newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

POTRAVINY, KTERÉ ŠKODÍ VAŠIM DÁSNÍM

 
POTRAVINY, KTERÉ ŠKODÍ VAŠIM DÁSNÍM

Nutnost pravidelně a důkladně se starat o zuby je nám vštěpována už od dětství a důležitost tohoto počínání nikdo asi nezpochybňuje. Každého už asi někdy v životě zuby bolely a to je vždy dostatečná výstraha, proč péči o chrup nezanedbávat. Nicméně stejně tak důležité jsou i naše dásně, které bývají často opomíjeny.

 

Onemocnění dásní se projevuje zduřením a zarudnutím značící probíhající zánět, odborným slovem gingivitidu. Typickým projevem je krvácivost při čištění zubů nebo při jídle. Přidá-li se infekce, dochází k vážnějšímu a velmi bolestivému zánětu ozubnice, tzv. periodontitidě.

Zdravé dásně nesouvisí pouze s ústní dutinou, ale bývají spojovány se srdečními chorobami nebo neplodností, takže stojí za to se o ně správně starat.

Obecně platí, že potraviny působící negativně na naše zuby ovlivňují negativně i dásně. Nežádoucí jsou bakterie zubního plaku, proto je důležité ho pravidelně a systematicky odstraňovat. Některá jídla mohou k hromadění plaku přispívat.

Pokud máte problémy s dásněmi nebo se chcete problémům předejít, pak byste se měli vyhnout následujícím potravinám:

LIMONÁDA

Pozor byste si měli dát na limonády s vysokým obsahem kyselin a cukru. Kyseliny narušují zubní sklovinu a naleptávají sliznici. Bakterie zubního plaku cukr milují, převádějí ho opět na kyselinu, což vede k dalšímu poškození zubů a dásní. Totéž platí o sportovních, iontových a energetických nápojích, které se mnohdy tváří zdravěji než limonády, ovšem opět často obsahují kombinaci cukrů a kyselin.

OVOCNÉ DŽUSY

Obsahují sice zdravé vitamíny, ale opět je v nich mnoho cukru a kyselin. Raději sáhněte po těch méně kyselých, zvolte raději jablečnou, mrkvovou nebo broskvovou šťávu.

BONBÓNY

Ty jsou v podstatě samý cukr, proto též ubližují zubům a dásním. Obzvláště škodlivé jsou ty lepkavé, karamelové a gumové, protože přilnou k zubům a podporují tak růst bakterií. Úplně nejhorší variantou je lízátko, jelikož ho člověk dlouho drží v ústech a bakterie mají mnoho času na svou divokou jízdu.

SUŠENÉ OVOCE

Také sušené ovoce vám i přes vysoký obsah vitamínů a antioxidantů může kvůli cukru a lepkavé struktuře způsobit potíže s dásněmi. Doporučuje se po jeho konzumaci vypláchnout ústa vodou nebo si vyčistit zuby.

CITRUSY

Citrusové plody mají velmi vysoký obsah kyselin, následkem kterých zubní sklovina eroduje, což může vést k onemocnění dásní.

RAJČATA

Ta jsou také hodně kyselá a jejich častá konzumace opotřebovává dásně a může způsobit jejich rozklad. Nechcete-li se jich vzdát, konzumujte je raději v kombinaci s jiným jídlem.

BRAMBŮRKY A BÍLÉ PEČIVO

Jelikož se jedná o jednoduché sacharidy, přemění se na cukr velmi rychle. Navíc lepkavé malé částečky se snadno dostávají do mezizubních prostor, kde ulpívají, a tak rychle vzniká zubní plak.

POPCORN

Obsahuje slupky, které se mohou dostat daleko pod dáseň a způsobit absces, bolestivý váček naplněný hnisem, neléčený vám může způsobit poškození zubu nebo i jeho úplnou ztrátu.

ALKOHOL

Obsahuje cukr, kyseliny a vysušuje ústní sliznici, protože snižuje tok slin, které chrání ústa díky minerálům a proteinům.

KÁVA

Kofein obsažený v kávě utlumuje tok slin, což vede k vysoušení ústní sliznice. Tím se snižuje odolnost vůči choroboplodným zárodkům a usnadňuje cesta k poškození dásní.

 

2019.10.07 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30218x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dásně zuby potraviny zubní plak bolest dásní

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pořizujete si novou pračku? Poradíme vám, kterou vybrat

Bez pračky a sušičky si naše životy nedovedeme ani představit. Jistě už jste to také zažily, když pračka začne stávkovat...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.02 | přečteno: 30178x

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30107x

Tipy pro rychlejší spalování tuků

Udržovat si správnou postavu stojí většinu lidí značné úsilí. Bez námahy to mají lidé s dědičnými vlohami pro rychlý ...
 
celý článek | Admin | 2014.06.24 | přečteno: 30143x

Michaela K. (26 let): Mohu se zbavit svého pesimismu?

Lidé v mém okolí si stěžují, že jsem pořád negativně naladěná a často i nepříjemná. Bohužel je pravda, že nemá...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.25 | přečteno: 30144x
 

Portál pro ženy