Nepřehlédněte
Jak na výkup automobilů za hotové: 5 kroků, kterými připravíte váš vůz k prodeji
Historie známá i neznámá - rozhovor s Martinou Bittnerovou
Trápí vás úbytek libida? Možná za to může stres
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
POTRAVINY, KTERÉ ŠKODÍ VAŠIM DÁSNÍM
Nutnost pravidelně a důkladně se starat o zuby je nám vštěpována už od dětství a důležitost tohoto počínání nikdo asi nezpochybňuje. Každého už asi někdy v životě zuby bolely a to je vždy dostatečná výstraha, proč péči o chrup nezanedbávat. Nicméně stejně tak důležité jsou i naše dásně, které bývají často opomíjeny.
Onemocnění dásní se projevuje zduřením a zarudnutím značící probíhající zánět, odborným slovem gingivitidu. Typickým projevem je krvácivost při čištění zubů nebo při jídle. Přidá-li se infekce, dochází k vážnějšímu a velmi bolestivému zánětu ozubnice, tzv. periodontitidě.
Zdravé dásně nesouvisí pouze s ústní dutinou, ale bývají spojovány se srdečními chorobami nebo neplodností, takže stojí za to se o ně správně starat.
Obecně platí, že potraviny působící negativně na naše zuby ovlivňují negativně i dásně. Nežádoucí jsou bakterie zubního plaku, proto je důležité ho pravidelně a systematicky odstraňovat. Některá jídla mohou k hromadění plaku přispívat.
Pokud máte problémy s dásněmi nebo se chcete problémům předejít, pak byste se měli vyhnout následujícím potravinám:
LIMONÁDA
Pozor byste si měli dát na limonády s vysokým obsahem kyselin a cukru. Kyseliny narušují zubní sklovinu a naleptávají sliznici. Bakterie zubního plaku cukr milují, převádějí ho opět na kyselinu, což vede k dalšímu poškození zubů a dásní. Totéž platí o sportovních, iontových a energetických nápojích, které se mnohdy tváří zdravěji než limonády, ovšem opět často obsahují kombinaci cukrů a kyselin.
OVOCNÉ DŽUSY
Obsahují sice zdravé vitamíny, ale opět je v nich mnoho cukru a kyselin. Raději sáhněte po těch méně kyselých, zvolte raději jablečnou, mrkvovou nebo broskvovou šťávu.
BONBÓNY
Ty jsou v podstatě samý cukr, proto též ubližují zubům a dásním. Obzvláště škodlivé jsou ty lepkavé, karamelové a gumové, protože přilnou k zubům a podporují tak růst bakterií. Úplně nejhorší variantou je lízátko, jelikož ho člověk dlouho drží v ústech a bakterie mají mnoho času na svou divokou jízdu.
SUŠENÉ OVOCE
Také sušené ovoce vám i přes vysoký obsah vitamínů a antioxidantů může kvůli cukru a lepkavé struktuře způsobit potíže s dásněmi. Doporučuje se po jeho konzumaci vypláchnout ústa vodou nebo si vyčistit zuby.
CITRUSY
Citrusové plody mají velmi vysoký obsah kyselin, následkem kterých zubní sklovina eroduje, což může vést k onemocnění dásní.
RAJČATA
Ta jsou také hodně kyselá a jejich častá konzumace opotřebovává dásně a může způsobit jejich rozklad. Nechcete-li se jich vzdát, konzumujte je raději v kombinaci s jiným jídlem.
BRAMBŮRKY A BÍLÉ PEČIVO
Jelikož se jedná o jednoduché sacharidy, přemění se na cukr velmi rychle. Navíc lepkavé malé částečky se snadno dostávají do mezizubních prostor, kde ulpívají, a tak rychle vzniká zubní plak.
POPCORN
Obsahuje slupky, které se mohou dostat daleko pod dáseň a způsobit absces, bolestivý váček naplněný hnisem, neléčený vám může způsobit poškození zubu nebo i jeho úplnou ztrátu.
ALKOHOL
Obsahuje cukr, kyseliny a vysušuje ústní sliznici, protože snižuje tok slin, které chrání ústa díky minerálům a proteinům.
KÁVA
Kofein obsažený v kávě utlumuje tok slin, což vede k vysoušení ústní sliznice. Tím se snižuje odolnost vůči choroboplodným zárodkům a usnadňuje cesta k poškození dásní.
Poslat článek
Tisk
Štítky: dásně zuby potraviny zubní plak bolest dásní