newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrodila se francouzská elegance

 
Zrodila se francouzská elegance

Dior i Louis Vuitton jsou pilíři francouzké módy, avšak počátek toho všeho zařídil Francouz Thierry Hermés. Kdyby tehdy tento kreativní podnikatel nezačal s tvorbou jezdeckého oblečení, neměli bychom dnes možnost obdivovat ladnost a krásu slavné kabelky Birkin.

 

Po pařížském náměstí se procházejí dámy v pasovaných empírových modelech. Krajkové slunečníky jim dělají společnost a doplňují elegantní francouzský styl. Z dálky je slyšet klopýtání koní, které se poklusem blíží. I letmý cval svižných hřebců pozvedne pouliční prach a nepatrně pokryje vše, co má v dosahu.

Paříž je výsostná dáma, která hrdě hledí do růžové budoucnosti a je si jistá svojí elegancí. Francouzi mají být nač pyšní. Jejich přesvědčení je dovedlo právě sem, na otevřená prostranství s neomezenou volností. Již několik let se plnými doušky nadechují a vydechují.

Jsou naprosto svobodní a hrdost, která jim dodává sílu v kramflících, je nutí cestovat, poznávat nepoznané a neomezovat se pouze na stará místa, ve kterých ještě doutná žár revoluce.

Zasloužená pýcha dovoluje vše, a také zapomenout, že k pohodlnému cestování není ještě vše dokonalé. Nicméně ne všichni Francouzi si tuto skutečnost neuvědomují. V té samé době stříhá první plátna Thierry Hermés, a aniž tuší, spolu s tímto snad i nepatrným činem rozpoutá další francouzskou revoluci – začínají se psát pravé dějiny francouzské módy.

Ani velký Louis Vuitton, nebo ohromný a nesmrtelný Dior. Kdepak. Francouzskou eleganci jako první předvedla značka Hermés, založená roku 1837 Thierrym Hermésem. Ten si jasně uvědomoval, co lidem chybí a to jim umožnil mít – kvalitní a vkusné doplňky pro jezdectví. Francie byla nadšená a chtěla tyto oděvy nosit bez ustání. Byly nejen elegantní, ale i potřebné.

Dalo by se předpokládat, že vznik a rozmach automobilového průmyslu dožene značku ke krachu. Jenže tato rodinná firma měla ve svém vedení vždy precizního manažera a obchodníka, který znal správnou cestu a dokázal si situaci předpovědět dříve, než se vůbec stane. A tak začala značka Hermés vyrábět kufry, tašky či jiná zavazadla, která byla pro cestovní vozem více než nutná.

O několik let později se Hermés představil se svou kolekcí kabelek. Jejich zvláštnost je v tom, že každá má svůj původ, rodokmen a taktéž každá z nich byla vytvořena pro konkrétní známou osobnost. První z nich byla Kelly bag, pro herečku a kněžnu Grace Kelly, za nedlouho Birkin, podle herečky Jane Birkin. Ta předčila svou dobu a dnes se jedná o jednu z nejluxusnějších a nejžádanějších kabelek. Čekací lhůta je několik let a i cena je této době příměrná. Každá žena, vlastnící kabelku Birkin je ihned středem pozornosti. Hermés je totiž téměř dvě stě let známkou francouzského luxusu a nejvyšší elegance.

2013.06.28 | Darina Adámková | přečteno: 30117x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdroj: Encyklopedie módy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Spermidin aneb výživa pro buňky

Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.18 | přečteno: 31455x

Podzimní chilli co zahřeje

Podzimní chladivé počasí si žádá nejen změnu šatníku, co zahřeje, ale také jídelníčku. Někdy stačí přidat jen špetku ...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.10.29 | přečteno: 30092x

Řekněte to pomocí květin a barev

Váš známí, Vaše známá, partner nebo partnerka mají narozeniny, svátek, nebo je prostě chcete jen tak obdarovat kyticí. K...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.04.07 | přečteno: 30095x

Dancehall

Pojďme se trochu uvolnit a pohoupat v tanečním rytmu dancehallu. Ten má své kořeny v reaggae, tedy stylu, který je sp...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.29 | přečteno: 30105x
 

Portál pro ženy