Nepřehlédněte
Rybí tuk v těhotenství je výborným zdrojem omega-3 i vitamínu D. Zkusíte ho?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť
Protože sezóna meruněk, rybízu, třešní i trnek přímo vybízí k pečení nejrůznějších sladkých dobrůtek, přináším vám recept na univerzální, lehké a rychlé třené těsto, z kterého mimo tradiční bublaniny či drobenkové buchty vykouzlíte i chutnou bábovku nebo vynikající perníkové řezy.
Pečete ráda a nebaví vás neustále pátrat po tom správném receptu? Hledáte naprosto jednoduchý a přitom tvárný recept, s kterým nebude žádné pečení problém? Zkuste jednoduchou a snadno zapamatovatelnou variantu sladkého těsta, které vás nikdy nevypeče…
Na UNI HRNÍČKOVOU BUCHTU budete potřebovat tradiční suroviny, které obvykle míváte při ruce:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- asi půl hrnku oleje
- 2 celá vejce
- kypřící prášek do pečiva
Příprava je také velice snadná. Vejce utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme olej a mléko, a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám lehké těsto, které pomalu stéká z vařečky. To vlijeme do vymazané a vysypané pečící formy a pečeme při 160 - 170 stupních asi 35 - 40 minut. Respektujeme druh pečiva a vrstvu těsta, které jsme zvolili, a také zkušenosti s vlastní troubou. Zda je buchta hotová, vyzkoušíme spolehlivou špejlovou metodou.
Uvedené množství surovin odpovídá klasickému plechu. Pokud chcete mít buchtu nebo koláč vyšší, znásobte dávku nebo použijte formu menších rozměrů s vyšším okrajem.
Na co máte chuť?
Bublanina – těsto na plechu poklademe celými třešněmi nebo jahodami
Bábovka – do poloviny těsta zamícháme kvalitní kakao na pečení a obě těsta opatrně nalijeme na sebe, případně pomocí zapíchnuté špejle vytvoříme mramor
Perník – do těsta přimícháme několik lžic medu, kakaa a perníkového koření (přistrouháme-li navíc jedno jablko, mrkev nebo mladou cuketu, perníkové řezy ještě více zvláční)
Drobenkový koláč – těsto poklademe vypeckovanými meruňkami, švestkami, trnkami nebo jablky a posypeme drobenkou (chcete-li žmolenkou). Drobenku obyčejně tvoří máslo, cukr a hrubá mouka. Můžete ji však ozvláštnit mletými ovesnými vločkami nebo mletými či sekanými ořechy. Chutná výborně a sladkému potěšení dodá jiný, možná i trošku zdravější rozměr.
Co dělat, když…
Každé hospodyňce se někdy stane, že nemá některou z potřebných ingrediencí. Co potom?
...nemáte vajíčka
Nevadí! Nahraďte je trochou smetany. Vyšlehejte ji s cukrem do pěny a další postup neměňte. Opravdu to jde i bez vajec.
...došel prášek do pečiva
Než se s prosíkem vypravíte k sousedce, zkuste se doma podívat po jedlé sodě. Lžička sody dokáže nejen zklidnit vaši rozpálenou žáhu, může ale i pomoci vaší bublanině „vyskočit“. Mezi další vyzkoušené tipy patří vyšlehaný sníh z bílků nebo pár lžic rumu, díky kterým si těsto v troubě také „nesedne“.
...olej
Nahraďte ho rozpuštěným máslem.
...olej ani mléko
Použijte šlehačku (případně rozřeďte několika lžícemi vlažné vody).
A kterou buchtu si upečete k nedělní kávě právě vy? Přeji dobrou chuť!
Poslat článek
Tisk
Štítky: Recept na třené těsto univerzální buchta bublanina