newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Volání kukačky, Robert Galbraith

 
Volání kukačky, Robert Galbraith

Poměrně dlouho mi trvalo, než jsem se přemluvila, abych se do této knížky pustila. Odrazovaly mě od toho rozporuplné recenze na internetu i komentáře na sociálních sítích. Nevím, zda je všem známo, že jméno autora této knihy je pseudonymem pro J.K.Rowling, světoznámou autorku příběhu Harryho Pottera. Její první dílo Prázdné místo, vydané po šílenství kolem H.P., bylo kritiky i čtenáři povětšinou odsouzeno. Chtěla jsem si jej přečíst, ale reakce byly natolik děsivé, že jsem se obávala jejich vlivu na svou objektivitu a tak jsem si nechala čas. Mezi tím se mi však dostal do ruky titul Volání kukačky.

 

Už název díla ve mě vyvolával zvláštní myšlenky, o čem že tahle knížka vlastně bude.  A dopředu vám povím, že mě velmi příjemně překvapila.

 

Po příběhu malého čaroděje protkaného tolika dějovými vlákny a liniemi, byste asi čekali pokus o pokračování v podobě příběhů jednotlivých postav či návrat do minulosti před narozením Harryho Pottera nebo třeba pokus o napsání příběhu z pohledu jiné postavy. Ano, i já jsem něco podobného čekala. O to větší překvapení bylo, že jsem po přečtení několika prvních stránek, zjistila, že se jedná o detektivku. Už tato skutečnost si mne získala a já se s chutí ponořila do děje.

 

Nebudu tu přesně rozepisovat děj a postavy, to bych vás připravila o potěšení z knížky. Jen lehounce nastíním. Jedná se o vyšetřování údajné sebevraždy jedné mladičké modelky, zhýčkané životem a rodiči. Na pozadí samozřejmě běží několik dalších příběhů, které mají za úkol čtenáře zaujmout a taky trošku zmást, aby to neměl tak úplně jednoduché a neodhadl hned v prvních několika stránkách, kdo že je vrahem. Čerstvě zasnoubená a zamilovaná dívka je postavena před možnost splnit si svůj tajný celoživotní sen a detektiv a zároveň bývalý vojenský veterán spolu pomaloučku rozplétají pavučinu příběhu. A že je hodně zamotaná. Autor nás nechá lehce nakouknout do světa modelek a showbyznysu a zanechá v nás takový sladce nahořklý pocit hezkého a zároveň vulgárního.

 

Pokud máte rádi detektivní příběhy, pak je tato knížka určená právě vám. Knížka je psána pro mě svěžím a poutavým způsobem. Začíst se do ní mi nedělalo nejmenší potíž a chytila mě hned od začátku. A tím nejdůležitějším pro mne bylo, že kromě několika málo překlepů, jsem si nevšimla žádné hrubé gramatické chyby.

 

Takže pokud si mohu dovolit své objektivní hodnocení této knížky na stupnici známkování ve škole, pak jí uděluji 1 s hvězdičkou a doporučuji vám ji k přečtení.

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

 

2014.08.21 | Meridene | přečteno: 30106x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: knížka; čtení; zájem; hobby

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy pro silné a zdravé vlasy

Která z nás by se nechtěla pyšnit hustými, silnými a lesklými vlasy. Starost o takovou hřívu si samozřejmě žádá určit...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.05 | přečteno: 30155x

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

Hledáte nějakou zajímavou kuchařku, ať už pro sebe, nebo jako dárek na Vánoce? Přinášíme dva tipy na knihy, které potěší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.10 | přečteno: 30075x

Módní teplíčko pro vaše nohy

Něco nám právě šeptá, že je správný čas obout své nožky do tepla. Ano, jsou to teploty pod bodem mrazu, které vidíme ...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.08 | přečteno: 30051x

Náhle sami. Drsný příběh z ledového ztroskotání

Vezmu tohle celé z pohledu ženy, se kterou tento drsný, chladný a mrazivý příběh prožíváte. Louisa je úplně obyčejná, ci...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.10.25 | přečteno: 30081x
 

Portál pro ženy