newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Recenze knihy Jak chutná strach: Kolik stojí lidský život?

 
Recenze knihy Jak chutná strach: Kolik stojí lidský život?

Oblíbená česká spisovatelka Markéta Harasimová vydala na podzim další novinku. Kniha se tentokrát jmenuje Jak chutná strach a jde o napínavý a místy velmi drsný krimithriller, který vás nenechá v klidu. Kolik zla bují kolem nás, aniž bychom o tom měli tušení? A jak tedy chutná strach?

 

Tvrdohlavost se někdy nevyplácí

Mladá novinářka Eva je frustrovaná svým momentálně stagnujícím životem. Nebaví jí pozice redaktorky, její ambice míří daleko výš. A hledá co nejjednodušší cestu, jak svých cílů dosáhnout. Bohužel ale při své cílevědomosti nebere ohledy na jiné. Jde si za svým nekompromisně a s pěkně ostrými lokty. Jenže právě kvůli své umanutosti a také lehkovážnosti přijde o perspektivního partnera. A i v práci, kterou po krachu v osobním životě nutně potřebuje, to s ní nevypadá dobře. Proto se snaží přimět svého bratra Patrika, který je policejním vyšetřovatelem a pracuje na sérii únosů a vražd, aby jí poskytl exkluzivní informace. To ale ještě netuší, že brzy bude mít tyto exkluzivní informace doslova z první ruky. Nebezpečná skupina zabijáků je totiž Evě v patách. Brzy se stane obětí únosu a tváří v tvář nelidským zvěrstům ztratí svou svobodu i lidskou důstojnost. Na vlastní kůži tak zjistí, jak chutná strach.

Mrazivé scény a napětí až do konce

Hlavní hrdinka Eva není příliš charakterním člověkem. Její jednání zásadně ve vlastní prospěch a bez ohledu na druhé budí spíš nepříjemné pocity a jen težko si získá hned od začátku čtenářovu sympatii. Člověk jí až přeje neúspěch v partnerství i případnou výpověď z práce, aby dostala trochu za vyučenou. Některými rysy osobnosti mi Eva trochu připomíná sobeckou a lehkovážnou hlavní hrdinku Marii z knihy Klinická smrt od stejné autorky. O to zřetelnější je pak Evina proměna tváří v tvář hrůzným zvrácenostem a ochromujícímu strachu, se kterým se později potýká. Tam už jsem jí držela pěsti a doufala, že vše dobře dopadne.

Jak už bývá v Markétiných knihách zvykem, děj je vyprávěný nejen z pohledu hlavní hrdinky, ale také dalších postav včetně zločinců. Náhled do jejich pokřiveného vnímání světa je vždy velkým kontrastem ke kladným postavám. Děj knihy to skvěle oživuje a dělá jej ještě napínavější. Z detailního popisu nelidských zvráceností, kterých jsou schopni tito zločinci ve jménu peněz spáchat, až běhá mráz po zádech. Místy je kniha opravdu dost drastická, nešetří brutalitou a vulgarismy. K celému příběhu to ale patří a dodává mu to na věrohodnosti i čtivosti. Mrazivé napětí pocítíte až do konce a možná alespoň trochu zjistíte, jak chutná strach.

 

 

2021.12.14 | Martina Limbergová | přečteno: 30170x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recenze knihy krimithriller Markéta Harasimová Jak chutná strach

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kosmetický salon Laser Clinic - specialista na holé tělo

Pokud navštívíte kosmetický salon Laser Clinic, můžete si být jisti, že vašemu nežádoucímu ochlupení už zvoní umírá...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.10 | přečteno: 30348x

MÓDNÍ LÉTO

Pomalu jsme se dostali za první polovinu července a to je ten správný čas, kdy se můžeme obléknout do pastelovýc...
 
celý článek | Veronika Verbichová | 2014.07.21 | přečteno: 30142x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XIV – trénink v zimě

Zimní slunovrat nastal téměř před měsícem, ale pořád se ještě stmívá dřív, než se vrátíme z práce. Ve dnech, kdy...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.01.18 | přečteno: 30296x

Jen si tak trochu vrznout...

Sex – vděčné a zároveň věčné téma. Omílané ve všech možných i nemožných rovinách. Rozdílné sexuální praktik...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.12 | přečteno: 30143x
 

Portál pro ženy