reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

 
Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elektrický gril z minulého dílu seriálu není pro vás tím pravým. Dnes se podíváme na zoubek, nebo spíš na hořák, plynovým grilům. Bude to právě ten, který si získá vaše sympatie?

 

 

Plynové grily patří v poslední době k těm nejoblíbenějším typům a to mezi běžnými milovníky grilování i některými profesionálními kuchaři. Jejich hlavní předností je maximální komfort, který uživatelům přináší. U moderních produktů stačí k rozpálení grilu stisknout tlačítko zapalovače a pootočit kohoutkem. Během chvilky můžete dovnitř vložit steak, rybu nebo cokoliv, na co máte zrovna chuť. Velmi snadná je i regulace teploty, díky čemuž bez problémů zvládnete připravit rozličné lahůdky. Součástí plynových grilů je nerezový poklop, který zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu. Tím se maso rychle zatáhne a zůstane uvnitř velmi šťavnaté, s výraznou chutí a vůní. K té mu ovšem nepomůže samotné grilování, jako u grilů na dřevo. Je potřeba dát si o to více záležet při ochucování.

Od přenosných grilů až po luxusní kousky

Grily na plyn se vyrábí v mnoha různých velikostních a výkonnostních kategoriích. Například grily Weber, které patří mezi top produkty na trhu, nabízejí vše od malých mobilních grilů, přes nejrozšířenější střední třídu až po luxusní grily, které jsou technologickým a designovým vrcholem. Záleží tedy na tom, co od grilu očekáváte.

Chcete na své zahradě parťáka, který vám připraví grilované dobroty, kdykoliv na ně dostanete chuť? Pak bude tím pravým gril ze střední výkonnostní (a cenové) třídy, který nikdy nezklame. Rádi byste si uspořádali grilovací večer i s přáteli na dovolené v kempu, na chatě nebo u vody? Pořiďte si malý přenosný plynový gril vážící jen něco málo přes 5 kg, který jednoduše uchopíte za madlo a donesete, kam potřebujete. I přes jeho malé rozměry zvládne připravit jídlo pro celou partu. Luxusní plynové grily pak jsou kategorií samy pro sebe. Ohromují svými vychytávkami a nejmodernějšími technologiemi, samozřejmě tomu ale odpovídá i jejich cena.

Výhody a nevýhody plynových grilů

Jak je vidět výše, mezi plynovými grily si vybere jakkoliv náročný uživatel. Pokud je hlavním přáním mít po ruce přístroj, který z každého udělá mistra kuchaře jednoduše a čistě, je tento typ skvělou volbou. Samozřejmě má ale také i své zápory.

Výhody

  • Maximální komfort – jednoduché zapalování i obsluha
  • Rychlost rozehřátí
  • Snadná regulace plamene a tím i teploty přípravy
  • Rovnoměrné propečení pokrmů, které navíc zůstávají velmi šťavnaté
  • Žádný kouř a nečistoty jako při spalování tuhého paliva
  • Tuk neodkapává přímo na ohřevnou plochu, díky tomu nevznikají přepálené škodliviny

Nevýhody

  • Chybí vůně a chuť typická pro grilování na dřevě
  • Propan-butan je někdy hůře dostupný
  • S větší plynovou bombou se hůře manipuluje
  • Vyšší pořizovací cena

 

Ne každý má chuť pouštět se do složitějšího a zdlouhavějšího zapalování dřevěného uhlí. Pro ty, kterým se nechce pokaždé čekat, až budou mít gril dostatečně rozpálený, ale chtějí mít vše snadno, rychle a čistě, je plynový gril tou nejlepší možnou volbou. Za vyšší cenu nabízí právě výborný komfort a jednoduchost, s jakou lze připravit veškeré možné pokrmy.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Pro koho je ideální elektrický gril?

2016.05.02 | Martina Limbergová | přečteno: 10599x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování plynové grily jak vybrat gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bulka

  Divný slovo. Dokáže vyděsit. Tím spíš, když si uvědomím, kolik příběhů jsem za posledních pár měsíců slyše...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.02 | přečteno: 10774x

Dětská představení

Dneska máme ve školce vánoční besídku. Děti už několik týdnů nacvičují nové písničky, chystají dárečky a těší se, až ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.12.10 | přečteno: 10455x

Seriál o grilování: 8. díl – Grilovaná zelenina jako zpestření i hlavní chod

Zelenina bývá u grilování často brána jen jako celkem nepodstatná obloha k masu. To se obvykle nakrájí kousek okurky,...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.21 | přečteno: 11031x

Přírodní vlasová kosmetika pro krásné a zdravé vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. V létě ale dost trpí. Nedělá jim dobře prudké slunce, časté koupání v chlorované v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.25 | přečteno: 338x
 

Portál pro ženy