newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Buďte štíhlejší, papejte tuky

 
Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší! Takové názory ještě nedávno převládaly v oblasti zdravé výživy a racionálního hubnutí. Je možné, že to bylo úplně špatně?

 

Tělo je chytrý stroj. Pečlivě si schovává vše, čeho má ve stravě nedostatek. Nedáš mi dost kalorií? Bum, z příští porce si jich podržím dvakrát tolik, odmítám hladovět. A můžeš cvičit třeba do úmoru, tentokrát sáhnu do úplně jiných zásob, než by se ti líbilo.

I přes dlouholetou masáž prostřednictvím tipů na výživu zůstává faktem, že naše tělo tuky potřebuje. Teprve když je dostane, je ochotno pustit nějaké ze svých zásob. Už se nemusí bát, že mu v budoucnu žádné nedopřejete. Navíc budete plní sil a nebude vám věčně zima. Proč? Protože asi těch 10 kilogramů tuku v těle je skvělou zásobárnou energie s tepelně izolační funkcí. Tudíž si trochu péče zaslouží.

Neznamená to však, že byste se teď měli s blaženým úsměvem vrhnout na bůček a k němu zakousnout slaninu. Důležité je přijímat zdravé tuky, které organismu prospívají. Mezi ně patří rostlinné oleje, oříšky či rybí tuk. Jako u spousty jiných věcí, i zde platí, že všeho moc škodí. Proto se ani zdravými tuky nepřecpávejte a už vůbec ne na noc - bude vám druhý den pekelně špatně a při dlouhodobějších večerních hodech samozřejmě přiberete.

Pokud chcete snížit svou tělesnou hmostnost, uberte s papáním sacharidů. Nikdo vás nenutí do extrému typu low-carb diet. Ta je sice hodně účinná, ale ve chvíli, kdy se k sacharidům vrátíte (což uděláte, nemá cenu si nalhávat opak), poletí vaše váha bleskově nahoru. Přidejte zdravé tuky, bílkoviny a se sacharidy postupujte v pyramidě od snídaně k večeři. Rozhodně sacharidy ze své stravy zcela nevylučujte nebo při jakékoliv aerobní aktivitě budete sbírat plíce ze země.

Neméně důležitá je i skutečnost, že prostřednictvím zdravých tuků dodáváme tělu potřebné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ty si neumí samo vytvořit, proto za ně bude neskonale vděčné a odmění se vám energií a krásou. A hlavně zdravým srdíčkem.

Papejte tuky a buďte štíhlejší. Nikdy však nezapomeňte na kalorickou hodnotu jídel, tedy i těch zdravých. Tělo si pro sebe schová vše, co mu chybí, ale také to, co přebývá a nemá kde prodat. Takže správně tučně jezte, hýbejte se a budete překvapeni výsledky.

 

Image courtesy of marin at freedigitalphotos.net

2014.08.28 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30144x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: strava; hubnutí; tělo

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Užijte si romantický pobyt na Karlštejně!

Přemýšlíte o tom, jak překvapit vašeho partnera? Líbila by se vám představa strávit romantický víkend v luxusním...
 
celý článek | Admin | 2016.02.24 | přečteno: 30122x

Veselá mysl a světlo na konci tunelu

Richard Wagner v 19. století prohlásil památnou větu: „Radost není ve věcech, ale v nás.“ To už dnes všichni dobře víme,...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.18 | přečteno: 30085x

Sportujte i v zimě s funkčním oblečením pro dámy!

  Zima už sice klepe na dveře, ale to není důvod k tomu, abychom se my ženy vzdávaly našich sportovních...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.16 | přečteno: 30614x

Chcete vědět, jaké nemovitosti si kupují ženy?

Uvedeme si zde pár příkladů, jaké nemovitosti kupují ženy. Předpokládám, že vás nezajímá statistika, ze které se sice...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.03.06 | přečteno: 30116x
 

Portál pro ženy