newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

SEZÓNA JAHOD VRCHOLÍ – TIPY PRO NÁKUP I SKLADOVÁNÍ

 
SEZÓNA JAHOD VRCHOLÍ – TIPY PRO NÁKUP I SKLADOVÁNÍ

Jahody patří mezi první ovoce, které dozrává začátkem června, a momentálně jejich sezóna vrcholí. Pro mnohé z nás jsou symbolem blížícího se léta a prázdnin. V obchodech a na trzích vás nyní prodejci lákají k jejich nákupu. Vyplatí se ale vědět, jaké odrůdy jsou ty nejchutnější, podle čeho vybírat ty nejčerstvější plody a také, jak je skladovat. Možná vás zaujmout naše tipy, podle kterých se při nákupu tohoto chutného ovoce řídit.

 

Jahody jsou plody jahodníku, vytrvalé byliny rostoucí především v mírném pásu severní polokoule. Na území České republiky je hojně rozšířen jahodník obecný.

U nás je pěstování jahod oblíbené a Češi dávají přednost tuzemským jahodám. Nic nepřekoná čerstvé, místní plody. Populárními se staly samosběry, kdy si zájemci sbírají plody ručně, navíc je tato varianta levnější a zákazník má jistotu, odkud jahody pocházejí.

Sytě červené plody jsou ty nejlákavější, ovšem není radno se řídit pouze barvou. Dobré jahody by měly být pevné, suché, lesklé a čisté se zelenou stopkou. Řiďte se též čichem, jahody by zkrátka měly vonět jako jahody!

Živiny

Kromě skvělé chuti mají jahody ještě řadu dalších pozitivních vlastností. Obsahují mnoho vody, mají nízký obsah kalorií, spoustu vitamínu C a antioxidantů. Jsou dobrým zdrojem vlákniny a mají nízký obsah cukru. Podporují metabolismus a působí příznivě při vysokém tlaku, dně, artróze či revmatizmu. Díky obsahu minerálních látek posilují imunitu a prospívají našemu zraku i pokožce.

V kosmetice se využívají pro schopnost bělit zuby či zesvětlovat pigmentové skvrny.

Jak je skladovat?

Když si přinesete domů čerstvé jahody, uskladněte je v nádobě odolné proti vlhkosti, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce a skladujte je v chladničce po dobu 2 až 3 dnů. Neoplachujte je dříve, než je budete chtít konzumovat. Umývejte je v cedníku a poté jemně rozprostřete na utěrku, aby samy oschly.

Jak zamrazit jahody?

Těmito šťavnatými a sladkými plody by se nemělo určitě plýtvat. Pokud jich máte nadbytek, není nic jednoduššího, než je zamrazit. Odstraňte stopky, rozprostřete je na pečicí papír v jedné vrstvě na tácek nebo plech a dejte je mrazit, dokud nebudou pevné. Pak je přesuňte do uzavíratelného sáčku vhodného k mrazení, takto vám vydrží šest měsíců až rok.

Kvalitní jahody jsou dobré samotné, přidávat je můžete do různých moučníků a kombinovat je s jinými druhy ovoce i zeleniny. Vyrobit můžete různé krémy, zmrzliny i omáčku. Tyto plody mají široké využití, záleží na vaší fantazii a chuti.

 

 

2019.06.19 | Tereza Nechvílová | přečteno: 1952x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jahody jahodník obecný mrazení kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Stříbrné náušnice pod stromečkem potěší každou ženu

Šperky k ženám patří od nepaměti a jejich obliba rozhodně neklesá. Ne každá žena nosí prsteny nebo řetízky, bez náušnic ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.11.25 | přečteno: 3638x

Kam s dětmi na výlet?

  Přemýšlíte, kam vyrazit na výlet s dětmi? Máme pro vás pár nápadů a tipů. Zkuste se s námi inspirovat. ...
 
celý článek | Admin | 2018.05.31 | přečteno: 4058x

5 tipů, jak si užít nejlepší dámskou jízdu letošního podzimu

O slovo se definitivně přihlásil podzim, a tak se oslavy na nějaký čas přesunou do interiéru. Vyrazit za zábavou můžeme ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.10 | přečteno: 5122x

Bylinky v kuchyni IV. - jak zacházet s bylinkami?

Bylinky jsou aromatické rostlinky, které dodávají jídlu nejen bohatou chuť, ale i neodolatelnou vůni a překrásnou barvu....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.23 | přečteno: 14771x
 

Portál pro ženy