Nepřehlédněte
Šlehačková bábovka – klasika pro každou příležitost
Kouzelná moc květin aneb jak je to s růžemi?
Jak zařídit ložnici, abyste měli kvalitní spánek?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Někdo to rád syrové
Když je někdo špatný kuchař, je prostě lepší, když nevaří… což je v případě tepelných úprav lososa i můj problém. Mám takový strach, že bych ho „převařila“, že si ho dám raději syrového :).
A rozhodla jsem se s vámi podělit o dva recepty, podle kterých si tu neskutečnou lahůdku nejraději připravuju já.
Základem obou receptů je samozřejmě losos, syrový. Někdo lososa utře špičkou nože, já mám raději krájení na drobounké kostičky, krom toho, že to mnohem lépe vypadá, je ta chuť ryby mnohem výraznější.
A teď k jednotlivým receptům, první by měl být francouzský. Netuším, zda jde skutečně o původ receptu, nebo je to pouze použitím dijonské hořčice.
Potřebujeme:
-
200g lososa
-
jarní cibulku (bílou i zelenou část) nadrobno nakrájenou
-
kávová lžička plnotučné hořčice
-
kávová lžička dijonské hořčice (doporučuji zarovnané, abyste nepřerazili chuť lososa)
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
a šťáva z limety nebo citronu
Všechno společně smícháme, s klidným srdcem přichutíme, pokud se nám nebude něco zdát, a necháme chvilku uležet…
Já se musím přiznat, že mnohem raději se uchyluju jen k čisté chuti ryby bez hořčice. A jen pro sebe dělám raději:
-
200g lososa
-
cibulku (klidně opět jarní, tentokrát jen bílou část) nadrobno krájenou
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
olivový olej (někomu příjde zbytečné už tak tučného lososa zalévat olejem, ale já tu vůni i chuť prostě miluju)
-
nadrobno nasekaný čerstvý kopr
-
a šťáva z limety nebo citronu
Opět vše smícháme a necháme odpočinout.
Je jen na vás, zda raději do lednice, nebo při pokojové teplotě, já raději tatarák vychlazený, musím se přiznat, že z dvou set gramů je to hromádka, o kterou se s těžkým srdcem rozdělím třeba s mužem, většinou bez problémů spořádám sama. Ale jako předkrm, nebo na ochutnání stačí i pro 4 lidi.
Servírovat doporučuju třeba s topinkami z dobrého toustového chleba… Já osobně jím tatarák s čerstvou francouzskou bagetou jen tak lžičkou ;)
Nebojte se toho a ochutnejte, je to něco úžasného, hlavně pro milovníky ryb ;)
Foto: http://www.freedigitalphotos.net/
Poslat článek
Tisk
Štítky: losos; tatarák z lososa