newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevěřte mýtům o vejcích. Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá

 
Nevěřte mýtům o vejcích. Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá

Není to tak dávno, kdy se vejce ocitla na „černé listině“ nezdravých potravin kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Dnes už víme, že patří naopak mezi nejzdravější, a zároveň nejvýživnější suroviny.

 

Vejce jsou bohatá na vitaminy a minerály, ale obsahují také zdravé tuky a antioxidanty a jsou skvělým zdrojem kvalitních proteinů. A s cholesterolem je to úplně jinak, než se domnívali odborníci na výživu před 30 lety. Proč by tedy vejce v našem jídelníčku neměla chybět?

Zpomalují stárnutí

Ve vejcích najdeme tuky obsahující velké množství nenasycených mastných kyselin, které mají na zdraví přímo blahodárný vliv. Významnou složkou jsou fosfolipidy. Tyto látky působí především v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a brzdí proces stárnutí organismu. Zároveň fungují jako emulgátory, takže spojují jednotlivé ingredience pokrmů. Proto se bez vajíček některé pokrmy vůbec nedají připravit.

                                                                

Podporují paměť

V jednom větším vejci se nachází až 147 miligramů cholinu, který hraje klíčovou roli při vývoji a fungování mozku. Podporuje paměť i dobrou náladu a je základní součástí acetylcholinu patřícího mezi základní neurotransmitery, tedy látky přenášející vzruchy mezi jednotlivými nervovými buňkami. Nedostatek cholinu může způsobit neurologické poruchy, ale také zhoršenou činnost celého mozku.

Udržují štíhlou linii

Pokud chcete konzumaci vajíček využít i pro svou štíhlou linii, jezte je ráno. Z důvěryhodného experimentu vyplynulo, že lidé, kteří ráno konzumovali vajíčka, během dne pak snědli o celých 81 % méně energie než lidé, kteří snídali cornflakes s mlékem, tedy jídlo s menším obsahem bílkovin a vysokým glykemickým indexem.

                                                                

Posilují imunitu

Jedno větší vejce obsahuje skoro 25 % doporučené denní dávky selenu, který patří k základním stavebním kamenům naší imunity, a je také součástí důležitých enzymů, jenž v těle pomáhají likvidovat volné radikály. Nedostatek selenu může způsobit závažná onemocnění srdce, kostí a kloubů.

Zásobí tělo vitaminy

Obyčejná vejce obsahují neobyčejné množství vitaminů. Najdete v nich vitamin A, D, E, K, vitaminy skupiny B nebo karoteny. Z minerálních látek se ve vejcích skrývá především velké množství železa.

                                                     

A cholesterol?

Špatná pověst vajec ohledně vysokého obsahu cholesterolu byla důvěryhodnými výzkumy vyvrácena. Ano, ve vejcích najdete hodně této látky, ale – cholesterol se dělí na dvě skupiny. Laicky ho označujeme jako „dobrý“, který obsahuje v přiměřeném množství nasycené tuky pro tělo potřebné, a takzvaný cholesterol „špatný“, což je ten, který nám škodí. A optimální hladina cholesterolu „dobrého“ dokáže snižovat množství toho „špatného“.

Vychutnejte si pořádnou vajíčkovou „bombu“.

Na závěr vám mohu nabídnout rodinný recept, který vás zaručeně nasytí na dlouhou dobu, ačkoli neobsahuje nic, co by pro váš organismus nebylo zdravé.

                                                                

Připravte si „Skleněná vejce“

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 střední cibule oloupané
  • kvalitní rostlinný olej
  • bio olivový olej

Vejce nakrájejte na tenké plátky, rozložte na připravené talíře a jemně posolte. Cibuli nakrájejte na kolečka, a mezitím nechte v pánvi rozehřát rostlinný olej. Plátky cibule vložte do horkého oleje a nechte dusit, dokud cibule nezesklovatí. Pak ji z pánve vyndejte a nechte důkladně okapat. Připravenými cibulovými kroužky poklaďte plátky vajec a vše jemně přelijte olivovým olejem. Dle potřeby dosolte.

Cibule dodá vajíčkům příjemnou nasládlou chuť a vy dostanete dávku „dobrého“ cholesterolu minimálně na celý den.

Dobrou chuť.

 

2021.09.15 | Jana Brandtlová | přečteno: 30064x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vejce cholesterol stárnutí imunita hubnutí vitamíny zdravá vejce recept na vejce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Seriál o grilování: 7. díl – Grilujeme ryby a mořské plody

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.18 | přečteno: 30117x

Kuchyně na míru – investice, která se vyplatí

Jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti je kuchyň. Právě zde připravujeme vše dobré k snědku či pi...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.30 | přečteno: 30065x

Nepromokavé bundy jsou základem šatníku každého milovníka outdooru

Do přírody potřebujete dvě skutečně kvalitní věci – jsou to boty a bunda. Právě nepromokavá bunda nás umí chránit celoro...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.30 | přečteno: 30115x

Přírodní péče o pleť během zimy

Nízké teploty a suchý vzduch mohou způsobit ztrátu lesku a vlhkosti pleti, a proto je důležité ji během zimy věnovat zvý...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.02.18 | přečteno: 263x
 

Portál pro ženy