newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 5. díl – Jak grilovat zdravěji?

 
 

Přímé vs. nepřímé grilování

Největším problémem, co se týká rizika vzniku rakovinotvorných látek, je odkapávání tuku a šťávy z připravovaných pokrmů na žhavé uhlíky a do plamenů. Tam se tuk vznítí a vytvoří kouř plný škodlivých látek, které se pak usadí na grilovaných potravinách. Tomu se dá zabránit metodou nepřímého grilování, kdy se nejdříve rozpálí uhlíky a následně se rozhrnou do stran. Doprostřed se pak umístí hliníková miska, kam může odkapávat tuk, a nad ni se položí připravovaný pokrm. U plynových grilů se po rozehřátí grilu vypne středový (případně levý či pravý) hořák a nad něj se umístí suroviny. Tato metoda je ale vhodná spíše pro větší kusy masa nebo celou drůbež, kde je potřeba delší doba přípravy. A je v každém případě potřeba mít gril s horním krytem, kde se dobře udržuje rovnoměrná teplota. Pro prudkou a krátkou (méně než 25 minut) přípravu je nutné přímé grilování. Tady alespoň myslete na vhodnou volbu paliva a vybírejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety určené ke grilování.

Pečlivě vybírejte, co budete grilovat

S otázkou odkapávajícího tuku souvisí i samotný výběr masa. Čím bude libovější, tím se samozřejmě toto riziko snižuje. Kuřecí prsa bez kůže, krůtí, hovězí, telecí nebo jehněčí maso, to jsou druhy s nízkým obsahem tuku. Samozřejmě se nemusíte vzdát ani oblíbeného vepřového, jen si vyberte libovější kusy a ořežte z nich přebytečný tuk. K ochucení použijte buď samotné bylinky a koření, nebo marinádu s minimálním množstvím kvalitního olivového oleje. Marinádu také před položením masa na gril lehce setřete. Klobásy, špekáčky a další uzeniny vynechte úplně, nejsou zdravé samy o sobě. Pokud si je přece jen chcete dopřát, připravujte je na aluminiovém tácku, aby z nich nemohl kapat tuk do ohně.

Grilujte jen nezbytně dlouhou dobu

Častou chybou při grilování je zbytečně dlouhá doba přípravy. Nejen, že se tak maso zbytečně vysuší, ale také se častěji připeče. A zčernalé kousky určitě nejsou zdravé, ostatně ani příliš chutné. Takto připálené části masa nejezte, raději je odřízněte. Neodcházejte při grilování od přístroje, obzvlášť děláte-li menší porce, které se rychleji připálí. A častěji vše otáčejte, ať se maso propeče rovnoměrně a rychleji.

Štíhlá linie i u grilu

Máte kromě škodlivin z grilování strach i o svou štíhlou linii? Pokud si dáte grilovaný bůček nebo klobásu, k tomu bílé pečivo a majonézu, tatarku či smetanový dresink, zato zeleniny ani kousek, je taková obava oprávněná. Vše z toho se dá ale nahradit zdravější a stejně chutnou alternativou. Zkuste si příště dát libové maso a k němu třeba rozpečenou celozrnnou bagetku a zeleninový salát s jogurtovým dresinkem. Jako přílohu můžete zvolit i salát z vařených brambor či luštěnin s octovou zálivkou, těstovinový salát se zeleninou a kapkou olivového oleje a podobné varianty lehčích a méně kalorických pokrmů.

Zdravé jako vaření v páře grilování nebude nikdy, ale ta chuť přece za občasný hřích stojí, nemyslíte? A když se dodrží pár pravidel, není to nakonec nic tak hrozného. K létu prostě grilování patří a byla by škoda se o příjemné chvíle při něm ochudit.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jaké pomůcky z vás udělají mistra u grilu?

| přečteno: 30095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál, grilování, jak grilovat zdravě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obývací stěna je praktickým i designovým prvkem domova

Ve většině domácností je nejvyužívanější místností obývací pokoj. Odehrávají se tu rodinné chvíle, setkání s přáteli, je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.30 | přečteno: 30088x

Vyčištěná domácnost pěkně z gruntu! Poradíme vám, jak na perfektní jarní úklid

Oblíbené roční období, kdy se po dlouhé zimě probouzí příroda, ptáci zpívají a my každé ráno cítíme vůni čerstvé trávy a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.21 | přečteno: 30089x

Ukliď si v sobě a pak kolem sebe?

Známe to všechny. Vyčistit si hlavu potřebujeme. Vymést všechna zákoutí, kde se hromadí špína a prach. Je to stejný j...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.17 | přečteno: 30107x

Soutěž o doplněk stravy pro krásnou a mladistvou pleť

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyním Veronice V. a Katce S.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.06.08 | přečteno: 30542x
 

Portál pro ženy