newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cheesecake

 
Cheesecake

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 180-200g  sušenek (Clubka, Orea, Lotusky, Bebe,…)
  • 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
  • 60g přepuštěného másla
  • Lžička skořice

Na náplň:

  • 700 g tvarohu, mascarpone nebo smetanového sýru (případně kombinace sýra a mascarpone zhruba půl na půl) – já používám vždy tvaroh
  •  200g cukru (já dala zase třtinový)
  • 120ml smetana ke šlehání
  • 4 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

 

 

Co s tím vším?

Dortovou formu o průměru 26cm vyložíme pečícím papírem.  Přichystáme si suroviny na korpus – sušenky, skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Sušenky vložíme do mixéru a rtíme do hladka. Přidáme cukr, skořici a máslo a v mixéru znovu pečlivě promícháme, až vznikne hrubší, ale jednotná hmota. Sušenkovým základem vyložíme dortovou formu – dno a okraje asi do poloviny stěn formy. Korpus dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

Připravíme si ingredience na tvarohovou část, tedy tvaroh, cukr, smetanu, vejce, vanilkový lusk a vanilkový cukr.  Je ideální, aby všechny jednotlivé složky měly před zpracováním pokojovou teplotu. Tvaroh si dáme do mísy, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužinu a přidáme ji k tvarohu. Ingredience promíchámitá hmota. Postupně po jednom přidáme vejce a žloutky a znovu prošleháme. Vejce ale nesmíme přešlehat. Poté přilijeme nevyšlehanou smetanu a znovu vmícháme. Tvarohovou směs vlijeme na upečený korpus. Vložíme znovu do trouby a pečeme asi 45 minut na 175°C, respektive do té doby, než povrch začne tmavnout a tuhnout, přičemž střed o průměru asi 5 cm by měl zůstat stále mírně třepavý.

 

Dobrá rada nakonec:

  • Ingredience, které skladujete v lednici, je před zpracováním vždy dobré nechat dojít pokojové teploty.
  • Míru upečení dortu nikdy nekontrolujte klasickým vpichem špejle. Dort by se Vám úplně propadl.
  • Pokud by u Vás doma byl zájem část dortu si zamrazit „na horší časy“ (k čemuž pravděpodobně nikdy nedojde), nedělejte to. Tento dort je určen prakticky k okamžité spotřebě.
  • Dort určitě nejezte teplý. Typickou a správnou konzistenci získá až dostatečným vychlazením.

2012.12.30 | Sabina Stehnová | přečteno: 30285x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty; cheesecake; tvarohový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí sirup z rýmovníku vyléčí podzimní neduhy

O přínosech a účincích voňavé pokojové rostlinky nazývané rýmovník toho bylo napsáno už mnoho. Dnes vám přináším tip ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.10.09 | přečteno: 34060x

Proč na sebe nejsem milejší?

Jako každé ráno i to dnešní vedou mé první kroky z ložnice do předsíně, kde nemohu minout velké zrcadlo. Stojím tam p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.18 | přečteno: 30054x

Mantinely cop zajistí vašemu miminku příjemný a bezpečný spánek

Příchod miminka do rodiny znamená obrovskou dávku štěstí. A také zodpovědnosti, aby bylo vždy v bezpečí a cítilo se dobř...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.05.30 | přečteno: 30232x

Milujeme soupravy!

Každá souprava má něco do sebe, ať už máme na mysli sety domácích spotřebičů do kuchyně, soupravy dětských zimních doplň...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.04.26 | přečteno: 30152x
 

Portál pro ženy