newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cheesecake

 
Cheesecake

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.

 

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 180-200g  sušenek (Clubka, Orea, Lotusky, Bebe,…)
  • 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
  • 60g přepuštěného másla
  • Lžička skořice

Na náplň:

  • 700 g tvarohu, mascarpone nebo smetanového sýru (případně kombinace sýra a mascarpone zhruba půl na půl) – já používám vždy tvaroh
  •  200g cukru (já dala zase třtinový)
  • 120ml smetana ke šlehání
  • 4 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

 

 

Co s tím vším?

Dortovou formu o průměru 26cm vyložíme pečícím papírem.  Přichystáme si suroviny na korpus – sušenky, skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Sušenky vložíme do mixéru a rtíme do hladka. Přidáme cukr, skořici a máslo a v mixéru znovu pečlivě promícháme, až vznikne hrubší, ale jednotná hmota. Sušenkovým základem vyložíme dortovou formu – dno a okraje asi do poloviny stěn formy. Korpus dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

Připravíme si ingredience na tvarohovou část, tedy tvaroh, cukr, smetanu, vejce, vanilkový lusk a vanilkový cukr.  Je ideální, aby všechny jednotlivé složky měly před zpracováním pokojovou teplotu. Tvaroh si dáme do mísy, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužinu a přidáme ji k tvarohu. Ingredience promíchámitá hmota. Postupně po jednom přidáme vejce a žloutky a znovu prošleháme. Vejce ale nesmíme přešlehat. Poté přilijeme nevyšlehanou smetanu a znovu vmícháme. Tvarohovou směs vlijeme na upečený korpus. Vložíme znovu do trouby a pečeme asi 45 minut na 175°C, respektive do té doby, než povrch začne tmavnout a tuhnout, přičemž střed o průměru asi 5 cm by měl zůstat stále mírně třepavý.

 

Dobrá rada nakonec:

  • Ingredience, které skladujete v lednici, je před zpracováním vždy dobré nechat dojít pokojové teploty.
  • Míru upečení dortu nikdy nekontrolujte klasickým vpichem špejle. Dort by se Vám úplně propadl.
  • Pokud by u Vás doma byl zájem část dortu si zamrazit „na horší časy“ (k čemuž pravděpodobně nikdy nedojde), nedělejte to. Tento dort je určen prakticky k okamžité spotřebě.
  • Dort určitě nejezte teplý. Typickou a správnou konzistenci získá až dostatečným vychlazením.

2012.12.30 | Sabina Stehnová | přečteno: 30769x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty; cheesecake; tvarohový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kde se pivo vaří…

...tam se dobře daří. A nám Čechům se daří velmi dobře. V celosvětovém žebříčku se stále pohybujeme na špičce, co se ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.11.12 | přečteno: 30461x

4 trendy podzimu 2015

Prázdniny pomalu, ale jistě skončily a léto s nimi, obchody se začínají plnit módou pro letošní podzim/zimu. Dnes jsme p...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.04 | přečteno: 30503x

JAK POZNAT, ŽE JE VÁŠ PARTNER ZÁVISLÝ NA MOBILU

Mobilní telefony se neustále zdokonalují a usnadňují člověku život v mnoha ohledech. Ať už se to týká technologie, služe...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.21 | přečteno: 30732x

Černá díra

  Tak přesně v tu se poměrně často mění má kabelka. Nejčastěji pohltí platební kartu, nebo klíče od aut...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.15 | přečteno: 30496x
 

Portál pro ženy