, že estetické zákroky moderní chirurgie v žádném případě nelze jen t...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.10 | přečteno: 819x

Jižní Morava - kraj slunce, vína, zajímavých památek a úchvatné přírody

Jaro je v plném proudu a pomalu se blíží i léto, se kterým obvykle přichází i tolik očekávaná dovolená. Přemýšlíte už, k...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.04.09 | přečteno: 30947x

Nevypratelné skvrny a dírky na oblečení zakryjí nažehlovací obrázky

Kdo má doma malé děti, ten to velmi dobře zná. Jednou se vrátí s dírkou na kalhotách, podruhé s fixou na triku, příště z...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.21 | přečteno: 30678x

Seriál o grilování: 5. díl – Jak grilovat zdravěji?

Odolat vůni a chuti grilovaných pochoutek je velmi těžké. A proč také, když je to taková dobrota, že? Jenže odpůrci g...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.12 | přečteno: 30566x
 

Portál pro ženy